Аналіз сечі за Зимницьким це




Скачати 174.83 Kb.
Дата конвертації17.04.2016
Розмір174.83 Kb.

  1. Аналіз сечі за Зимницьким - це:

  1. Визначення кількості формених елементів у тригодинних порціях сечі, що виділена протягом доби при звичайному режимі споживання рідини

  2. Визначення кількості білку в тих же порціях сечі

  3. Визначення кількості сечі і її відносної густини у тих же порціях

  4. Визначення кількості сечі і її відносної густини у тригодинних порціях сечі при умовах сухоядіння

  5. Визначення кількості сечі і її відносної густини в тих же порціях сечі в умовах водного навантаження

ANSWER: C

  1. Бактеріємічний шок виникає як ускладнення:

  1. Гострого пієлонефриту

  2. Перитоніту

  3. Циститу

  4. При порушенні пасажу сечі і гострого пієлонефриту

  5. Пневмонії

ANSWER: D

  1. В аналізі сечі в перші 48 годин при первинному гострому пієлонефриті спостерігається:

    1. Бактеріурія, протеінурія

    2. Піурія

    3. Піурія, еритроцитурія

    4. Циліндрурія

    5. Гематурія, протеінурія

ANSWER: A

  1. В основі патогенезу хронічного пієлонефриту лежить:

    1. Пошкодження канальців бактеріальною флорою

    2. Відкладення в канальцях і інтерстиції нирок патологічних білків

    3. Запалення інтерстиціальної тканини та чашечко-мискової системи нирок, що спричиненно бактеріальною флорою

    4. Запалення чашечко-мискової системи нирок , спричинене будь-яким чинником

    5. Все вищеперечислене

ANSWER: C

  1. Вкажіть гнійні ускладнення гострого пієлонефриту:

    1. Все перелічене.

    2. Периренальний абсцес.

    3. Карбункул нирки.

    4. Папілярний некроз.

    5. Піонефроз.

ANSWER: A

  1. Вкажіть ниркові структури, які не втягуються в патологічний процес в разі гострого пієлонефриту:

    1. Канальцевий аппарат

    2. Інтерстицій

    3. Клубочковий аппарат

    4. Петля Генле

    5. Чашково-мискова система

ANSWER: C

  1. Вкажіть фактори, які призводять до розвитку пієлонефриту?

    1. Порушення пасажу сечі

    2. Міхурово-сечовідний рефлюкс

    3. Інструментальні дослідження сечовивідного шляху (катетеризація сечового міхура, цистоскопія, ретроградна пієлографія)

    4. Вагітність

    5. Все перелічене

ANSWER: E

  1. Якими змінами характеризується ІV рентгенологічна стадія ревматоїдного артриту?

    1. Остеопороз+поодинокі узури.

    2. Звуження суглобових щілин +дифузний остеопороз.

    3. Звуження суглобових щілин+остеопороз+узури+підвивихи.

    4. Значне звуження суглобових щілин+остеопороз+множинні узури, підвивихи+ анкілози .

    5. Звуження суглобових щілин+ підвивихи.

ANSWER: D

  1. До патогенетичного лікування ревматоїдного артриту належать всі перераховані препарати, крім:

    1. Метотрексату.

    2. Лефлуноміду.

    3. Салазопіридазину.

    4. Преднізолону.

    5. Плаквенілу.

ANSWER: D

  1. Хвороба Рейтера це -

    1. Гострий негнійний артрит, який розвивається після певних видів інфекцій.

    2. Хронічне системне запальне захворювання суглобів та хребта.

    3. Симетричний ерозивно-деструктивний поліартрит.

    4. Запальне захворювання,при якому спостерігається хронологічний зв’язок артриту, кон’юктивіту та уретриту

    5. Дегенеративно-дистрофічне захворювання суглобів.

ANSWER: D

  1. Серопозитивним називається ревматоїдний артрит:

    1. При позитивному С-реактивному білку.

    2. При підвищеному рівні гамма-глобулінів.

    3. При підвищеному рівні ШОЕ.

    4. При позитивному ревматоїдному факторі.

    5. При виявленні антинуклеарних антитіл.

ANSWER: D

  1. Завданням хворобомодифікуючої терапії ревматоїдного артриту є:

    1. Зменшення нездужання, болю, припухлості та скутості суглобів.

    2. Зменшення больових відчуттів та покращення функції суглобів.

    3. Запобігання деструкції, порушенню функції та деформації суглобів.

    4. Збільшення тривалості життя.

    5. Попередження розвитку нефропатії.

ANSWER: C

  1. Найчастішими збудниками інфекційного ендокардиту є:

    1. Віруси.

    2. Гриби.

    3. Зеленавий і золотистий стафілококи, ентерококи.

    4. Бета-гемолітичний стрептокок групи А.

    5. Бета-гемолітичний стрептокок групи В.

ANSWER: C

  1. Великими критеріями ревматизму є:

    1. Кардит, поліартрит, хорея, ревматичні вузлики, кільцеподібна еритема, пробна терапія, ревматичний анамнез.

    2. Кардит, поліартрит, хорея, кільцеподібна еритема, ревматичний анамнез.

    3. Кардит, поліартрит, ревматичний анамнез, пробна терапія, хорея, ревматичні вузлики.

    4. Кардит, поліартрит, хорея, вада серця, ревматичні вузлики.

    5. Кардит, поліартрит, хорея, ревматичні вузлики, кільцеподібна еритема.

ANSWER: E

  1. Формування якої вади серця є найбiльш характерним внаслідок гострої ревматичної гарячки?

    1. Стеноз лiвого атрiовентрикулярного отвору.

    2. Недостатнiсть мiтрального клапана.

    3. Стеноз гирла легеневої артерiї.

    4. Стеноз правого атрiовентрикулярного отвору.

    5. Недостатнiсть аортального клапана.

ANSWER: A

  1. Збудниками ревматизму є:

    1. Віруси.

    2. Гриби.

    3. Зеленавий і золотистий стафілококи, ентерококи.

    4. Бета-гемолітичний стрептокок групи А.

    5. Бета-гемолітичний стрептокок групи В.

ANSWER: D

  1. Клінічними особливостями ревматичного артриту є всі перераховані, крім:

    1. Ранкової скутості.

    2. Хронологічного зв»язку з перенесеною стрептококовою інфекцією.

    3. Частіше розвивається при первинному, ніж при зворотньому ревматизмі.

    4. Мігруючого характеру артриту.

    5. Ураження переважно великих суглобів.

ANSWER: A

  1. Характерна постава у хворих на хворобу Бехтєрєва:

    1. поза прохача.

    2. кiфоз грудного вiддiлу.

    3. сколiоз.

    4. прасувальна дошка.

    5. вiдсутнiсть кiфозу.

ANSWER: A

  1. Клiнiчна форма хвороби Бехтєрєва, що зустрiчається найбiльш часто:

    1. центральна.

    2. ризомелiчна.

    3. периферична.

    4. скандинавська.

    5. з ураженням внутрiшнiх органiв.

ANSWER: A

  1. Функціональний систолічний шум, що вислуховується в другому межреберї зліва, обумовлений:

    1. Мітральною регургітацією.

    2. Трікуспідальною регургітацією.

    3. Відносним звуженням гирла аорти.

    4. Відносним звуженням легеневої артерії.

    5. Міксомою лівого передсердя

ANSWER: D

  1. У передній прямій проекції при рентгенографії грудної клітки друга дуга по лівому контору утворена:

    1. Вушком лівого передсердя.

    2. Дугою аорти.

    3. Низхідною аортою.

    4. Легеневою артерією.

    5. Лівим шлуночком

ANSWER: D

  1. Найбільш інформативним методом для виявлення випоту в перикард є:

    1. Рентгенологічний.

    2. Фонокардіографія.

    3. ЕКГ.

    4. Фізикальні дослідження.

    5. Ехокардіографія.

ANSWER: E

  1. Кардіальний цироз печінки найчастіше спостерігається у хворих з:

    1. Дилятаційною кардіоміопатією.

    2. Констріктивним перикардитом.

    3. Гіпертрофічною кардіоміопатією.

    4. Однаково часто при всіх перерахованих станах.

    5. Констріктивним перикардитом I гіпертрофічною кардіоміопатією

ANSWER: B

  1. Найбільш частими станами, при яких виникає тромбоемболія легеневої артерії, є всі перераховані, окрім:

    1. Травми кісток тазу і нижніх кінцівок.

    2. Злоякісні новоутворення.

    3. Захворювання венозної системи.

    4. Оперативних втручань.

    5. Гострих вірусних інфекцій.

ANSWER: E

  1. До розвитку тромбоемболії легеневої артерії сприяють:

    1. Тривалий ліжковий режим.

    2. Виснажуючі захворювання.

    3. Надлишкова вага.

    4. Серцева недостатність.

    5. Все перераховане.

ANSWER: E

  1. Виникненню тромбоемболії легеневої артерії у хворих з важкою недостатністю кровообігу сприяє все перераховане, окрім:

    1. Використання периферичних вазодилятаторів.

    2. Форсований діурез.

    3. Гіподинамія.

    4. Порушення ритму серця.

    5. Онкологічні захворювання

ANSWER: A

  1. Найчастіше поєднанням симптомів, що зустрічається, при тромбоемболії легеневої артерії є:

    1. Задишка, ціаноз, тахікардія.

    2. Бронхоспазм, кровохаркання, тахікардія.

    3. Ціаноз, бронхоспазм, тахікардія.

    4. Кровохаркання, колапс, задишка.

    5. Все перераховане.

ANSWER: A

  1. Жовтяниця при інфаркті легень:

    1. Внаслідк гіпербілірубінемії, викликаної розпадом гемоглобіну у вогнищі інфаркту.

    2. Может бути наслідком гіпербілірубінемії за рахунок застою крові в печінці.

    3. Спостерігається тільки у хворих з попереднім ураженням печінки.

    4. Може бути наслідком копростазу.

    5. Може бути наслідком гемолізу крові.

ANSWER: A

  1. При гострій тромбоемболії легеневої артерії тиск в легеневій артерії:

    1. Різко зростає.

    2. Залишається нормальним.

    3. Знижується.

    4. Рівний не більше 15 мм рт.ст.

    5. Рівний не більше 10 мм рт.ст.

ANSWER: A

  1. При гострій тромбоемболії легеневої артерії центральний венозний тиск:

    1. Підвищується.

    2. Залишається незмінним.

    3. Знижується.

    4. Рівний не більше 70 мм вод. ст.

    5. Рівний не більше 50 мм вод ст.

ANSWER: A

  1. Вкажіть, який з перерахованих методів є найбільш інформативним для діагностики тромбоемболії легеневої артерії:

    1. ЕКГ.

    2. Ехо-кардіографія.

    3. Рентгенологичне дослідження.

    4. Селективна ангіопульмонографія.

    5. Сцинтиграфія легеніь.

ANSWER: D

  1. Кровохаркання при тромбоемболії легеневої артерії:

    1. Являєтся абсолютним протипоказанням до застосування гепарину.

    2. Являєтся відносним протипоказанням до призначення гепарину.

    3. Не є протипоказанням до призначення гепарину.

    4. Является показанням до застосування тромболітиків.

    5. Являєтся показанням до застосування дицінону.

ANSWER: C

  1. Стрепокиіназа для лікування тромбоемболії легеневої артерії:

    1. Вводиться в добовій дозі близько 1. 500.000 ОД.

    2. Вводиться в добовій дозі 300.000 ОД.

    3. Не застосовується.

    4. Вводиться в добовій дозі близько 100 мл

    5. Вводиться в добовій дозі близько 1 л

ANSWER: A

  1. При тромбоемболії легеневої артерії емболектомія показана у випадку:

    1. Зберігання явищ шоку на тлі введення норадреналіну, гепарину, вдихання кисню.

    2. Поява кровохаркання.

    3. Наявність ознак тромбофлебіту.

    4. Всі відповіді правильні.

    5. Правильної відповіді немає.

ANSWER: A

  1. Причиною недостатності мітрального клапана може бути:

    1. Ревматизм.

    2. Атеросклероз.

    3. Інфекційний ендокардит.

    4. Ревматизм і інфекційний ендокардит

    5. Все перераховане.

ANSWER: E

  1. Характерними ехокардіографічними ознаками мітрального стенозу є:

    1. Однонаправлений рух стулок мітрального клапана.

    2. Відсутність розширення порожнини лівого шлуночку.

    3. Розширення лівого передсердя.

    4. Потовщення стулок мітрального клапана.

    5. Все відповіді правильні

ANSWER: E

  1. Гіпертрофія міокарду лівого шлуночка найбільш виражена при:

    1. Мітральном стенозі.

    2. Недостатності мітрального клапана.

    3. Недостатності аортального клапана.

    4. Стенозі гирла аорти.

    5. Пролапсі мітрального клапана.

ANSWER: D

  1. Порушенням ритму серця, що найчастіше зустрічається у хворих з мітральним стенозом, є:

    1. Предсердна пароксизмальна тахікардія.

    2. Фібриляція передсердь.

    3. Атріовентрикулярна дисоціація.

    4. Лівопредсердний ритм.

    5. Синдром Фредеріка.

ANSWER: B

  1. Для недостатності аортального клапана не характерні:

    1. Посиленний, розлитий верхівковий поштовх, зміщений вниз.

    2. Розширення відносної серцевої тупості вліво.

    3. Збільшення лівого шлуночку при рентгеноскопії,

    4. Ознаки гіпертрофії лівого шлуночку на ЕКГ.

    5. Ознаки гіпертрофії правого шлуночку на ЕКГ.

ANSWER: E

  1. Метою призначення серцевих глікозидів у хворих з мітральним стенозом і постійною формою миготливої аритмії є:

    1. Відновлення синусового ритму.

    2. Сповільнення частоти мерехтіння передсердь.

    3. Сповільнення частоти скорочень шлуночків.

    4. Зниження активності симпатичної нервової системи.

    5. Пригнічення активності блукаючого нерву.

ANSWER: C

  1. Запаморочення, головокружіння та стенокардія під час фізичного навантаження характерні для:

    1. Недостатності аортальних клапанів.

    2. Дефекта міжшлуночкової перегородки.

    3. Стенозу лівого атріовентрикулярного отвору.

    4. Стенозу гирла аорти.

    5. Відкритого Боталового протоку.

ANSWER: D

  1. Найбільш характерні зміни сечі при вторинному амілоїдозі нирок полягають у виникненні

    1. Стійкої протеїнурії

    2. Гематурії

    3. Транзиторної протеїнурії

    4. Лейкоцитурії

    5. Кристалурії

ANSWER: A

  1. При яких захворюваннях відсутній нефротичний синдром?

    1. Діабетичний гломерулосклероз

    2. Амілоїдоз нирок

    3. Гострий гломерулонефрит

    4. Тубулоінтерстиціальний нефрит

    5. Хронічний гломерулонефрит

ANSWER: D

  1. Які набрякі характерні для амілоїдозу нирок?

    1. ранкові, теплі

    2. вечірні, холодні

    3. вечірні, теплі

    4. ранкові, холодні

    5. нічні, холодні

ANSWER: A

  1. В який час рекомендується брати сечу для загального аналізу при підозрі на амілоїдоз нирок?

    1. Після фіз. навантаження

    2. Вранці

    3. Вечері

    4. Після їжі

    5. В обід

ANSWER: B

  1. Якi класи лiпопротеїдiв є найбiльш атерогенними?

  1. Хiломiкрони.

  2. Лiпопротеїди дуже низької густини.

  3. Лiпопротеїди низької густини.

  4. Лiпопротеїди високої густини.

  5. В –Лiпопротеїди

ANSWER: С

  1. Якi умови необхiднi для утворення атероматозної бляшки на стiнцi судини?

  1. Генетична схильнiсть.

  2. Пошкодження стiнки артерiї.

  3. Гiперхолестерiнемiя.

  4. Утворення тромбоцитарного тромбу.

  5. Все перераховане.

ANSWER: Е

  1. Який характер болю при приступі стенокардії ?

    1. Тривають годинами, днями, пекучі

    2. Біль тупий, розлитий, над усією ділянкою серця, іррадіює в ліву руку

    3. Тиснучий, пекучий, віддає в ліву руку, не зникає після прийому нітрогліцерину

    4. Загрудинний, стискаючий, пекучий, віддає в ліву руку, зникає після прийому нітрогліцерину

    5. Ниючий тупий біль в одній точці серця, не іррадіює

ANSWER: D

  1. Назвіть класичний варіант інфаркту міокарда

    1. Асматичний

    2. Гастралгічний

    3. Безбольовий

    4. Аритмічний

    5. Ангінозний

ANSWER: E

  1. Який препарат може викликати гiпокалiємiю?

    1. Спiронолактан.

    2. Пропранолол.

    3. Фуросемiд.

    4. Атропiн.

    5. Нiтроглiцерин.

ANSWER: C

51.Морфологічний діагноз лімфогранулематозу є достовірним при наявності в гістологічному препараті лімфовузла :

A. Клітин Пирогова-Ланганса

B. Пролімфоцитів

C. Лімфобластів

D. Клітин Березовського-Штернберга

E. Тіні Боткіна-Гумпрехта

ANSWER: D

52.Назвіть препарати, які застосовуються при лікуванні розгорнутої стадії мієлолейкозу:

A. Лейкеран

B. Гідреа (гідроксисечовина)

C. Сарколізин

D. Алкеран

E. Вінбластин

ANSWER: B

53.Які з наведених скарг є найбільш характерними для хворих на мієломну хворобу?

A. Біль в м'язах

B. Задуха

C. Біль у кістках

D. Серцебиття

E. Пітливість

ANSWER: C

54.Що з наведеного є характерним для мієломної нефропатії ?

A. Протеїнурія

B. Набряки

C. Гіперхолестеринемія

D. Лейкоцитурія

E. Піурія

ANSWER: A

55.Які з наведених проявів геморагічного синдрому є найбільш характерними для гемофілії'?

A. Кровотечі зі слизових оболонок

B. Гематурія

C. Гемартрози

D. Крововиливи у головний мозок

E. Підшкірні гематоми

ANSWER: C

56.Вкажіть основний метод лікування гострого лейкозу :

A. Курсова поліхіміотерапія

B. Антибіотикотерапія

C. Гаматерапія

D. Глюкокортикоїдна терапія

E. Гемотрансфузії

ANSWER: A

57.Які з наведених факторів можуть призвести до розвитку дефіциту заліза ?

A. Вагітність, пологи, лактація

B. Хронічні запальні процеси

C. Вплив іонізуючої радіації

D. Зниження секреції гастромукопротеїна

E. Утворення антиеритроцитарних антитіл

ANSWER: A

58.Клінічна картина дефіциту заліза характеризується розвитком :

A. Сидеропенічного синдрому

B. Суглобового синдрому

C. Геморагічного синдрому

D. Набрякового синдрому

E. Синдрому артеріальної гіпертензії

ANSWER: A

59.Які лабораторні показники мають значення у діагностиці залізодефіцитної анемії?

A. Все перераховане

B. Гіпохромія еритроцитів

C. Зниження рівня заліза сироватки

D. Мікроцитоз

E. Зменшення кількості сидеробластів кісткового мозку

ANSWER: A

пптмиораоиомод

60.Причиною В12-(фолієво-) дефіцитної анемії може бути:

A. Гастректомія

B. Хронічний гастрит зі збереженою секреторною функцією

C. Виразкова хвороба шлунка

D. Хронічний холецистит

E. Хронічний коліт

ANSWER: A

61.Основним у лікуванні В12-(фолієво-) дефіцитної анемії є :

A. Спленектомія

B. Препарати заліза

C. Глюкокортикоїди

D. Стимулятори лейкопоезу

E. Ціанокобаламін

ANSWER: E

62.Які з наведених клінічних синдромів найбільш характерні для гіпопластичної анемії ?

A. Гастроентерологічний

B. Нефротичний

C. Геморагічний

D. Жовтяничний

E. Сидеропенічний

ANSWER: C

63.Вирішальним у діагностиці гіпопластичної анемії є :

A. Дослідження стернального пунктату та трепаната здухвинної кістки

B. Дослідження білку та білкових фракцій крові

C. Дослідження рівня заліза сироватки

D. Рентгенографія кісток

E. Дослідження рівня білірубіну

ANSWER: A

64.Вкажіть мінімальний вміст бластних клітин у пунктаті кісткового мозку, який мас діагностичне значення для верифікації діагнозу гострого лейкозу?

A. Більший за 30%

B. Менший за 5%

C. 12-15%

D. 20-25%

E. Поодинокі бластні клітини

ANSWER: A

65.Які з наведених ускладнень найбільш характерні для гострого лейкозу ?

A. Деструкція кісток, спонтанні переломи

B. Бактеріальна пневмонія, стоматит, гінгівіт, ангіна

C. Гемартрози та внутрішньотканеві гематоми

D. Алергічні реакції

E. Тромбоемболії

ANSWER: B

66.Які з наведених ускладнень є найбільш частими при мієломній хворобі ?

A. Патологічні переломи кісток

B. Шлунково-кишкові кровотечі

C. Геморагічний синдром

D. Тромбози судин

E. Гнійно-септичні процеси

ANSWER: A

67.Який з наведених препаратів застосовується з метою розчинення жовчних каменів ?

A. Урсодезоксихолева кислота

B. Ліпоєва кислота

C. Ейкозопентаєнова кислота

D. Холин-хлорид

E. Усе перераховане

ANSWER: A

68.Які симптоми не є характерними для хронічного холециститу ?

A. Кера

B. Захар'їна



C. Мерфі

D. Мюссі-Георгієвського справа

E. Менделя

ANSWER: E

69.Причиною розвитку хронічного гепатиту можуть бути:

A. Глистні інвазії

B. Гострий вірусний гепатит В

C. Жовчнокам'яна хвороба

D. Тривале вживання алкоголю

E. Усе перераховане

ANSWER: E

70.Назвіть ознаки, які не є характерними для хронічного холестатичного гепатиту:

A. Сверблячка шкіри

B. Варикозне розширення вен стравоходу

C. Схильність до закрепів

D. Жовтяниця

E. Порушення зору ввечері

ANSWER: B

71.Яке з наведених ускладнень є найбільш характерним для хронічного активного гепатиту ?

A. Бактеріальний перитоніт

B. Інфаркт селезінки

C. Печінкова колька

D. Цироз печінки

E. Кровотеча з варикозно розширених вен стравоходу

ANSWER: D

72.У хворого з гепато- та спленомегалією з'явилась мелена. Назвіть найбільш часту причину її появи :

A. Неспецифічний виразковий коліт

B. Тромбоз мезентеріальних судин

C. Кровотеча з варикозно-розширених вен стравоходу

D. Поліпи прямої кишки

E. Кровотеча з виразки шлунка чи дванадцятипалої кишки

ANSWER: C

73.Які з наведених лікарських препаратів є найбільш ефективними при аутоімунному гепатиті ?

A. Вітаміни групи В

B. Жовчогінні препарати

C. Глюкокортикоїди

D. Антибіотики

E. Амінохінолінові препарати

ANSWER: C

74.Назвіть морфологічну ознаку, яка дозволяє відрізнити алкогольний гепатит від вірусного :

A. Гепатоцити з "пісочними" ядрами

B. Матово-скловидні гепатоцити

C. Ацидофільна дистрофія гепатоцитів

D. Гепатоцити з тільцями Мелорі

E. Запальна інфільтрація строми

ANSWER: D

75.Що обмежуть в дієті при загрозі печінкової коми :

A. Жири


B. Вуглеводи

C. Вітаміни групи В

D. Білки

E. Кількість рідини

ANSWER: D

76.Найбільше значення для раннього виявлення первинного раку печінки має :

A. Підвищення активності лужної фосфатази в крові

B. Підвищення активності амінотрансфераз в крові

C. Підвищення рівня кон'югованого білірубіну в крові

D. Наявність альфа-фетопротеїну в крові

E. Зміни протеїнограми

ANSWER: D

77.Вкажіть групу препаратів з вираженим ульцерогенною дією:

A. Антибіотики

B. Антигістамінні

C. Гангліоблокатори

D. Нестероїдні протизапальні

E. Серцеві глікозиди

ANSWER: D

78.Який дієтичний стіл призначають при загостренні хронічного коліту:

A. Стіл 1

B. Стіл 5

C. Стіл 9

D. Стіл 10

E. Стіл 4

ANSWER: E

79.Біль при хронічних панкреатитах найчастіше виникає:

A. Після простуди

B. Після блювання

C. Після кави

D. При вживанні жирної їжі

E. Після тряскої їзди

ANSWER: D

80.Для лікування печінкової енцефалопатії найбільш ефективне призначення:

A. Тетрацикліну

B. Еритроміцину

C. Ампіциліну

D. Лактулози в сполученні з неоміцином

E. Офлоксацину

ANSWER: D

81.Для хронічного панкреатиту з вираженою екзокринною недостатністю характерно:

A. Стеаторея

B. Втрата маси тіла

C. Калові маси сірого і сального вигляду

D. Поліфекалія

E. Все перелічене вірно

ANSWER: E

82.Для лікування ХП використовують:

A. Кавінтон

B. Н2-блокатори рецепторів гістаміну

C. Все перелічене вірно

D. Трентал

E. Гастроцепін

ANSWER: C

83.При ХП рецидивуючих призначають:

A. Метоклопрамід

B. Анальгін

C. Мотиліум

D. Все перелічене вірно

E. Перитал

ANSWER: D

84.До анатомічних відділів товстої кишки не відносять:

A. Сліпу кишку

B. Обвідну

C. Сигмовидну

D. Здухвинну

E. Пряму

ANSWER: D

85.Основний симптом при НВК:

A. Біль в животі

B. Втрата маси тіла

C. Виділення крові та слизу при дефекації

D. Діарея

E. Тенезми

ANSWER: C

86.Препаратом вибору при НВК є:

A. Пеніцилін

B. Стрептоцид

C. Тетрациклін

D. Салофальк

E. Еритроміцин

ANSWER: D

87.Мокрота при гангрені легень є

A. Гомогенна

B. Двухшарова

C. Чотирьохшарова

D. Трьохшарова

E. Піниста

ANSWER: D

88.Що є найінформативніше для діагностики сухого плевриту:

A. Рентгенографія грудної клітки

B. УЗД


C. Діагностична пункція

D. Аускультація легень

E. Всі відповіді вірні

ANSWER: D

89.Кашель може виникати при:

A. Роздратуванні рецепторів дихальних шляхів

B. При всіх вище перерахованих патологічних станах

C. Роздратуванні n. Vagus внаслідок пухлини середостіння, аневризми аорти

D. Ні при одному із вище перерахованих патологічних станів

E. Втягненні в патологічний процес плеври

ANSWER: B

90.Причиною кашлю з кровохарканням, що супроводжується задишкою,

може бути:

A. Дольова пневмонія

B. Серцева лівошлуночкова недостатність

C. Тромбоемболія легеневої артерії

D. Всі вищеперераховані причини

E. Ні одна з вищенаведених причин

ANSWER: D

91.Задишка при пневмонії може бути обумовлена:

A. Ураженням плевральних листків

B. Інтоксикаційним синдромом

C. Всіма вищенаведеними причинами

D. Розповсюдженим набряком слизової бронхіального дерева та

гіперсекрецією слизу

E. Великою площею ураження легеневої тканини

ANSWER: C

92.Біль в грудній клітці при пневмонії обумовлена:

A. Запальним процесом листків плеври

B. Підвищенням тиску в малому колі кровообігу внаслідок частого кашлю

C. Гіпоксією дихальних м'язів

D. Втягненням в патологічний процес плевральних листків

E. Всіма вищенаведеними причинами.

ANSWER: D

93.Яке з нищенаведених змін дихання при аускультації легенів найбільш

характерне для вогнищевої пневмонії?

A. Бронхіальне дихання

B. Амфоричне дихання

C. Ослаблене везикулярне дихання

D. Жорстке везикулярне дихання з подовженим видихом

E. Свистяче дихання

ANSWER: C

94.Крепітація на відміну від дрібнопухирчастих хрипів:

A. Вислуховується лише на видиху

B. Вислуховується на видиху і на вдиху, переміщується при покашлюванні

C. Вислуховується лише на вдиху в вертикальному положенні

D. Посилюється при натискуванні фонендоскопом на грудну стіну.

E. Вислуховується лише на висоті вдиху

ANSWER: E

95.При пневмонії, що ускладнилась ексудативним плевритом при

аускультації, в проекції місця, де накопичилась рідина буде:

A. Жорстке дихання, на фоні якого є дрібнопухирчасті вологі хрипи

B. Ослаблене везикулярне дихання

C. Шум тертя плеври

D. Бронхіальне дихання на фоні якого є сухі хрипи.

E. Різко ослаблене везикулярне дихання, можливо відсутність дихання

ANSWER: E

96.Показання для проведення бронхоскопії за пневмонії є:

A. Повторна поява крові у харкотинні

B. Тривале нерозсмоктування запального процесу у легенях

C. Виявлення рентгенологічних ознак гіповентиляції сегментів у легенях

D. Всі вище перераховані причини

E. Ні одна з вище перерахованих причин

ANSWER: D

97.Якщо призначення антибіотика за пневмонії, навіть у максимально

високих дозах не призводить до позитивного клінічного ефекту, то слід

вважати, що:

A. Має місце низька біодоступність антибактеріального препарату

B. Швидке виведення препарату з організму

C. Всі вищеназвані стани

D. Ні один з вищеназваних станів

E. Має місце резистентність мікроорганізму до призначеного антибіотика

ANSWER: E

98.Основним представником цефалоспоринових препаратів III покоління є:

A. Цефазолін

B. Цефуроксім

C. Всі з перерахованих

D. Цефтріаксон

E. Ні один з перерахованих препаратів

ANSWER: D

99.Згідно сучасної класифікації розрізняють слідуючі види пневмонії:

A. Позалікарняна пневмонія

B. Все вище наведене вірно

C. Госпітальна пневмонія

D. Аспіраційна пневмонія

E. Пневмонія у осіб з важкими дефектами імунітету

ANSWER: B

100.Яка з наведених нижче об'єктивних ознак є найбільш інформативною для встановлення діагнозу пневмонія?

A. Дзвінкі вологі дрібнопухирчаті хрипи

B. Крепітація

C. Рентгенологічно встановлена наявність внутрішньоальвеолярної

D. Високі показники лейкоцитозу, шоє на тлі кашлю та інтоксикаційного

синдрому

E. Температура



ANSWER: C


База даних захищена авторським правом ©mediku.com.ua 2016
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка