Гриби це користь чи отрута?




Скачати 41.67 Kb.
Дата конвертації16.04.2016
Розмір41.67 Kb.
Тема: Гриби – це користь чи отрута?

Ціль: Розповісти учням про позитивні та негативні якості грибів. Навчити учнів правилам техніки безпеки при споживанні та зборі грибів. Засвоїти правила першої допомоги при отруєні грибами. Розширити вміння учнів працювати в групах , працювати з додатковою літературою. Розширити і поглибити уяву учнів про існування різноманітних видів грибів. Привити любов учнів до природи і навколишнього середовища. Виховати активну життєву позицію учнів, активних громадян України.

Базові поняття й терміни: Вітаміни, мінерали, мікроелементи.

Обладнання й матеріали: Мультимедійний проектор.

Девіз заходу: Наше життя – в наших руках!

Гриби – це велика й дуже поширена в природі група організмів. Вони виконують особливу роль в природі і людському житті. Частину грибів людина використовує як продукт харчування, а іншу для виготовлення ліків. Але існують такі гриби, які завдають шкоди сільському господарству, будучи збудниками небезпечних хвороб, польових культур, плодових, ягідних і лісових рослин, а також людині. Усі властивості грибів зумовлені хімічними сполуками, які в них містяться.

Гриби є дуже цінним харчовим продуктом. В них дуже багато білка та фосфорних сполук. У разі добре налагодженої справи збирання та заготівлі можна протягом року користуватися свіжими та сушеними грибами, з яких виготовляють різноманітні страви.

Проте завжди треба пам’ятати, що гриби важко перетравляться організмом, особливо в не подробленому вигляді, тому їх краще вживати тільки як приправу до інших страв. Малі діти, хворі й старі люди особливо чутливі не тільки до отруйних грибів, а й до страв з їстівних грибів. Говорячи про цінність грибів, не можна не зупинитися на виявлених у багатьох видів лікувальних властивостей.

Деякі їстівні гриби є джерелом антибіотиків. Дуже цікаві в цьому відношенні окремі види роду клітоцибе, в яких знайдено антибіотик клітоцибін.

Він пригнічує ріст і розвиток багатьох бактерій, а також збудник туберкульозу.

Маслюк модриновий теж містить речовину, яка має лікувальні властивості. Смоляниста речовина маслюка модринового використовувалась навіть для бальзамування.

У білому грибі виявлено речовину Герцені, яка застосовується при лікуванні стенокардії та взагалі підвищує життєздатність організму.

Мухомор червоний використовують у гомеопатії у разі неврології, хореї, головного болю.

Цей гриб використовують в народній медицині для лікування сечокам’яної хвороби нирок.

Ці гриби використовують як приправу для страв.

В Україні проведено різноманітні дослідження, які показали, що грибу акумулюють радіоактивні речовини.

Отруйні властивості грибів були відомі людям уже в глибокій давнині. Ще грецькі і римські письменники повідомляли про смертельні отруєння грибами, а історія донесла до наших днів імена багатьох відомих осіб, що стали їх жертвами. Серед них – римський імператор Клавдій, французький король – Карл 6, Папа Римський Климент 7 та багато інших.

Уже в давнину вчені намагалися пояснити природу отруєної дії грибів. Грецький лікар Діоскорид у середині I століття до н.е. висловив припущення, що гриби отримують свої властивості з навколишнього середовища. Ця гіпотеза проіснувала багато років. І лише високий рівень розвитку хімії у 20 столітті дозволив отримати в чистому вигляді отруйні речовини – амінотоксини.ці токсини навіть можуть привести до смерті. Прикро, що багато людей висновки роблять лише на основі свого гіркого досвіду.

Наприклад: печериця і бліда поганка. Бліда поганка являється дуже отруйним грибом, молоді екземпляри дуже нагадують шампіньйони. Потрібно запам’ятати, що в ніжці блідої поганки знаходиться потовщення з залишками білого покрову. У шампіньйона ніжка без потовщення в низу. Пластинки у блідої поганки завжди білі, а у шампіньйона вони спочатку блідо – рожеві, потім рожеві, і при достиганні спор чорно – бурі.

Опеньки їстівні – опеньки не справжні. В опенька не справжнього гіркий смак і пластинка зеленувато – жовтого кольору., які згодом стають чорними. А в справжнього опенька колір шляпки сіро – жовтий, сіро – коричневий; пластинка білого кольору.

Запитання до учнів: які ви знаєте основні причини отруєнь.

Щоб запобігти отруєнню грибами, ми рекомендуємо Вам заходи та правила, які необхідні для виконання кожній людині, дотримуйтесь їх.

Застерігаємо!

Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях(магазинах, теплицях), особливо уникайте купівлі на стихійних ринках.

Збирайте і купуйте тільки такі гриби, про які Вам добре відомо, що вони їстівні.

Не збирайте гриби, якщо не впевнені, що знаєте їх, - якими апетитними вони не здавалися.

Не збирайте гриби поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах. Перевірте, при можливості гриби на радіоактивність.

Не збирайте невідомих грибів. Особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення, обрамлене оболонкою.

Не збирайте грибів з ушкодженою ніжкою, старих, червивих або ослизлих.

Ніколи не збирайте пластинчаті гриби. Отруйні гриби маскуються під них.

Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображенням в різних довідниках, - вони не завжди відповідають дійсності.

Не куштуйте сирі гриби на смак.

Гриби підлягають кулінарній обробці в день збирання, інакше в них утворюється трупна отрута.

Перші ознаки отруєнь з’являються вже через 1 – 4 г. після вживання грибів, залежно від видів грибів, віку та стану потерпілого, кількості з’їдених грибів.



Забороняється: вживати будь – які ліки та їжу, а надто алкогольні напої; займатися будь – якими іншими видами самолікування.

Запам’ятайте: отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Врятування життя потерпілого залежить від своєчасного надання допомоги. Краще недорахувати кількох грибів у своєму кошику, ніж поставити під загрозу здоров’я, а інколи й життя своєї родини та своє власне життя.

Закріплення матеріалу.

Література

Рощин О. гриб – грибок, стрибай у козубок. Веселка 1985- 72 ст.



Зерова М.Я Їстівні та отруйні гриби України. Наука 1970 – 138ст.

Хохряков М.К. Шкідливі і корисні гриби. Колос, 1969 – 110ст.


База даних захищена авторським правом ©mediku.com.ua 2016
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка