Модуль Загальні питання фармакогнозії. Методи фармакогностичного аналізу. Лр, сировина рослинного І тваринного походження, яка містить вуглеводи, глікозиди, ліпіди, білки, вітаміни, органічні кислоти та ізопреноїди Тестові тести




Сторінка1/16
Дата конвертації14.04.2016
Розмір2.17 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   16
Модуль 1. Загальні питання фармакогнозії. Методи фармакогностичного аналізу. ЛР, сировина рослинного і тваринного походження, яка містить вуглеводи, глікозиди, ліпіди, білки, вітаміни, органічні кислоти та ізопреноїди
Тестові тести


  1. Макроскопічний аналіз є основним методом встановлення тотожності ЛРС:

    1. подрібненої

    2. порошкованої

    3. у вигляді брикетів

    4. у вигляді гранул

    5. *цілої

  2. Який реактив використовують для гістохімічного виявлення крохмалю:

    1. розчин метиленового синього

    2. розчин судану ІІІ

    3. розчин хлор-цинк-йоду

    4. концентровану хлоридну кислоту

    5. *розчин Люголя

  3. Який реактив використовують для гістохімічного виявлення слизу:

    1. розчин Люголя

    2. розчин судану ІІІ

    3. розчин хлор-цинк-йоду

    4. концентровану хлоридну кислоту

    5. *розчин метиленового синього

  4. Який реактив використовують для гістохімічного виявлення інуліну:

    1. розчин метиленового синього

    2. розчин судану ІІІ

    3. розчин хлор-цинк-йоду

    4. концентровану хлоридну кислоту

    5. *20 % спиртовий розчин альфа-нафтолу і концентровану сульфатну кислоту

  5. Зріз поміщають на предметне скло в краплину 5 % спиртового розчину натрію гідроксиду і додають 1 краплю гліцерину.Спостерігають червоне забарвлення тканин. Про наявність яких БАР свідчить дана гістохімічна реакція.

    1. клітковини

    2. крохмалю

    3. дубильних речовин

    4. ефірних олій

    5. *антраценпохідних

  6. Зріз поміщають на предметне скло в краплину 1 % розчину залізоамонійних галунів. Спостерігають забарвлення тканин у чорно-синій колір. Про наявність яких БАР свідчить дана гістохімічна реакція.

    1. антраценпохідних

    2. клітковини

    3. крохмалю

    4. ефірних олій

    5. *дубильних речовин

  7. На поперечний зріз наносять 2-3 краплі 20 % спиртового розчину альфа-нафтолу і 1 краплю концентрованої сульфатної кислоти. З’являється фіолетово-рожеве забарвлення, що свідчить про наявність:

    1. клітковини

    2. крохмалю

    3. дубильних речовин

    4. жирних олій

    5. *інуліну

  8. Домішки бувають допустимі і недопустимі. До допустимих домішок відносять:

    1. металеві предмети

    2. отруйні рослини

    3. послід гризунів

    4. скло

    5. *сировину, яка втратила колір, притаманний даному видові

  9. Домішки бувають допустимі і недопустимі. До недопустимих домішок відносять:

    1. сировину, яка втратила колір, притаманний даному видові

    2. камінці

    3. пісок

    4. солому

    5. *металеві предмети

  10. Домішки бувають допустимі і недопустимі. До недопустимих домішок відносять:

    1. сировину, яка втратила колір, притаманний даному видові

    2. камінці

    3. пісок

    4. солома

    5. *пташиний послід

  11. Залишок, одержаний після обробки загальної золи 10 % розчином хлоридної кислоти, називають золою, нерозчинною у хлорид ній кислоті. Він складається з:

    1. солей кальцію

    2. солей магнію

    3. солей барію

    4. солей свинцю

    5. *солей кремнію

  12. Кількість знайдених шкідників та їх личинок у 1 кг ЛРС визначає ступінь її ураження. І ступінь ураження сировини спостерігається, коли в 1 кг сировини є:

    1. більше 20 кліщів

    2. більше 50 кліщів

    3. не більше 6-10 кліщів

    4. багато кліщів, які утворюють суцільні повстяні маси

    5. *не більше 20 кліщів

  13. Кількість знайдених шкідників та їх личинок у 1 кг ЛРС визначає ступінь її ураження. ІІ ступінь ураження сировини спостерігається, коли в 1 кг сировини є:

    1. не більше 20 кліщів

    2. більше 50 кліщів

    3. не більше 6-10 кліщів

    4. багато кліщів, які утворюють суцільні повстяні маси

    5. *більше 20 кліщів

  14. Кількість знайдених шкідників та їх личинок у 1 кг ЛРС визначає ступінь її ураження. І ступінь ураження сировини спостерігається, коли в 1 кг сировини є:

    1. не більше 20 хлібних точильників

    2. більше 50 хлібних точильників

    3. не більше 6-10 хлібних точильників

    4. більше 10 хлібних точильників

    5. *не більше 5 хлібних точильників

  15. Кількість знайдених шкідників та їх личинок у 1 кг ЛРС визначає ступінь її ураження. ІІІ ступінь ураження сировини спостерігається, коли в 1 кг сировини є:

    1. не більше 20 хлібних точильників

    2. не більше 5 хлібних точильників

    3. більше 50 хлібних точильників

    4. не більше 6-10 хлібних точильників

    5. *більше 10 хлібних точильників

  16. Зріз поміщають на предметне скло в розчин реактиву, накривають покривним склом і злегка нагрівають, додають краплину гліцерину. Краплі ефірної олії забарвлюються у жовто-червоний колір. Який реактив використаний для ідентифікації ефірної олії:

    1. розчин метиленового синього

    2. розчин калію гідроксиду

    3. розчин Люголя

    4. розчин хлор-цинк-йоду

    5. *розчин судану ІІІ

  17. На поперечний зріз кореня, що містить інулін, наносять 2-3 краплі реактиву. З’являється фіолетово-рожеве забарвлення. Який реактив використаний для ідентифікації інуліну:

    1. розчин метиленового синього

    2. розчин калію гідроксиду

    3. розчин Люголя

    4. розчин хлор-цинк-йоду

    5. *20 % спиртовий розчин альфа-нафтолу і крапля концентрованої сульфатної кислоти

  18. Зріз кореня, що містить слиз, поміщають на 10-15 хвилин у насичений розчин солі, промивають водою і переносять у 50 % розчин калію гідроксиду. Слиз забарвлюється у блакитний колір. Розчин якої солі використано як реактив:

    1. розчин натрію сульфату

    2. розчин калію йодиду

    3. розчин заліза хлориду

    4. розчин заліза сульфату

    5. *розчин міді сульфату

  19. Яку індиферентну рідину, у якій препарати не висихають і можуть зберігатися тривалий час, використовують при мікроскопічному аналізі ЛРС:

    1. воду

    2. розчин хлоралгідрату

    3. фенол

    4. розчин калію гідроксиду

    5. *гліцерин, розведений водою (1:1)

  20. Відомо, що рідини, що застосовуються при виготовленні мікропрепаратів, мають різне призначення і відповідно поділяються на групи: індиферентні (включаючі) і неіндиферентні (просвітлювальні) рідини. Виберіть індиферентну рідину:

    1. розчин хлоралгідрату

    2. розчин фенолу

    3. розчин натрію гідроксиду

    4. розчин калію гідроксиду

    5. *вода

  21. При виготовленні мікропрепаратів використовують індиферентні (включаючі) і неіндиферентні (просвітлювальні). Виберіть неіндиферентну (просвітлювальну) рідину:

    1. вода

    2. розчин гліцерину

    3. розчин натрію хлориду

    4. розчин метиленового синього

    5. *розчин хлоралгідрату

  22. При виготовленні мікропрепаратів використовують індиферентні (включаючі) і неіндиферентні (просвітлювальні) рідини. Виберіть індиферентну рідину:

    1. розчин хлоралгідрату

    2. розчин фенолу

    3. розчин натрію хлориду

    4. розчин метиленового синього

    5. *гліцерин, розведений водою (1:1)

  23. Лікарськими прийнято називати рослини, які:

    1. використовуються як джерело лікарської рослинної сировини

    2. використовуються для одержання лікарських речовин

    3. використовуються для одержання лікарських засобів рослинного походження

    4. використовуються для одержання лікарських форм

    5. *містять БАР, що діють на організм людини та тварини і використовуються як джерело лікарської рослинної сировини

  24. Рослини, що дозволені до застосування як ліки уповноваженими на те органами, називаються:

    1. фармакопейними

    2. неофіцинальними

    3. лікарськими

    4. декоративними

    5. *офіцинальними

  25. Рослини, які включені до Державної фармакопеї, називаються:

    1. офіцинальними

    2. неофіцинальними

    3. лікарськими

    4. діючими

    5. *фармакопейними

  26. Біологічно активні речовини, які забезпечують терапевтичну цінність лікарської рослинної сировини, змінюють стан і функції організму, проявляють профілактичну, діагностичну або лікувальну дію та використовуються у виробництві лікарських засобів, називають:

    1. супутніми

    2. первинними метаболітами

    3. вторинними метаболітами

    4. баластними

    5. *діючими

  27. Виберіть органічні речовини, що належать до первинних метаболітів:

    1. кумарини

    2. флавоноїди

    3. лігнани

    4. кардіостероїди

    5. *вітаміни

  28. Виберіть органічні речовини, що належать до первинних метаболітів:

    1. кумарини

    2. ксантони

    3. лігнани

    4. іридоїди

    5. *вуглеводи

  29. Виберіть органічні речовини, що належать до первинних метаболітів:

    1. дубильні речовини

    2. флавоноїди

    3. алкалоїди

    4. кардіостероїди

    5. *білки

  30. Виберіть органічні речовини, що належать до вторинних метаболітів:

    1. вітаміни

    2. білки

    3. вуглеводи

    4. ліпіди

    5. *кумарини

  31. Виберіть органічні речовини, що належать до вторинних метаболітів, біосинтез яких відбувається шикіматним шляхом:

    1. вітаміни

    2. іридоїди

    3. ліпіди

    4. кардіостероїди

    5. *флавоноїди

  32. Виберіть органічні речовини, що належать до вторинних метаболітів, біосинтез яких відбувається шикіматним шляхом:

    1. вуглеводи

    2. іридоїди

    3. білки

    4. ферменти

    5. *антраценпохідні

  33. Виберіть органічні речовини, що належать до вторинних метаболітів, біосинтез яких відбувається через мевалонову кислоту:

    1. вуглеводи

    2. флавоноїди

    3. білки

    4. ксантони

    5. *іридоїди

  34. Виберіть органічні речовини, що належать до вторинних метаболітів, біосинтез яких відбувається через мевалонову кислоту:

    1. білки

    2. антраценпохідні

    3. ксантони

    4. дубильні речовини

    5. *кардіостероїди

  35. Виберіть органічні речовини, що належать до вторинних метаболітів, які синтезуються із амінокислот:

    1. ферменти

    2. кардіостероїди

    3. ксантони

    4. стероїдні алкалоїди

    5. *алкалоїди

  36. Виберіть лікарську рослину, яка в Україні культивується і в дикому стані не зустрічається:

    1. вовчуг польовий

    2. касія гостролиста

    3. шавлія лікарська

    4. оман високий

    5. *м’ята перцева

  37. Виберіть лікарську рослину, яка інтродукована в Україні:

    1. вовчуг польовий

    2. касія гостролиста

    3. полин гіркий

    4. лепеха звичайна

    5. *шавлія лікарська

  38. Виберіть лікарську рослину, яка інтродукована в Україні:

    1. фіалка польова

    2. касія гостролиста

    3. ромашка лікарська

    4. наперстянка великоквіткова

    5. *наперстянка пурпурова

  39. Виберіть лікарську рослину, яка зустрічається в природі, але її запаси не задовольняють потреби фармацевтичної галузі, тому її вирощують в культурі:

    1. хвощ польовий

    2. лепеха звичайна

    3. касія гостролиста

    4. м’ята перцева

    5. *оман високий

  40. Виберіть лікарську рослину, яка зустрічається в природі, але її запаси не задовольняють потреби фармацевтичної галузі, тому її вирощують в культурі:

    1. чебрець звичайний

    2. лепеха звичайна

    3. касія гостролиста

    4. мак снотворний

    5. *валеріана лікарська

  41. Виберіть лікарську рослину, яка зустрічається в природі, але її запаси не задовольняють потреби фармацевтичної галузі, тому її вирощують в культурі:

    1. щавель кінський

    2. лепеха звичайна

    3. раувольфія зміїна

    4. барвінок малий

    5. *беладона звичайна

  42. Виберіть лікарську рослину, яка зустрічається в природі, але її запаси не задовольняють потреби фармацевтичної галузі, тому її вирощують в культурі:

    1. пижмо звичайне

    2. лепеха звичайна

    3. раувольфія зміїна

    4. квасоля звичайна

    5. *алтея лікарська

  43. Виберіть лікарську рослину, сировина якої постачається сільським господарством:

    1. цмин пісковий

    2. лепеха звичайна

    3. кропива дводомна

    4. барвінок малий

    5. *льон звичайний

  44. Виберіть лікарську рослину, сировина якої постачається сільським господарством:

    1. щавель кінський

    2. лепеха звичайна

    3. раувольфія зміїна

    4. рицина звичайна

    5. *гарбуз звичайний

  45. Виберіть лікарську рослину, сировину якої закуповують за кордоном:

    1. щавель кінський

    2. лепеха звичайна

    3. соя щетиниста

    4. рицина звичайна

    5. *касія гостролиста

  46. Виберіть лікарську рослину, сировину якої закуповують за кордоном:

    1. кукурудза звичайна

    2. м’ята перцева

    3. соя щетиниста

    4. рицина звичайна

    5. *раувольфія зміїна

  47. Виберіть, яку лікарську рослинну сировину Україна експортує за кордон:

    1. листя м’яти перцевої

    2. насіння льону

    3. насіння сої

    4. насіння строфанта

    5. *насіння гарбуза

  48. Виберіть, яку лікарську рослинну сировину Україна експортує за кордон:

    1. листя м’яти перцевої

    2. листя мучниці

    3. листя підбілу

    4. насіння льону

    5. *квітки підбілу звичайного

  49. До неорганічних розчинників, які використовують для екстрагування, очищення та аналізу БАР, належать:

    1. ацетон

    2. діетиловий ефір

    3. гексан

    4. оцтова кислота

    5. *вода очищена

  50. До органічних розчинників, які використовують для екстрагування, очищення та аналізу БАР, належать:

    1. вода очищена

    2. розчин хлоридної кислоти

    3. розчин натрію хлориду

    4. фреон

    5. *діетиловий ефір

  51. Надземні частини лікарських рослин слід збирати:

    1. у суху погоду вранці по росі

    2. у будь-яку пору доби

    3. у суху погоду ввечері

    4. у будь-яку погоду

    5. *суху погоду, коли рослини обсохнуть від роси

  52. Яку ЛРС заготовляють восени або напровесні:

    1. листя

    2. траву

    3. кору

    4. плоди

    5. *кореневища

  53. Яку ЛРС під час заготівлі миють у проточній холодній воді:

    1. ягоди

    2. насіння

    3. кору

    4. плоди

    5. *кореневища і корені

  54. Підберіть температуру сушіння ЛРС, яка багата на аскорбінову кислоту:

    1. 50-60 0С

    2. 25-30 0С

    3. 40-55 0С

    4. 20-30 0С

    5. *80-90 0С

  55. Підберіть температуру сушіння ефіроолійної ЛРС:

    1. 50-60 0С

    2. 80-90 0С

    3. 40-55 0С

    4. 20-30 0С

    5. *30-45 0С

  56. Підберіть температуру сушіння більшості ЛРС:

    1. 80-90 0С

    2. 25-30 0С

    3. 40-55 0С

    4. 20-30 0С

    5. *50-60 0С

  57. Підберіть температуру сушіння ЛРС, яка містить глікозиди:

    1. 80-90 0С

    2. 25-30 0С

    3. 40-55 0С

    4. 20-30 0С

    5. *50-60 0С

  58. Виберіть, яка повинна бути залишкова вологість висушеної трави, листя, квіток:

    1. 5-10 %

    2. 15-20 %

    3. 18-20 %

    4. 25-30 %

    5. *10-14 %

  59. Виберіть, яка повинна бути залишкова вологість висушеної ягід, багатих на вуглеводи:

    1. 10-14 %

    2. 5-10 %

    3. 18-20 %

    4. 25-30 %

    5. *15-20 %

  60. Оптимальна температура у приміщенні складу, де зберігається ЛРС, повинна бути:

    1. 5-10 0С

    2. 15-20 0С

    3. 18-20 0С

    4. 25-28 0С

    5. *10-12 0С

  61. Аналітичний нормативний документ, який встановлює вимоги до лікарських засобів, в тому числі до лікарської рослинної сировини, її упаковки, умов і термінів зберігання, методів контролю якості, називається:

    1. тимчасова фармакопейна стаття

    2. технічні умови

    3. галузевий стандарт

    4. державний стандарт

    5. *фармакопейна стаття

  62. Нормативний документ, який встановлює вимоги до конкретної продукції (до лікарської рослинної сировини) і регулює відносини між постачальником і споживачем продукції, називається:

    1. фармакопейна стаття

    2. тимчасова фармакопейна стаття

    3. галузевий стандарт

    4. державний стандарт

    5. *технічні умови

  63. Комплекс методів аналізу лікарської сировини рослинного і тваринного походження та їх продуктів, який полягає у визначенні тотожності (ідентичності), чистоти і доброякісності, називається:

    1. фітохімічний аналіз

    2. товарознавчий аналіз

    3. хімічний аналіз

    4. фізико-хімічний аналіз

    5. *фармакогностичний аналіз

  64. Для визначення тотожності і доброякісності цілої лікарської рослинної сировини використовують:

    1. мікроскопічний аналіз

    2. товарознавчий аналіз

    3. фармакогностичний аналіз

    4. фізико-хімічний аналіз

    5. *макроскопічний аналіз

  65. Виявлення діючих і супутніх речовин та визначення вмісту біологічно активних сполук у ЛРС здійснюється у результаті:

    1. мікроскопічного аналізу

    2. товарознавчого аналізу

    3. фармакогностичного аналізу

    4. фізико-хімічного аналізу

    5. *фітохімічного аналізу

  66. Вантажні місця, що складаються з тюків, паків, мішків, ящиків, інших упаковок, називають:

    1. партією сировини

    2. вибіркою

    3. виїмкою

    4. обсяг вибірки

    5. *одиницями продукції

  67. Сировина бракується і подальшому аналізові не піддається, коли в ній виявлено:

    1. незначну кількість грудочок землі

    2. незначну кількість інших частин даної рослини

    3. І ступінь зараженості амбарними шкідниками

    4. незначну кількість сировини, що втратила колір

    5. *домішки отруйних рослин

  68. Другий етап товарознавчого аналізу розпочинається з:

    1. відбиранні проб для аналізу

    2. одержанні об’єднаної проби

    3. виділенні середньої проби

    4. виділенні аналітичної проби

    5. *розрахунку обсягу вибірки продукції сировини

  69. Третій етап товарознавчого аналізу розпочинається з:

    1. одержанні об’єднаної проби

    2. виділенні середньої проби

    3. визначенні вологості ЛРС

    4. розрахунку обсягу вибірки продукції сировини

    5. *виділенні із середньої проби аналітичних проб

  70. Кількість сировини, взята від одиниці продукції рукою або щупом для аналізу за один раз, називається:

    1. вибірка

    2. обсяг вибірки

    3. об’єднана проба

    4. середня проба

    5. *виїмка

  71. Для визначення ступеня зараженості шкідниками (для дрібних видів) беруть пробу масою:

    1. 1000 г

    2. 100 г

    3. 250 г

    4. 200 г

    5. *500 г

  72. Для визначення ступеня зараженості шкідниками (для крупних видів) беруть пробу масою:

    1. 500 г

    2. 100 г

    3. 250 г

    4. 200 г

    5. *1000 г

  73. Нормативний документ, який встановлює вимоги до конкретної продукції (до лікарської рослинної сировини) і регулює відносини між постачальником і споживачем продукції, називається:

    1. фармакопейна стаття

    2. тимчасова фармакопейна стаття

    3. галузевий стандарт

    4. державний стандарт

    5. *технічні умови

  74. Комплекс методів аналізу лікарської сировини рослинного і тваринного походження та їх продуктів, який полягає у визначенні тотожності (ідентичності), чистоти і доброякісності, називається:

    1. фітохімічний аналіз

    2. товарознавчий аналіз

    3. хімічний аналіз

    4. фізико-хімічний аналіз

    5. *фармакогностичний аналіз

  75. Для визначення тотожності і доброякісності цілої лікарської рослинної сировини використовують:

    1. мікроскопічний аналіз

    2. товарознавчий аналіз

    3. фармакогностичний аналіз

    4. фізико-хімічний аналіз

    5. *макроскопічний аналіз

  76. Виявлення діючих і супутніх речовин та визначення вмісту біологічно активних сполук у ЛРС здійснюється у результаті:

    1. мікроскопічного аналізу

    2. товарознавчого аналізу

    3. фармакогностичного аналізу

    4. фізико-хімічного аналізу

    5. *фітохімічного аналізу

  77. Вантажні місця, що складаються з тюків, паків, мішків, ящиків, інших упаковок, називають:

  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   16


База даних захищена авторським правом ©mediku.com.ua 2016
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка