Київ – 2014 І. Обґрунтування системи обробки ендоскопічної апаратури




Скачати 132.94 Kb.
Дата конвертації17.04.2016
Розмір132.94 Kb.

Тимчасові рекомендації

“Очистка, дезінфекція, стерилізація ендоскопів та інструментів до них”

Київ – 2014
І. Обґрунтування системи обробки ендоскопічної апаратури

Ендоскопи та інструменти до них являються виробами медичного призначення, які в процесі експлуатації контактують із слизовими оболонками організму, кров'ю, іншими біологічними рідинами організму тому для попередження передачі через них інфекції, потребують якісної обробки. Неякісно проведена дезінфекція чи стерилізація цього обладнання спричиняє ризик виникнення внутрішньолікарняних інфекцій у обстежуваних пацієнтів. Досвід проведення дезінфекції чи стерилізації ендоскопів за кордоном та розробки, проведені в нашій країні дозволяють узагальнити та систематизувати сучасні досягнення науки та практики в цій сфері. Розроблені в Україні та введені в дію МОЗ України від 29 квітня 2004 року ”Методичні вказівки щодо очищення, дезінфекції та стерилізації ендоскопів, а також медичного інструментарію до них“, дозволяють диференційовано підійти до вибору необхідного процесу обробки ендоскопічного обладнання в залежності від здійснюваних за їх допомогою ендоскопічних маніпуляцій – стерильних чи нестерильних.

Стандартом обробки ендоскопів в світовій практиці* являється врахування рівня знезараження ендоскопів та інструментарію в залежності від функціонального призначення (Таблиця 1) та дотримання наступних позицій:

1. Обробка повинна здійснюватись негайно після закінчення дослідження.

2. Включати етапи: попереднє очищення, перевірку на герметичність, мануальну очистку, промивку (відмивання від очищаючого розчину), дезінфекцію, та (або) стерилізацію з передуючою їй предстерилізаційною очисткою, промивку та зберігання (Таблиця 2).

3. Дезінфекція високого рівня.



*(Всесвітня організація гастроінтестинальної ендоскопії (ОМЕD), Американська асоціація гастроінтестинальної ендоскопії (SHEA), Центр Контролю та профілактики захворювань (CDC), асоціація професіоналів інфекційного контролю та епідеміології (APIC).

ІІ. Стерилізація ендоскопів та інструментарію до них.

Для забезпечення повної епідеміологічної безпеки рекомендується проведення стерилізації ендоскопів та інструментарію до них, однак необхідність багаторазового використання ендоскопічного обладнання протягом робочого дня, тривалість процедури та можливість пошкодження дороговартісного ендоскопічного обладнання вимагають переважно використання високого ступеня дезінфекції. Стерилізація ендоскопів та інструментів до них у разі необхідності проводиться розчинами стерилізуючих засобів, дозволених до застосування МОЗ України та у відповідності до рекомендацій по використанню. При виборі препаратів для стерилізації ендоскопів необхідно враховувати рекомендації виробника ендоскопів та їх сумісність з матеріалами, з яких виготовлений прилад.



ІІІ. Вимоги до зберігання та транспортування гнучких ендоскопів.

Для зберігання ендоскоп повинен бути повністю сухим, зберігатися в підвішеному положенні, в захищеній від пилу спеціальній закритій шафі. Горизонтальне зберігання при недостатньо висушених каналах ендоскопа може сприяти утворенню застійних зон залишкової вологи. Клапани необхідно зберігати сухими, без доступу пилу.

Стерильні ендоскопи, які використовуватимуться для втручань в незаселені мікроорганізмами ділянки тіла (лапароскопія, артроскопія та ін.), зберігаються в закритій шафі і стерильній упаковці протягом часу, передбаченого для конкретного методу стерилізації.

Для ендоскопічних обстежень поза ендоскопічним відділенням (кабінетом) ендоскоп транспортують в чистій закритій ємності чи простирадлі.


IV. Загальні правила роботи медичного персоналу в ендоскопічному

відділенні (кабінеті).

З метою профілактики внутрішньолікарняних інфекцій та для усунення несприятливого впливу на здоров’я персоналу дезінфікуючих засобів, необхідно строго дотримуватись загальних санітарно-гігієнічних правил.

Співробітники відділення (кабінету) перед роботою переодягаються в спецодяг.

Під час безпосередньої роботи з ендоскопом медсестра одягає фартух.

При виході з кабінету персонал повинен знімати робочий халат.

Після кожного пацієнта необхідно проводити дезінфекцію задіяних поверхонь (кушетка та ін.), а у випадку забруднення - підлоги.

Приготування робочих розчинів, очистка, дезінфекція та стерилізація виробів медичного призначення повинна проводитись в спеціальному приміщенні з наявністю природної та штучної припливно-витяжної вентиляції.

Ємності з робочими розчинами в процесі обробки повинні бути закриті кришками.

Всі маніпуляції з дезінфікуючими засобами повинні проводитись в гумових рукавичках.

Розчини дезінфікуючих засобів готуються на термін, передбачений діючими методичними рекомендаціями (регламентами по застосуванню) для кожного конкретного препарату.

Після завершення роботи з дезінфікуючими та миючими засобами приміщення підлягає провітрюванню.

Зберігати дезінфікуючі засоби необхідно в окремому приміщенні, в закритих шафах.



Рекомендації з миття рук.

Для миття рук використовується мило в дрібній розфасовці на одноразове користування чи рідке мило в дозаторах (дозатори перед кожним заповненням миються і дезінфікуються).

Тримати руки слід так, щоб вода стікала з кінчиків пальців, не можна чіпати вентиль крана, ручки, раковину, при цьому слід уникати промокання одягу від раковини, наприкінці прополоскати руки під струменем води.

Висушити руки паперовим рушником, яким потім закрити кран. За відсутності паперових рушників можуть бути використані серветки (рушники) з тканини розміром приблизно 30x30 см для індивідуального користування, після чого їх треба скидати в спеціальні контейнери для відправки в пральню.

Перед початком маніпуляції руки миються та знезаражуються одним із зазначених засобів: 70% спиртом, 0,5% спиртовим розчином хлоргексидину біглюконату, АХД-2000 або іншим препаратом, призначеним для гігієнічної антисептики рук та дозволеним до застосування МОЗ України.

Знезараження рук має бути проведено нанесенням на руки 3-5 мл препарату і втиранням його в шкіру протягом 30 секунд. Щоб досягти ефекту після використання антисептика руки повинні бути вологими не менше 30 секунд.

Особливу увагу треба приділяти дезінфекції кінчиків пальців, нігтів і місць згину пальців. Рукавички вдягаються на сухі руки.

Ідеальним варіантом є використання стерильних рукавичок на одну маніпуляцію. Після застосування рукавички піддаються дезінфекції, після чого знищуються.



V. Заходи по проведенню дезінфекції в ендоскопічному відділенні (кабінеті).


Процедура

Показання та періодичність

Послідовність дій

Попередня очистка ендоскопів та додаткового інструментарію до них

Після кожного застосування

Згідно з вимогами регламенту по застосуванню, затвердженому МОЗ України та Методичних вказівок по очистці, дезінфекції і стерилізації ендоскопів, а також медичного інструментарію до них.

Дезінфекція ендоскопів та додаткового інструментарію до них

Після кожного застосування

Згідно з вимогами регламенту по застосуванню, затвердженому МОЗ України та Методичних вказівок по очистці, дезінфекції і стерилізації ендоскопів, а також медичного інструментарію до них.

Промивка ендоскопів та додаткового інструментарію до них

Після кожного застосування

Згідно з вимогами регламенту по застосуванню, затвердженому МОЗ України та Методичних вказівок по очистці, дезінфекції і стерилізації ендоскопів, а також медичного інструментарію до них.

Стерилізація ендоскопів та додаткового інструментарію до них

Після кожного застосування

Згідно з вимогами регламенту по застосуванню, затвердженому МОЗ України та Методичних вказівок по очистці, дезінфекції і стерилізації ендоскопів, а також медичного інструментарію до них.

Допоміжні засоби, фартухи

Після застосування

Обробити серветкою, просякнутою дезінфектантом, висушити.

Робочі поверхні

Перед початком роботи

Раз за зміну

Після забруднення


Обробити серветкою, просякнутою дезінфектантом, висушити.


Візки (столи) перев’язувальні або транспортувальні

Кожен день або після забруднення

В межах робочого приміщення обробити серветкою, просякнутою дезінфектантом, висушити.

Столи для проведення обстежень або каталки

Після кожного обстеження та після забруднення

Обробити серветкою, просякнутою дезінфектантом, висушити.


Таблиця 1



Рівень знезараження ендоскопів та інструментів до них в залежності від функціонального призначення

Об’єкти

Рівень знезараження

Критичні – проникаючі через шкіру, слизові, в стерильні тканини чи судинну систему

Стерилізація


Напівкритичні – дотичні з непошкодженими слизовими оболонками, в

т.ч. внутрішніх органів (анестезіологічні, ендотрахеальний медичний інструментарій, ларингоскопи та т.п.).

Дезінфекція високого рівня – знищення всіх вегетативних форм мікроорганізмів та частини спорових форм (існує можливість збереження частини спор – вірогідність та ступінь цього не регламентовані)

Некритичні – контактуючі тільки з непошкодженою шкірою або лише оточуючі хворого чи персонал.

Дезінфекція проміжного рівня – знищення M. tuberculosis var. bovis та ін. вегетативних бактерій; всіх грибів та більшість вірусів

Некритичні – поверхні приладів, підлога, санітарно-технічне обладнання та т.п.

Дезінфекція низького рівня

Таблиця 2



Етапи обробки ендоскопів

І . Очистка ендоскопів

п/п


Етапи

Процедура

1

2

3

1.

Попередня очистка

1.Після закінчення ендоскопічного дослідження при виведенні ендоскопу його одразу необхідно очистити одноразовою серветкою від блоку управління до дистального кінця.

2.Робочу частину ендоскопу промити водою шляхом подачі в неї достатньої кількості води та витерти одноразовою серветкою.

3.Занурити дистальний кінець в очищаючий розчин, послідовно привести в дію відсмоктуючий і повітряно-водяний клапани, (можливе застосування спеціальних клапанів для очистки).

4.Продути повітрям канали, звільнивши їх від вмісту.

5.Від’єднати ендоскоп від аспіраційного шлангу, джерела світла.


2.

Перевірка на герметичність

1.Очищений ендоскоп досліджують на герметичність відповідно до керівництва з експлуатації.

2.При виявленні розгерметизації подальша обробка ендоскопу не проводиться, зовнішній корпус протирається засобом для дезінфекції інструментів або 70% етиловим спиртом (якщо це допускається виробником ендоскопу), канали просушуються за допомогою повітря.

3.Ендоскоп поміщається в захисну плівку, упаковується та з написом «негерметичний, недезінфікований» направляється в сервісну майстерню фірми виробника.

4.Перевірений на герметичність ендоскоп підлягає дезінфекції.



3.

Мануальна очистка

1.Приготувати очищаючий розчин згідно вказівок виробника.

2.У випадку використання відеоендоскопів для захисту електричних контактів закрити їх водозахисною кришкою.

3.Помістити ендоскоп у ванну з очищаючим розчином.

4.Зняти всі клапани, дистальний ковпачок і помістити їх в очищаючий розчин.

5.Всі етапи очистки проводити при повному зануренні апарату або дистальної його частини в розчин.

6.Зовнішню оболонку ендоскопу очистити одноразовою серветкою, що не залишає ниток.

7.Отвори каналів і клапанів, дистальний кінець і направляючі частини очистити м’якою щіткою.

8.При застосуванні дуоденоскопів, підйомних щипців перевести їх в середнє положення і почистити з усіх сторін щіткою.

9.Для механічної очистки всі доступні системи каналів багатократно прочищати відповідними продезінфікованими гнучкими щітками для очистки, поки щітка після проходу каналу не буде чистою від забруднень. Всі клапани та дистальний ковпачок очистити м’якою щіткою.

10.Всі канали з’єднати зі спеціальними адаптерами та промивними насадками і промити очищаючим розчином для видалення розчинених (відокремлених) частинок.

11.Щітки для очистки промити і дезінфікувати разом з ендоскопом.


4.

Промивка (відмивання від очищаючого розчину)

1.Ендоскоп, клапани та щітки для очистки помістити в ванну з чистою водопровідною водою і промити всі канали для видалення залишків вологи продувши повітря.


ІІ. Дезінфекція ендоскопів

№ п/п

Метод

Етапи

1

Занурення в розчин дезінфікуючого засобу

1.Очищений ендоскоп з інструментами повністю занурити в розчин дезінфікуючого засобу.

2.Всі канали та спеціальні адаптери і насадки для промивки заповнити дезінфікуючим розчином, не допускаючи появи бульбашок повітря.

4.Ванну закрити щільно прилягаючою кришкою.

5.Точно видержувати концентрацію, час експозиції та температуру дезінфікуючого засобу.

6.Дату приготування розчину дезінфікуючого засобу необхідно вказати на ванні або іншій ємності з деззасобом.

7.При зміні дезінфікуючого розчину ванну для дезінфекції необхідно ретельно очистити механічно та продезінфікувати.



2.

При частково машинній підготовці

1.Очищений ендоскоп з інструментами повністю занурити в розчин дезінфікуючого засобу.

2.Всі канали та спеціальні адаптери і насадки для промивки правильно під’єднати до системи шлангу та насосу машини.

3.Ванну закрити кришкою.

4.Запустити в роботу програму.

5.Чітко дотримуватись концентрації, часу експозиції та температури дезінфікуючого засобу.

6.Дату приготування дезінфікуючого засобу необхідно вказати на ванні або іншій ємності з дезінфікуючим засобом.

7.В сучасних машинах разом зі стадією дезінфекції також можуть проводитись кінцева промивка та дезінфекція.


ІІІ. Завершальна промивка та висушування ендоскопу

№п/п

Процедура

Етапи

1.

Завершальна промивка

1.Вийняти ендоскоп та інструменти з дезінфікуючого розчину (працюючи в рукавичках), або злити його.

2.Ретельно промити продезінфіковані ендоскопи згідно методичних вказівок або інструкцій по використанню конкретного засобу.

3.При відсутності даних про час необхідний для відмивання ендоскопів від дезінфікуючого розчину промити: металеві частини – двічі по 5 хвилин, інші – двічі по 10 хвилин, використовуючи для цього спеціальні пластмасові ємності.

4.За допомогою шприца та відсмоктувача промити усі канали.



2.

Висушування і зберігання

1.Канали висушити шляхом продування повітря під тиском.

2.Зовнішні частини ендоскопу просушити стерильною серветкою.

3.За допомогою аспіратора пропустити через канали ендоскопу 40 мл 70% етилового спирту та протерти серветкою, змоченою в 70% етиловому спирті робочу частину ендоскопу.

4.Перевірити функціональну готовність ендоскопу.

5.Ендоскоп може знову використовуватись для обстеження.



Перелік використаних інструктивно-методичних документів.

1. ”Методичні вказівки щодо очищення, дезінфекції та стерилізації ендоскопів, а також медичного інструментарію до них“ затверджені Першим заступником Головного державного лікаря України 29.05.2004 року.

2. Посібник Очистка, дезінфекція, стерилізація ендоскопів і інструментів до них, (Н.С. Морозова, В.И. Никишаев, И.М. Грицай) 2006 року.



3. Державна цільова програма Ендоскопія на 2011-2015роки.

4. ОСТ 42-21-2-85 ”Стерилизация и дезинфекция изделий медицинского назначения. Методы, средства, режимы“.

5. ”Тимчасові рекомендації щодо очистки, дезінфекції, а також медичного інструментарію до них“, затверджені Головним державним санітарним лікарем СБУ, 2011р.

Тимчасові рекомендації ”Очистка, дезінфекція, стерилізація ендоскопів та інструментів до них” розроблено відділом санітарно-епідеміологічного нагляду ВМУ СБ України під керівництвом начальника відділу, Пасенченко С.М.
Рекомендовано Науковою радою ВМУ СБУ до застосування в лікувально-профілактичних підрозділах ВМУ СБУ.



База даних захищена авторським правом ©mediku.com.ua 2016
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка