Хімія кави. Що ми знаємо про неї?




Скачати 246.54 Kb.
Дата конвертації21.04.2016
Розмір246.54 Kb.
Чортківський методичний кабінет

Нагірянська загальноосвітня школа І-ІІ ступенів

Сценарій хімічного вечора

на тему:

«Хімія кави. Що ми знаємо про неї?»

Проведеного 11.12.2009 р. під час тижня хімії

в Нагірянській ЗОШ І-ІІ ступенів

З досвіду роботи вчителя хімії

вищої категорії, старшого вчителя

Нагірянської загальноосвітньої

школи І-ІІ ступенів

Гринькова Степана Миколайовича

Нагірянка, 2009 р.


Оформлення сцени:

• фізична карта світу - прапорцями відмічено країни, де виробляють каву: Бразилія, Колумбія, Уганда, Коста-Ріка, Камерун, Сальвадор, Гватемала, Мексика, Перу, Індонезія, Кенія, Конго, Нікарагуа, Еквадор, Гондурас, Гаїті, Венесуела, Камерун;

• малюнок кавового дерева з квітами і плодами; схеми хімічних формул: кофеїн, кавова кислота, нікотинова кислота, хінна кислота;

• таблиця «Хімічні елементи, які входять до складу кавового зерна»;

• на столі кавовий сервіз та картки з різними рецептами при­ готування кави.

(У залі гасне світло, ведучий біля плакату із зображенням кавового дерева.)

іУ
Ведучий 1. Кавове дерево — рослина з білими духмяними квітками, з яких утворюється плід — ягода червоного або фіолетово-синього кольору з двома насінинами в соковитій м'якоті. Воно належить до родини Маренові, розповсюджене у тропіках Східної півкулі й Африці. Його вічнозелені або листопадні дерева та чагарники утворюють хащі в Ефіопії та долинах річок Абіссінського нагір'я. Точно невідомо, коли людина вперше почала використовувати зерна кави. У XIV—XV ст. на Аравійському півострові виведено культурні сорти цієї рослини. З тих часів кавове дерево поширилося на інших континентах і визначає прибуток деяких країн.



(Показує на карті й називає країни, у яких зараз вирощують каву.)

Ведучий 2. Кава широко використовується в геральдиці поряд з пшеницею, рисом, пальмою та дубом. Гілки з плодами цієї рослини можна побачити у гербових вінках Бразилії, Уганди, Сальвадору, Коморських островів. Кавове дерево - це вічнозелена рослина заввишки 5-10 м (у культурі максимально - 3 м) зі шкірястими листками та білими квітками із запахом жасмину. Цвіте протягом усього року. Під яскравою м'якоттю сховане насіння «кавові зер­на», з яких готують каву. Нестиглі зернята мають сіро-зелений колір. Батьківщиною кавового дерева аравійського, до якого належать сорти «Арабіка», є гірські райони Ефіопії, інших сортів - Східна та центральна Африка.

Бразилія і Колумбія - основні світові виробники кави. Більшість плантацій розташовані на південному сході Бразилії, де налічується майже З млн. кавових дерев. Для Уганди та Сальвадору кавове дерево - провідна культура сільського господарства.



Ведучий 3. Мабуть, багатьом буде цікаво знати, як готують каву на батьківщині цієї рослини – в Ефіопії. Кавові дерева тут ростуть усюди – вздовж доріг та вулиць, на подвір’ях будинків, шкіл, лікарень і, звичайно, будь-якому гостю тут пропонують чашку кави. Давши згоду скуштувати цей дивовижний напій, я став свідком його приготування.

А було все ось як. Хлопчик-посильний збігав у сад і приніс оберемок свіжої трави. Частину її він розсипав навколо мого столу, а решту поніс на кухню. Через декілька хвилин офіціант виніс звідти низенький стілець - тацю, посипану травою і заставлену кавовими чашками. У центрі стояла жаровня на вугіллі, чорний скляний глечик, каструля з водою, тарілка із зернами кави і дерев'яна ступка з товкачем. З'явилися дві дівчини в національних сукнях з накидками. Одна з них запалила у спеціальній кадильниці кілька шариків благовонній. Друга показала мені, що зерна кави свіжі, тобто зеленого кольору. Їх вимили, висипали на пательню і стали підсмажувати на вугіллі, безперервно помішуючи. Туди ж кинули кілька зернят імбиру і гвоздики. Хвилин за сім насінини стали золотаво-коричневими. Дівчата ретельно розтерли їх у ступці, висипали в глечик (джбану) і, залишивши сирою водою, поставили на жаровню. Через кілька хвилин над вузькою шийкою джбани з’явився блакитний пар, а потім пінка. Після того, як кава трішки відстоялась, її урочисто налили в чашку і поставили переді мною на блюдце, яке прикрашала гілочка м’яти. Напій був настільки ароматним, чудово гіркуватим і освіжаючим, а сама атмосфера церемонії така неповторна, що ясна річ, однієї чашки було замало!



Ведучий 4. А ось як готують каву в країнах Ближнього Сходу. У Сирії та Лівії з ранку до вечора п’ють каву. Немає хатини, де б вам не запропонували чашечку кави.

Лівії з ранку до вечора п'ють каву. Немає хатини, де б вам не запропонували чашечку кави. Я розповім вам, як покуштував каву в однієї поважної духовної особи.

Слуга в білому приніс на таці маленькі кавові чашечки. Я заглянув у чашку і побачив, що вона майже пуста - тільки на самому дні трішки коричневої рідини. Злизнувши її, відчув нестерпну гіркоту, немов би проковтнув гарну порцію хіни. Гіркота наповнила мій рот, але швидко пройшла, а через деякий час зі мною почало відбуватися щось незвичне. Я відчув себе бадьорим і легким. Навіть дихалося по-іншому. Відчувався незвичайний прилив енергії, немов би провів відпустку в горах або біля моря і повернувся повернувся сповнений сил. Безперечно, це зробив темно-коричневий напій.

Я не втримався і при прощанні запитав, що за каву я пив? Це була краща Гаджавська кава (область у Саудівської Аравії, розташована вздовж берегів Червоного моря). А чому було так мало? Чому не подають повну чашку? Вони відповіли, що якщо випити цієї кави повну чашку, можна померти. Ось, виявляється, які бувають сорти кави.



Ведучий 5. Щоб зрозуміти які речовини надають каві неповторного смаку та аромату, як вона діє на організм людини, необхідно знати її хімічний склад. Хімія кавового насіння досить складна і до кінця ще не вивчена. Досліджуючи золу, вчені встановили, що в каві містяться сполуки Феруму, Магнію, Калію, присутні елементи — Сульфур, Нітроген, Фосфор, Хлор. Ці елементи входять до складу органічних сполук: білків кофеїну, хлорогенової, нікотинової, хінної, оцтової, яблучної, лимонної кислот і полісахаридів.

(Демонструються таблиці «Хімічні сполуки, які входять до складу насіння кави», формули сполук.)



Ведучий 6. Під час смаження кавових зерен відбуваються складні хімічні перетворення. Спочатку випаровується вода і частково розкладаються органічні сполуки. Цукри перетворюються в крохмаль, і насінини стають ко­ричневого кольору, нерозчинні полісахариди розкладаються на більш прості розчинні вуглеводи. Руйнується тригонедін, утворюється нікотинова кислота. Продукти розпаду хлорогенової кислоти, а також понад сімдесят ароматичних речовин надають каві характерного смаку і неповторного букету ароматів. У процесі обжарювання кавові зерна набрякають, оскільки в них утворюється вуглекислий'газ, який виконує функцію консерванту аромату.

Ведучий 7. З усіх зазначених речовин найкраще вивчений кофеїн. А почалося все з того, що 1821 р. німецький хімік Ф.Рунге виділив з кавового екстракту прозорі кристали речовини гіркуватого смаку. Водний розчин цієї речовини за своєю збуджуючою дією в багато разів перевищує кавовий відвар. Розшифрував склад і структуру кофеїну 1897 р. німецький хімік Фішер. Він отримав кофеїн синтетичним шляхом. Кофеїн — 1,3,7-триметилксантин — алкалоїд, який міститься в насінинах кавового дерева, листях кави, горіхах кола. Це похідне пурину. Кава містить понад ЗО різних органічних кислот — яблучну, лимонну, оцтову, але найбільше хлорогенової кислоти (від 4 до 5 %). При обжарюванні ця кислота розкладається, утворюючи речовини, що надають каві своєрідного в'яжучого смаку. У кавових зернах міститься і складна органічна речовина танін, яка надає їй гіркого смаку. Але хімія кави вивчена не до кінця, дослідження продовжуються й нині.

Цікаві факти про каву

• Кава як лікувальний засіб застосовувалася в арабській медицині ще в


900—1000 pp. н. є. її друге народження відбулося після відкриття кофеїну.

•Роком появи кави в Росії вважається 1665 p., коли придворний лікар призначив царю Олексію Михайловичу рецепт - варена кава. Перси і турки вважали її ліками, які допомагають проти нежиттю і головних болів.

• У результаті багаторічної селекції араби створили один з найкращих
сортів «Мокко».

• Бразильська кава зі штатів Ріо і Вікторія має характерний лікарський запах і смак через йодисті сполуки, які є в ґрунті.

• Щоб відновити аромат кави - «оживити» зерна, треба промити їх у холодній воді та просушити в гарячій духовці.

• Уперше спосіб приготування розчинної кави був запропонований 1901 р. японським хіміком, але в той час до цього відкриття поставилися байдуже.

• Там, де цвітуть кавові дерева, бджолиний мед має зовсім незвичний для нас колір.

• У павуків під впливом кофеїну виникає щось подібне неврозу: змінюється закономірність плетіння павутини і виходить хаотичний візерунок.

• Ескіз ілюстрації башти Кодар Люксембурського Палацу, яка стала
відомою завдяки книжкам Віктора Гюго, належить руці самого письменника:
він намалював її сірником на кавовій гущі, коли снідав в одному з паризьких
бістро.

• Хороша кава - чорна, як диявол, гаряча, як пекельний вогонь, солодка, як поцілунок.



Ведучий 1. Здається, ми ще не відвідали кафетерій, не випили чашечки кави. Отож проходьте.

Розмовляють за чашечкою кави дві ко лежанки:



  • У тебе чудова кава, моя люба!

  • Ще б пак! Адже цю каву мій чоловік привіз із Бразилії!

  • Чудово! До того ж вона ще зовсім гаряча!

****

У ресторані відвідувач покуштував каву і покликав офіціанта:



  • Ви що мені подали, каву чи чай?

  • А ви не можете відрізнити?

  • Ні.

  • Тоді яке це має значення?

****

Обурений відвідувач покликав офіціанта:



  • І це ви називаєте міцною кавою?

  • Так, певне. І доказом є те, що після першого ж ковтка ви стали дуже збуджені.

****

Відвідувач кав'ярні звертається до офіціанта:



  • Чому кава зовсім не солодка?

  • Напевно, ви розмішували цукор не в той бік.

****

Господар кав'ярні говорить клієнту:



  • Сьогодні я не можу подати вам каву - вона закінчилася.

- Це мене зовсім не дивує. Вона слабшала у вас з кожним днем.

****


- Офіціанте, що ви мені подали - каву чи суп?

- А це як вам завгодно. Але я пропоную думати, що це кава. Вам це обійдеться дешевше.

****

Відвідувач, який довго очікує, підкликає до себе офіціанта:



- Коли ви вийдете на пенсію, то не забудьте сказати своєму наступнику, що я все ще чекаю каву.

****


Відвідувач входить у кав'ярню і запитує офіціанта:

- Чи є у вас в запасі цикорій?

- О так, мсьє, майже 30 пакетів.

- Чудово, несіть їх всі сюди і ми проведемо експеримент. Здивований офіціант приніс пакети і поклав їх на стіл.

- Дуже вам вдячний, а тепер принесіть мені чашку міцної кави.

Ведучий 2. Час подумати про гостей. Пропонуємо вікторину для знавців кави. Приз, знову ж таки, кава.

І.Які країни є експортерами кави? (50 країн: Бразилія, Колумбія, Уганда, Гватемала, Сальвадор, Мексика, Індонезія, Коста-Ріка, Камерун, Перу, Кенія, Конго, Нікарагуа, Еквадор, Гондурас, Гаїті, Венесуела та ін.)

2.У якій країні каву вживають найбільше? (Країни Латинської Америки, Швеція — 7,3 кг у рік на людину, СІЛА, Фінляндія, Данія, Італія.)

З. Де п'ють кави найменше? (У Англії, там п'ють чай.)

4. Скільки є сортів кави? Які з них ви знаєте? (Є понад 1000 сортів кави. Ефіопія (аравійський сорт) — Арабіка, Робуста, Харар, Джимо; Бразилія — Сантос, Парана, Мінас; Гвінея — Робуста; Йемен — Мокко; до Мокко додають, бо його дуже мало вирощують, Яффей, Шаркі, Матарі, Хеймі.)

5.Як називають посуд, у якому заварюють каву в Турції? (Джезва, турка).

6. Як краще зберігати кавові зерна? (Щільно закритими у скляному посуді.)


  1. У якій країні є бронзовий пам'ятник кавовому дереву? (У Бразилії.)

  1. Який великий композитор прославив каву в своєму творі? (Бах. Кантата №211.)

Ведучий 3. Велика і відповідальна справа — правильно приготувати і подати каву.

Пропонуємо кілька маленьких порад для приготування смачної кави:



  • Вода — один з найважливіших компонентів кави, вона повинна бути чистою і свіжою.

  • Каву не варять, а заварюють, не доводячи її до кипіння, перед цим заливають вологі зерна холодною водою, тоді під час нагрівання органічні речовини більше екстрагуються водою і смак стає ароматнішим.

  • Подають каву в тому посуді, де її готували, або в кав'ярнику. Але наливають не всі чашки відразу, а по одній кожному гостю.

• І нарешті, у кожній країні каву готують по різному. Наприклад, по-
східному бразильська кава, кава по-яванськи, кава по-ірландськи, віденська
кава, кава з шоколадом, мармурова кава.

Ведучий 4: Саме час почастувати вас нашою кавою.

Віденська кава

Готують дуже міцну каву, розливають у чашки. На поверхню кладуть чайну ложку вершків, збитих із цукром. Зверху посипають шоколадом.



Бразильська кава

125 г шоколаду кришать і розчиняють в 0,5 чашці гарячої кави. Потім доливають 3 чашки гарячого молока, безперервно збиваючи суміш. Цукор кладуть за смаком і розливають у 4 чашки.



Кава по-арабськи

Змішують чашку дуже міцної кави з чашкою какао і додають зверху трохи вершків.



Мармурова кава

Тепле молоко наливають на дно чашки й обережно додають каву, не перемішуючи.



Кава по-турецьки

Беруть джезву, кладуть цукор за смаком і доливають воду. Як тільки вода закипає, додають каву (на 50 г води два шматочки цукру й одну чайну ложку кави). Повільно нагрівають на слабкому вогні.



Кава по-ірландськи

Чашку прогрівають гарячою водою, а потім витирають, щоб була сухою. Наливають у неї дві чайні ложки горілки і насипають одну-дві ложки цукру доливають дуже гарячу каву і зверху кладуть дві чайні ложки збитих вершків.





Чортківський методичний кабінет

Нагірянська загальноосвітня школа І-ІІ ступенів

КОНСПЕКТ УРОКУ З ХІМІЇ

на тему:

Узагальнення та систематизація знань по темі:

«Початкові хімічні поняття»

проведеного 24.02.2010 р. для вчителів природничо-математичнної комісії

Нагірянської ЗОШ І-ІІ ступенів

З досвіду роботи вчителя хімії

вищої категорії, старшого вчителя

Нагірянської загальноосвітньої

школи І-ІІ ступенів

Гринькова Степана Миколайовича

Нагірянка, 2009 р.


Тема. Узагальнення й систематизації знань з теми «Початкові хімічні поняття»

Цілі: узагальнити й систематизувати знання про початкові хімічні поняття, хімічні формули, хімічні реакції, хімічні

рівняння; підготувати учнів до тематичного оцінювання з теми «Початкові хімічні поняття».



Тип уроку: узагальнення і систематизації знань.

Форма проведення: гра.
ХІД УРОКУ

І. Організація класу

Учні об'єднуються в три команди — «Нейтрон», «Протон» і «Електрон». У кожній команді обирається капітан. Для заповнення протоколу обирається один учень. Ведучий (учитель) оголошує правила гри.

На дошці написані назви конкурсів і кількість балів, які може одержати команда за кожен конкурс. Кожна команда заздалегідь одержує кілька аркушів формату А2, періодичну систему хімічних елементів, фломастери, маркери.

П.Гра

Отже, повідомляємо перший конкурс.



1. Розминка «Вірю—не вірю»

Команди по черзі одержують аркуш із твердженням. Вони повинні відповісти «вірю» або «не вірю» і пояснити свій вибір. Якщо команда дає неправильну відповідь, право відповіді переходить до наступної команди.



  • Одержання цукрової пудри з рафінованого цукру — це хімічне явище.

  • Прокисання молока — це хімічне явище.

  • Іржавіння заліза — це фізичне явище.

  • Горіння електричної лампочки — це хімічне явище.

  • Плавлення алюмінію — це фізичне явище.

  • Випаровування спирту — це хімічне явище.

  • Танення льоду — це хімічне явище.

  • Горіння свічки — це фізичне явище.

  • Фотосинтез — це фізичне.явище.

Підбиваємо підсумки конкурсу, максимальна оцінка — 1 бал за правильну відповідь. Записуємо результати до протоколу на дошці.

2. «Морський бій»

Кожна команда одержує ігрове поле, на якому написані формули простих і складних речовин.





№з/п

А

Б

В

Г

Д

1

КОН

С

ZnO

02

so3

2

CuO

Са3Р2

Н2С03

Fe

N20

3

LiH

N2

S

Н20

Си

4

Р

Na20

MgBr2

Н2

АІСІз

5

HN03

CrA

СІ2

AgCI

Si

Першій команді координати задає вчитель:, учень, який відповідає, повинен прочитати формулу і сказати, проста це речовина чи складна. Ця формула викреслюється, і учень називає нові координати учневі другої команди. Правильна . відповідь — 1 бал, неправильна — хід переходить до іншої команди, поки все поле не буде закреслено. Підбиваємо підсумки й заносимо бали до протоколу.



3. «Сортувальник»

Кожна команда одержує коробку стикерів з формулами оксидів. Завдання однакові в кожній групі. Члени команд повинні наклеїти на аркуш формату А2 стакери з формулами відповідно до їх валентності.

Виконані завдання команди наклеюють на дошці, порівнюють, виправляють помилки.

Підбиваємо підсумки за конкурс: 0,5 бала за правильно визначене значення валентності елемента у формулі. Разом правильна відповідь — максимально 9 балів.



4. «Цвітик-семицвітик»

Кожна команда одержує завдання.



Команда 1: X—Са

Команда 2: X—Mg.

Команда 3: X—Zn

На аркуші формату А2 команди записують формули продуктів реакції за валентністю, записують рівняння реакції та розставляють коефіцієнти. Потім аркуші наклеюють на дошку, перевіряють з учителем. Кожне правильне рівняння — 2 бали. Разом — 14 балів за конкурс.

Поки вчитель перевіряє, учні виконують завдання п'ятого конкурсу.

5. «Рахувалочка»

Кожна команда одержує номер від 1 до 6 відповідно до підсумків трьох конкурсів.

За відведений час команда повинна підрахувати сумарну відносну молекулярну масу всіх оксидів, з якими вони працювати під час виконання 1-6 завдань.

Учитель перевіряє суму. Оцінка за правильну відповідь - 3 бали.

Підбиваємо підсумки четвертого і п'ятого конкурсів, заносимо до протоколу.

6. «Поле чудес»

Команди одержують аркуші з хімічними рівняннями, в які необхідно вписати пропущені формули так, щоб вийшло рівняння хімічної реакції, і розставити коефіцієнти. Кожне рівняння — 3 бали.

Порівнюємо результати команд, знаходимо помилки, заносимо результати до протоколу, і поки учень-контролер підбиває підсумки, вчитель аналізує результати гри.

Повідомляємо переможця, виставляємо оцінки, відзначаємо активних учнів.

Протягом гри доцільно вести особистий залік, видаючи учням за правильні відповіді фішки. За сумою таких фішок можна оцінити роботу кожного з учнів.

III. Домашнє завдання

Підготуватися до тематичного оцінювання з теми «Початкові хімічні поняття».



Творче завдання. Намалювати «Цвітик-семицвітик»: у центрі — проста речовина кисень, а на пелюстках — продукти її взаємодії з іншими простими речовинами.

Чортківський методичний кабінет

Нагірянська загальноосвітня школа І-ІІ ступенів

КОНСПЕКТ УРОКУ З ХІМІЇ

на тему:

«Хімічні формули речовин»

(7 клас)

проведеного 09.12.2009 р.

З досвіду роботи вчителя хімії

вищої категорії, старшого вчителя

Нагірянської загальноосвітньої

школи І-ІІ ступенів

Гринькова Степана Миколайовича

Нагірянка, 2009 р.


Тема. Хімічні формули речовин

Цілі: закріпити знання учнів про прості та складні речовини; навчити записувати хімічні формули простих і складних ; речовин, використовуючи хімічні символи та індекси; навчити читати хімічні формули речовин, визначати їх якісний і кількісний склад; навчити використовувати поняття «хімічна формула»; «індекс»; «коефіцієнт».

Тип уроку: поглиблення і систематизація знань.

Форми роботи: бесіда, самостійна робота з навчальною таблицею, групова робота з таблицею.

Обладнання: періодична система хімічних елементів, навчальна таблиця.
ХІД УРОКУ

I. Організація класу

II. Перевірка домашнього завдання. Актуалізація опорних знань

Два-три учні записують на дошці вибрані ними формули складних речовин. Витираємо однакові, щоб не повторювалися. Ще два-три учні дописують тільки ті формули, яких ще немає на дошці. Наприклад: НС1, Си, С02...

Таким чином, на дошці записані 10—12 формул речовин.

III. Одержання і закріплення знань про хімічні формули

Хімічна символіка - це алфавіт для складання формул хімічних сполук - «хімічних слів». Крім символів хімічних елементів, що наведені в періодичній системі хімічних елементів, для запису формул використовують індекси, які вказують число атомів у молекулі, простій або складній речовині. Отже, хімічна формула — це умовний графічний запис молекули і простої або складної речовини з допомогою хімічних символів та індексів. У кожної речовини є тільки одна хімічна формула.


  1. Що показує хімічна формула?

Атоми яких хімічних елементів входять до складу молекули речовини, або скільки атомів кожного хімічного елемента входить до складу молекули речовини. Наприклад, запис СО? означає, що молекула вуглекислого газу складається з одного атома Карбону і двох атомів Оксигену, читається С02. Розгляньмо і прочитаймо по ланцюжку формули речовин, написані на дошці. (Учні по черзі читають формули.)

  1. Як показати визначену кількість молекул?

Для цього використовують коефіцієнти - додатні цілі числа, що показують кількість молекул. Наприклад, запис 5С02 означає п'ять молекул вуглекислого газу, 2С02 - дві молекули вуглекислого газу, а СО2 - одну молекулу.

Запишіть:

чотири молекули води - 4Н2О;

десять молекул кисню – 10О2;

три молекули водню - 3Н2;

п'ять атомів сірки - 5S.



  1. Повернімося до молекул складних речовин на дошці.

Один з учнів - у довільному порядку розставляє перед формулами речовин невеликі цілі числа. Чи змінилася кількість атомів кожного хімічного елемента в молекулі? Ні.

А якщо взяти не одну молекулу, а ту кількість, на яку вказує коефіцієнт? Наприклад: 4Н2О - в одній молекулі, як і раніше, два атоми Гідрогену, але в чотирьох молекулах їх вісім.

Давайте порахуємо кількість атомів у наших складних речовинах на дошці. По ланцюжку у зворотному порядку називаємо кількість атомів кожного елемента в п молекул речовини.

IV. Самостійна робота за навчальною таблицею

Учень одержує завдання в одному зі стовпців А, Б, В, Г, Д, Е записати кількість атомів у молекулах простих і складних речовин.

Як коефіцієнт прийняти цифру - номер рядка. У такий спосіб учні описують формули 12 речовин. Учитель протягом самостійної роботи коригує дії учнів. Робота перевіряється й оцінюється.

V. Домашнє завдання



Прочитати параграф, відповісти на запитання.

Чортківський методичний кабінет

Нагірянська загальноосвітня школа І-ІІ ступенів
КОНСПЕКТ

Відкритого уроку з хімії в 9 класі на тему: «Застосування метанолу, етанолу, гліцерин.Отруйність спиртів, їх згубна дія на організм людини».

проведеного 17.02.2010 р. для вчителів хімії Ягільницького методичного центру


З досвіду роботи вчителя хімії

вищої категорії, старшого вчителя

Нагірянської загальноосвітньої

школи І-ІІ ступенів

Гринькова Степана Миколайовича

Нагірянка, 2010 р.


Дата проведення: 17 лютого 2010 року.

Тема: Застосування метанолу, етанолу, гліцерину. Отруйність спиртів, їх згубна дія на організм людини.

Мета: ознайомити із шляхами застосування одноатомних та багатоатомних спиртів в хімічній та інших галузях промисловості, в повсякденній діяльності людини. Показати згубну дію спиртів на організм людини. Сформувати в учнів стійкі переконання про шкідливий вплив алкоголю та інших токсичних речовин спиртового походження на організм підлітків, мотивацію на здоровий спосіб життя.

Форми роботи. Самостійна робота тестового характеру; розповідь вчителя; тренувальні вправи; демонстрація вологих препаратів; виробів із застосуванням спиртів.

Обладнання: Таблиця «Спирти», вологі препарати, зразки туалетних та парфумерних виробів.

Технічні засоби: комп'ютер, телевізор, DVD.

Очікувані результати. Після уроку учні зможуть пояснити шляхи застосування метанолу, етанолу, гліцерину в господарській діяльності людини та повсякденному побуті. Зрозуміють згубний вплив спиртів на організм людини, шкоду яку завдає алкоголь психологічному стану людини. Встановлювати причинно-наслідкові зв'язки між складом, будовою, властивостями та біологічними функціями цих сполук.
ХІД УРОКУ

І. Організація учнів на початку уроку

  1. Привітання вчителя

  2. Перевірка присутності учнів на уроці

  3. Ознайомлення з планом проведення уроку (2-3 хв.)

II. Актуалізація опорних знань

  1. Що вивчає органічна хімія?

  2. З якими основними класами органічних сполук ми ознайомились?

  3. Які особливості будови сполуки метану? Який тип гібридизації електронних хмар?

  4. Чим характеризується будова молекул етилену та ацетилену? Який тип гібридизації електронних хмар в цих молекулах?

  5. Чим відрізняються основні хімічні властивості насичених та ненасичених вуглеводнів?

  6. Що таке полімери?

  7. Які речовини називаються спиртами?

  8. Що таке функціональна група? Яка вона в молекулах спиртів?

  9. Який зовнішній ефект якісної реакції на гліцерин?

  10. Чим виступає натрій у реакції з спиртом? (5 хв)

III. Самостійна робота з тестовим завданням (5 хв.)
9 клас. Хімія

Самостійна робота з тестовими завданнями

Тема. Вуглеводні. Спирти.

І варіант

1. Вкажіть загальну формулу насичених вуглеводнів (алканів):

A. С nH2n

Б. С nH2 n +2

B. С nH 2n -2

Г. СnHn

1 бал

2.Вкажіть тип гібридизації електронних хмар в молекулах етилену:



A.SP2
Б. SP

B.SP3


Г. П

1 бал


З.Вкажіть загальну формулу насичених одноатомних спиртів:

A.С nH2n-2 О


Б. Сn 2п-1О

B. С nН 2nО

Г. С nН 2n-1 ОН

1 бал


4.Вкажіть речовину, яка знебарвлюється, якщо через неї пропустити етен:

А. вода


Б. бромна вода

В. водень

Г. вуглекислий газ

2 бал


5. Вкажіть сполуку, яка здатна полімеризуватись:
А. бутан

Б. гліцерин

В. етанол

Г. етилен

2 бал

6. З якої речовини в лабораторних умовах можна одержати етанол?



A. СO2
Б. С2 Н4

B. С3 H8


Г. С2 Н2

2 бал


7. Який об'єм кисню потрібен для спалювання 4 моль етану?

А.120 л.

Б.210 л.

B. 313,6 л.


Г. 156, 8 л.

3 бал


Розв'язування:

9 клас. Хімія

Самостійна робота з тестовими завданнями

Тема. Вуглеводні. Спирти.

II варіант

1. Вкажіть тип зв'язку в молекулах алканів:

A. потрійний
Б. одинарний

B. подвійний

Г. одинарний та подвійний 1 бал

2. Формула гомолога метану є:

A. С3Н6
Б. С4H8

B. СзНз
Г. C5H10

1 бал

3. Виберіть формулу сполуки, яка відноситься до спиртів:



A. С2Н6
Б. С5Н10

B.С2Н5ОН


Г. СНзОСНз

1 бал


4. Вкажіть речовини, що утворюються в результаті горіння метану:

A. СO2 і Н2


Б. Н2O і СO2

B. Н2O і Н2


Г. CO і Н20

2 бал


5. Вкажіть тип реакції при взаємодії ацетилену з воднем:

A. окиснення


Б. горіння

B. гідрогенізація


Г. заміщення
2 бал

6. З чого можна одержати ацетилен?

A. Са С2
Б. СН4

B. С2Н5ОН


Г. С5Н12
2 бал

7. Скільки моль етанолу можна одержати з 5,6 л. етену?


А. 1 моль

Б. 2 молі

B. 2,5 моль
Г. 0, 25 моль

3 бал


Розв'язування

IV. Мотивація навчальної діяльності та засвоєння нових знань

1. На попередніх уроках ми знайомились з фізичними та хімічними властивостями спиртів. Пригадуєте, які фізичні властивості етанолу, як найбільше поширеного одноатомного насиченого спирту?

(відповідь учнів)

2. А якою характерною особливістю будови молекули метанолу, етанолу та гліцерину обумовлені їх хімічні властивості?

(відповідь учнів)

3. От якраз сьогодні ми поговоримо про застосування спиртів та їхню дію на організм людини, пов'язану якраз із їхньою будовою. Запишіть тему уроку «Застосування метанолу, етанолу, гліцерину. Отруйність спиртів, їхня згубна дія на організм людини!»

(учні записують тему уроку)

4.Застосування метанолу


  1. Добрий розчинник. Ця його властивість використовується в органічному синтезі та в лабораторній практиці.

  2. З метанолу добувають речовини, що вихідними у виробництві пластмас та каучука.

  3. З метанолу одержують в основному формальдегід та деякі лікарські препарати.

(демонстрація виробів з використанням метанолу)

5. Застосування етанолу

  1. Як антисептикта дезинфікуючий засіб в медицині, для обробки операційного поля та рук хірурга, для знезаражування.

  2. Добрий розчинник багатьох речовин і водночас консервант (демонстрація вологих препаратів).

  3. Виготовлення одеколонів, лосьйонів, дезодорантів (демонстрація виробів)

5.4. Виробництво лікарських засобів та медикаментів
(Демонстрація відеосюжету про Марилівський спиртзавод)

6. Застосування гліцерину

6.1. Виробництво зубних паст, мазей, гелів, кремів для взуття

(Демонстрація зразків)

6.2. Виробництво шоколаду, лікерів, морозива, желе, гірчиці, екстрактів кави, чаю, хлібобулочних та макаронних виробів. (Демонстрація зразків)



7. Отруйність спиртів

  1. Метанол (деревний спирт) - надзвичайно отруйна речовина.

  2. Смертельна доза метанолу для людини - 30г, важке отруєння, що супроводжується сліпотою - 5-10г.

  3. У змаганнях «Формула - 1» з 2007р. пальне на основі метанолу замінили на етанол.

  4. Етанол - смертельна доза становить від 4 до 12 г. на 1 кг маси тіла людини.

  5. Згубна дія спирту на організм людини, (повідомлення учнів про вплив алкоголю на фізичний та моральний стан здоров'я людини).

V. Формування і закріплення знань учнів

  1. Яка характерна особливість будови спиртів обумовлює їх властивості?

  2. Чим зумовлене використання етанолу, етанолу та гліцерину?

  3. Яке практичне використання метанолу?

  4. Яке значення етанолу в господарській діяльності людини?

  5. Яка властивість гліцерину використовується в парфюмерній промисловості?

  6. Які перспективи використання етанолу в енергетиці?

(З хв.)

VI. Завдання додому

1. Вивчити § 28 підручника (с.190-194).


База даних захищена авторським правом ©mediku.com.ua 2016
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка