Державна санітарно-епідеміологічна служба україни




Сторінка1/5
Дата конвертації18.04.2016
Розмір0.72 Mb.
  1   2   3   4   5

ДЕРЖАВНА САНІТАРНО-ЕПІДЕМІОЛОГІЧНА

СЛУЖБА УКРАЇНИ

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖСАНЕПІДСЛУЖБИ

У ДНІПРОПЕТРОВСЬКІЙ ОБЛАСТІ


вул. Філософська, 39а, м. Дніпропетровськ, 49006, Тел. 371-01-55

E-mail: mail@gudses.dp.ua, Код ЄДРПОУ 38198290



22.05.2013 №2/0-2930 На № від





Директору департаменту

освіти і науки


Дніпропетровської обласної державної адміністрації

Демчику О.І.




Шановний Олександре Ігоревичу!
З метою організації та проведення безпечного оздоровлення та відпочинку дітей надсилаю наступні матеріали, розроблені Головним управлінням Держсанепідслужби у Дніпропетровській області:

- «Інструктивно-методичний лист щодо організації роботи працівників харчоблоків дитячих закладів оздоровлення та відпочинку»,

- «Пам’ятка для керівників дитячих закладів відпочинку та оздоровлення щодо організації харчування дітей»,

- «Перелік питань для перевірки готовності дитячих закладів відпочинку з денним перебуванням, таборів праці та відпочинку до роботи».

Прошу довести їх до відома та використання у роботі в межах повноважень до керівників підпорядкованих установ, закладів, відповідальних осіб за оздоровлення та відпочинок дітей, керівників дитячих закладів відпочинку.
Додаток: інструктивно-методичні матеріали на 37 аркушах.
З повагою



В.о. начальника Головного управління


І.В.Хозіна

Макарова 770 83 49




Головне управління Держсанепідслужби

у Дніпропетровській області



Інструктивно-методичний лист

щодо організації роботи працівників харчоблоків

дитячих закладів оздоровлення та відпочинку

Дніпропетровськ

2013

Інструктивно-методичний лист призначений для засновників (власників), керівників дитячих закладів оздоровлення та відпочинку (незалежно від підпорядкування, типу і форми власності), медичних і працівників цих закладів та інших фахівців, що відповідають за організацію та якість харчування дітей, а також здійснюють за ними контроль та державний санітарно-епідеміологічний нагляд.
Згідно чинних санітарних правил та норм відповідальність за їх дотримання покладається на засновника (власника) та керівника закладу; щоденний контроль за дотриманням чинних санітарних правил і норм здійснюють керівник та медичний персонал.

Згідно вимог п.16.2 СанПіН 42-123-5777-91 «Санитарные правила для предприятия общественного питания…» - «ответственность за общее санитарное состояние предприятия общественного питания, соблюдение в нем санитарного режима и допуск к работе лиц, не прошедших медицинское обследование и не сдавших санминимума, за создание условий, необходимых для выполнения работниками правил личной гигиены, обеспечение работы по контролю за качеством поступающего сырья и выпускаемой продукции несет руководитель предприятия; п. 16.3. - ответственность за соблюдение правил приема продовольственных товаров, надлежащее санитарное содержание складских помещений, соблюдение условий и сроков хранения продуктов на складе несет зав. складом (кладовщик); п.16.4 - ответственность за качество принятых на производство продуктов, соблюдение технологических, санитарных требований при изготовлении блюд и изделий, а также за качество и сроки реализации готовой продукции несет заведующий производством».

Таким чином, відповідальність за організацію харчування, виконання норм харчування, за матеріально-технічний стан харчоблоку, їдальні, дотримання санітарного законодавства в оздоровчих закладах незалежно від їх підпорядкування, типів і форм власності, покладається на засновників (власників), керівників цих закладів та на організації і підприємства, що забезпечують харчування дітей та постачають продукти харчування і продовольчу сировину.
ОСНОВНІ ВИМОГИ ДО ОРГАНІЗАЦІЇ ХАРЧУВАННЯ ДІТЕЙ В ОЗДОРОВЧИХ ЗАКЛАДАХ
Організація харчування дітей в дитячих закладах оздоровлення та відпочинку включає, напрацювання режиму і графіку харчування дітей, визначення постачальників продуктів харчування і продовольчої сировини, прийом харчових продуктів і продовольчої сировини гарантованої якості, складання меню-розкладу, виготовлення страв, контроль за харчуванням, інформування батьків про організацію харчування дітей у закладі.

Харчування дітей забезпечується безпосередньо у закладі.

Між засновником (власником) і організаціями (підприємствами), які здійснюють харчування, укладаються угоди за погодженням із територіальною установою держсанепідслужби.

Угоду про надання послуг на організацію харчування може бути розірвано однією зі сторін, які її уклали при невиконанні домовленостей щодо забезпечення дітей безпечним і якісним харчуванням. У тому числі за умови не укомплектування штату, порушення термінів проходження обов'язкових медичних оглядів, вимог санітарного законодавства тощо.

Умови оренди приміщень харчоблоку, їдальні та користування технічним і холодильним обладнанням визначаються угодою між засновником (власником) та організацією підприємством громадського харчування, що має дозвіл і ліцензію на провадження торговельної діяльності у сфері громадського харчування.

Харчоблоки, їдальні облаштовують відповідно до діючих будівельних та санітарних нормативів. З метою забезпечення повного охоплення дітей харчуванням, запобігання спалахам гострих кишкових захворювань і харчових отруєнь потрібно створити необхідну матеріально-технічну базу з достатньою кількістю технологічного і холодильного обладнання, кухонного і столового посуду, мийних і дезінфекційних засобів, інвентарю, санітарного і спеціального одягу тощо.

Працівники, пов'язані з харчуванням дітей, повинні проходити обов'язкові медичні огляди відповідно до чинного законодавства.
РЕЖИМ ХАРЧУВАННЯ В ДИТЯЧИХ ЗАКЛАДАХ

ОЗДОРОВЛЕННЯ ТА ВІДПОЧИНКУ
Дотримання натуральних норм харчування дає змогу забезпечити збалансованість харчування за складом основних інгредієнтів (білків, жирів, вуглеводів). Режим харчування може бути 4- чи 5-разовим. Обсяг денного споживання їжі можна розподілити між її прийманнями таким чином: сніданок - 20%, II сніданок -10%, обід - 55%, підвечірок - 10-15%, вечеря - 15-20% від добової потреби в основних харчових речовинах та енергії. Проміжок часу між прийманням їжі має становити 3- 4 години.

  1   2   3   4   5


База даних захищена авторським правом ©mediku.com.ua 2016
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка