Для студентів ІІІ курсу фармацевтичного факультету спеціальність „Фармація




Скачати 86.54 Kb.
Дата конвертації14.04.2016
Розмір86.54 Kb.
Тематичний план лекцій

з дисципліни „Фармакогнозія”

для студентів ІІІ курсу фармацевтичного факультету (спеціальність „Фармація”)

на весняний семестр 2015-2016 н.р.


з/п


Тема лекції

Кількість

годин


1.

Фенольні сполуки, загальна характеристика, класифікація, розповсюдження в рослинному світі, шляхи використання в медицині. Класифікація фенольних сполук. Поняття про прості феноли та їх глікозиди, лігнани, особливості хімічної будови, фармакологічна активність, шляхи використання в медицині.

2

2.

Нафто- і антрахінони та їх глікозиди. Класифікація, фізико-хімічні властивості, методи аналізу. Фармакологічна дія, шляхи використання в медицині. Специфіка використання антраглікозидів, протипокази
до застосування.

2

3.

Кумарини і хромони, особливості їх хімічної будови, класифікація, фізико-хімічні властивості, методи аналізу. Шляхи використання, фармакологічна дія, застосування в медицині. Рослинні джерела кумаринів і хромонів

2

4.

Флавоноїди. Загальна характеристика. Класифікація, розповсюдження в рослинному світі, фізико-хімічні властивості, методи аналізу. Шляхи використання в медицині. Лікарські засоби на основі флавоноїдовмісної рослинної сировини

2

5.

Дубильні речовини. Класифікація, фізико-хімічні властивості, рослинні джерела, шляхи використання в медицині. Фармакологічна активність, лікарські засоби та препарати на основі ЛРС, що вміщує дубильні речовини.

2

6.

Алкалоїди. Особливості хімічної структури, класифікація, фізико-хімічні властивості, розповсюдження в рослинному світі. Схема біосинтезу алкалоїдів.

2

7.

Методи виділення, виявлення та кількісного визначення алкалоїдів в ЛРС. Фармакологічна активність та напрями використання ЛРС, що містить алкалоїди.

2

8.

Класифікація ЛРС. Особливості морфологічної та ботанічної класифікації, її використання в діагностиці рослинної сировини.

2

9.

Принципи фармакологічної класифікації ЛРС. Лікарські збори та чаї. Брикетована та різано-пресована ЛРС, їх характеристика, методи аналізу та шляхи використання в медицині.

2




Всього

18


Тематичний план лабораторних занять

з дисципліни „Фармакогнозія”

для студентів ІІІ курсу фармацевтичного факультету (спеціальність „Фармація”)

на весняний семестр 2015-2016 н.р.


з/п


Тема лабораторного заняття

Кількість

годин

1.


Розділ 4. ЛР і ЛРС, що вміщують фенольні сполуки.

Аналіз ЛРС, що вміщує фенологлікозиди та інші фенольні сполуки.


4


2.

Макро- і мікроскопічний аналіз ЛРС, що вміщує антраценпохідні та їх глікозиди.

4


3.

Виявлення та кількісне визначення антраценпохідних в ЛРС.

4

4.

Аналіз ЛРС, що вміщує кумарини і хромони.

4

5.

Макроскопічний аналіз цілої ЛРС, що вміщує флавоноїди.

4

6.

Макро- і мікроскопічний аналіз подрібненої ЛРС, що вміщує флавоноїди.

4

7.

Виявлення та кількісне визначення флавоноїдів в ЛРС.

4

8.

Макро- і мікроскопічний аналіз ЛРС, що вміщує дубильні речовини.

4

9.

Виявлення та кількісне визначення дубильних речовин в ЛРС.

4

10.


Розділ 5. ЛР і ЛРС, що вміщують алкалоїди і різні групи БАР. Шляхи переробки ЛРС, лікарські збори і чаї.

Макроскопічний аналіз цілої ЛРС, що вміщує алкалоїди



4


11.

Макро- і мікроскопічний аналіз подрібненої ЛРС, що вміщує алкалоїди

4

12.

Виявлення та кількісне визначення алкалоїдів в ЛРС.

4

13.

Приймання, відбір проб для аналізу, встановлення тотожності ЛРС.

4

14.

Встановлення чистоти та доброякісності ЛРС.

4

15.

Аналіз рослинних порошків з ЛРС морфологічних груп „листя”, „трава”

4

16.

Аналіз рослинних порошків з ЛРС морфологічних груп „корені, кореневища”, „кора”, „плоди”

4

17.

Аналіз брикетів, різано-пресованої лікарської рослинної сировини.

4

18.

Аналіз офіцинальних лікарських зборів і чаїв.

4

19.

Аналіз неофіцинальних лікарських зборів, чаїв і сумішей ЛРС.

4




Всього

76


Тематичний план самостійної роботи

з дисципліни „Фармакогнозія”

для студентів ІІІ курсу фармацевтичного факультету (спеціальність „Фармація”)

на весняний семестр 2015-2016 н.р.


з/п


Тема самостійної роботи

Кількість годин

1.
  1. Лікарські рослини і сировина, що вміщують фенольні сполуки: півонія незвичайна, артишок посівний, гадючник в’язолистий, види верби, конопля, види ехінацеї.


4

2.

Лігнани. Лікарські рослини і сировина, що вміщують лігніни: Лимонник китайський, елеутерокок колючий, подофіл, розторопша плямиста

4

3.

Бензохінони і нафтохінони. Лікарські рослини і сировина, що вміщують бензохінони: убіхінон; нафтохінони: горіх волоський, росичка круглолиста, горобейник лікарський.

5

4.

Лікарські рослини і сировина, що вміщують кумарини і хромони: дягель лікарський, рута запашна, любисток.

4

5.

Лікарські рослини і сировина, що вміщують флавоноїди: гречка звичайна, лимон та ін. цитрусові, чай китайський, бузина чорна, види леспедеци, види золотушника, ерва шерстиста, робінія звичайна.

4

6.

Ксантони. Лікарські рослини і сировина, що вміщують ксантони: солодець альпійський, види золототисячника, види звіробою

4

7.

Лікарські рослини і сировина, що вміщують дубильні речовини (таніди): сумах дубильний, гали китайські і турецькі, виноград червоний, чай китайський, перстач сріблястий, гамамеліс, гадючник шестипелюстковий

4

8.

Лікарські рослини і сировина, що вміщують алкалоїди: лобелія одутла, їжачник безлистий, кокаїновий кущ, скополія карніолійська, софора товстоплода, рутка лікарська, стефанія гладенька, пагони секуринеги, іпекакуана, йохімбе, джерела кофеїну (чай китайський, кава, какао-боби, кола, паулінія), види дельфінію, види аконіту, тис ягідний, паслін дольчастий.

5

9.

Переробка ЛРС. Аналіз порошкоподібної сировини; вимоги щодо якості, застосування.

4

10.

Аналіз брикетованої, різано-пресованої ЛРС; вимоги щодо якості, застосування.

4

11.

Лікарські збори: номенклатура офіціальних зборів, методи аналізу, вимоги щодо якості, застосування.

4

12.

Лікарські рослини і сировина, що вміщують різні групи біологічно активних речовин та маловивчені: джерела алантоїну (огірочник лікарський), залізняк колючий, піретрум, любисток. Культура ізольованих тканин. Загальна характеристика. Культура ізольованих тканин. Чага, каланхое перисте, джерела алантоїну (огірочник лікарський, види живокісту, види квасолі), види гарбуза, залізняк колючий, полин звичайний, піретрум, любисток. Інші природні джерела БАР: мікроорганізми, гриби і лишайники. Антибіотики.

4



Всього


50


База даних захищена авторським правом ©mediku.com.ua 2016
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка