Радіологічний контроль продуктів харчування




Скачати 148.76 Kb.
Дата конвертації14.04.2016
Розмір148.76 Kb.
Радіологічний контроль продуктів харчування

Роки, що пройшли з часів Чорнобильської катастрофи, дещо відвернули увагу українців від теми радіаційного забруднення, але питання вмісту радіонуклідів у продуктах харчування залишається таки актуальним і на сьогоднішній день.

Купуючи продукти харчування кожний день у магазині або на ринку, мало хто з нас замислюється щодо їх безпечності з точки зору вмісту радіоактивних елементів. Ми звертаємо свою увагу переважно на зовнішній вигляд та ціну продуктів, що ніяк не відображає екологічну безпеку. Радіація – це невидима небезпека. За матеріалами вчених, більше 70% природної радіації, що накопичується людиною, припадає саме на продукти харчування та воду, тому потрібно намагатися мінімізувати негативний вплив на свій організм, обираючи екологічно безпечні продукти.

Доведено, що шкода від вживання продуктів харчування, які перевищують допустимі рівні вмісту радіонуклідів, більша, ніж від зовнішнього опромінення. Коли джерело радіації знаходиться всередині, то безпосередньо впливає на внутрішні органи людини, і тому навіть найменша доза може викликати важкі наслідки для здоров'я.

Більшість радіонуклідів мають властивості близькі до тих чи інших хімічних елементів, з яких складається тіло людини. Тому організм людини приймає їх за потрібні йому елементи і затримує їх (накопичує) у відповідних органах. Знаходячись в органах, радіонукліди продовжують випромінювання, і від цієї радіації людині вже захиститись неможливо.



Шляхів потрапляння радіонуклідів до організму людини є два: інгаляційний (через повітря, яке вдихає людина) та пероральний (з продуктами харчування). Основний шлях потрапляння радіонуклідів до організму людини - через продукти харчування, що залишається актуальним десятки років. Пояснюється це тим, що в продукти харчування потрапляють найбільш небезпечні довгоіснуючі радіонукліди цезій-137 і стронцій-90. Внаслідок довготривалого часу напіврозпаду (близько 30 років) ці елементи довго зберігають свою активність і з плином часу включаються в харчові ланцюги. Особливо чуттєві до цезію-137 діти.


Довідково
Цезій-137 (137 Cs) - один з головних компонентів радіоактивного забруднення біосфери. Цезій-137 - високотоксичний елемент, період напіврозпаду якого становить 30 років. Термін його перебування в навколишньому середовищі сягає 300 років. Інтенсивно сорбується ґрунтом і донними відкладеннями; у воді знаходиться переважно у вигляді іонів. Опинившись в ґрунті, він проникає в рослини і організм тварин, а потім по продовольчому ланцюжку потрапляє всередину людини, перетворюючись таким чином в джерело внутрішньої радіації. Коефіцієнт накопичення 137Cs найбільш високий у прісноводних водоростей і арктичних наземних рослин, особливо лишайників. В організмі тварин 137Cs накопичується переважно в м'язах і печінці. Накопичується в грибах, ряд яких (маслюки, моховики, свинушка, горькушки, польський гриб) вважається «акумуляторами» радіоцезію.
Стронцій-90 (90Sr) – радіонуклід, що є бета-випромінювачем. Бета-випромінювання, на відміну від гамма, легко поглинаються і не несуть великої загрози при зовнішньому опроміненні. При потраплянні всередину людини, стронцій-90 заміщає собою кальцій і концентрується у кістках людини. При цьому він практично не виводиться із організму, руйнуючи своїм випромінюванням кісткові тканини протягом багатьох років. Тому у всіх пост чорнобильських країнах норми для стронцію-90 більш жорсткі, ніж для цезію-137.


Для контролю безпеки харчових продуктів Міністерством охорони здоров’я України затверджено відповідно до Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» Державні гігієнічні нормативи «Допустимі рівні вмісту радіонуклідів 137Cs та 90Sr у продуктах харчування та питній воді». У країнах, які постраждали від катастрофи на Чорнобильській АЕС, зокрема в Україні, нормуються тільки два радіонукліда: цезій-137 і стронцій-90. Це пов'язано з тим, що саме ці радіонукліди внаслідок своїх фізичних і хімічних властивостей легко включаються в біологічні процеси у людині, підміняючи собою стабільні ізотопи. Причому норми для стронцію-90 більш жорсткі, ніж для цезію-137, що пов'язано з його більшою небезпекою.

Таблиця 1. Допустимі рівні вмісту радіонуклідів 137Cs та 90Sr у продуктах харчування та питній воді

№ з/п

Найменування продукту

ДР 137Cs, Бк/кг

ДР 90Sr,

Бк/кг

1

Зерно, борошно-круп'яні та хлібобулочні вироби

1.1. Зерно продовольче, у т.ч. пшениця, жито, овес, ячмінь, просо, гречка, рис, кукурудза, сорго та інших зернових культур


50

20

1.2. Зерно бобових сушене, у т.ч. горох, квасоля, сочевиця, боби та інше


50

30

1.3. Борошно, борошняні хлібопекарські суміші, крупа, крохмаль, зерно плющене чи перероблене в пластівці; макаронні вироби, круп'яні вироби, толокно; напівфабрикати зернові; готові продукти, виготовлені із зерна, зернових культур, у т.ч. сухі сніданки, мюслі, продукти, одержані шляхом здуття чи обсмажування зернових та інше


30

10

1.4. Соєві боби сушені, продукти переробки сої, у т.ч. соєвий білок, борошно, готові вироби та інше


50

30

1.5. Хліб та хлібобулочні вироби, у т.ч. з добавками; продукти борошняні, у т.ч. борошняні кондитерські вироби, напівфабрикати з тіста

20

5

2

Молоко та молочні продукти

2.1. Сире товарне молоко для промислової переробки (крім продуктів дитячого харчування), молоко рідке та вершки, сироватка молочна; продукти кисломолочні, у т.ч. сири свіжі, йогурти, йогуртні продукти, десерти кисломолочні свіжі, напої кисломолочні та інші; продукти, вироблені на основі молока та вершків, у т.ч. з додаванням немолочних компонентів (морозиво, виготовлене на основі молока чи вершків, торти з морозива, напої молочні, десерти молочні та інше)

100

20

2.2. Масло вершкове (у т.ч. масло коров'яче, спреди, молочний жир та інше); бутербродні пасти на основі масла вершкового

200

40

2.3. Сири сичужні тверді, сири розсольні, сири плавлені, сири голубі

200

100

2.4. Молоко та вершки концентровані або згущені, молоко та вершки згущені з наповнювачами

300

60

2.5. Продукти молочні сухі, у т.ч. молоко, вершки, казеїн та інші; сухі молочні суміші, концентрати харчові на основі молока

500

100

2.6. Сире товарне молоко для промислової переробки (для продуктів дитячого харчування)

40

5

3

М'ясо та м'ясопродукти

3.1. Мясо забійних тварин, птиці (свіже, охолоджене, заморожене) без кісток для промислової переробки, м'ясо, харчові субпродукти (у т.ч. кишки-сирець, кров харчова) забійних тварин та свійської птиці свіжі, заморожені, різних способів обробки; продукти їх переробки, у т.ч. напівфабрикати, готові продукти, ковбаси, консерви м'ясні та м'ясо-рослинні

200

20

3.2. М'ясо диких тварин та птиці

400

40

3.3. Жир забійних тварин (у т.ч. шпик) та свійської птиці, продукти його переробки

100

30

3.4. М'ясо забійних тварин, свійської птиці сушене та продукти його переробки

400

40

3.5. Кістки тварин та птиці всіх видів

50

200

3.6. Желатин

150

50

4

Риба, нерибні об'єкти промислу та продукти їх переробки

4.1. Риба свіжа та морожена, різних способів обробки; риб'ячий жир, ікра (у т.ч. штучна), молочко та інші рибні продукти; продукти переробки, у т.ч. рибні напівфабрикати, готові продукти з риби (масло рибне, масло ікорне, рибні пасти та інші), рибні пресерви та консерви

150

35

4.2.Нерибні об'єкти промислу (ракоподібні, молюски та інші водяні безхребетні, м'ясо земноводних, плазунів та морських ссавців) свіжі та морожені, різних способів обробки; продукти їх переробки, у т.ч. напівфабрикати, готові продукти, консерви; жир морських ссавців

150

35

4.3. Сушені або в'ялені риба та нерибні об'єкти промислу (ракоподібні, молюски та інші водяні безхребетні, м'ясо земноводних, плазунів та морських ссавців)

300

70

4.4. Водорості, морські трави та продукти їх переробки

200

70

4.5. Водорості та морські трави сушені

600

200

5

Яйця птиці та продукти їх переробки

5.1. Яйця птиці та рідкі яєчні продукти; напівфабрикати та готові вироби з яєць птиці

100

30

5.2. Сушені продукти переробки яєць птиці, у т.ч. яєчний порошок, сушені білок, жовток; сухі суміші, вироблені на основі яєць птиці

400

100

6

Овочі та продукти їх переробки

6.1. Картопля свіжа та продукти переробки картоплі, у т.ч. картопля консервована, картопля заморожена; кулінарні картопляні вироби, напівфабрикати з картоплі та інше

60

20

6.2. Свіжі овочі (листові, у т.ч. столова зелень, плодові, баштанні, коренеплоди), бобові, кукурудза цукрова, гриби (культивовані); продукти переробки овочів, у т.ч. напівфабрикати, готові продукти, соки, консерви та інше

40

20

6.3 Овочеві концентрати (у т.ч. томатна паста, томатні соуси, кетчупи, тощо)

120

50

6.4. Сушені овочі (у т.ч. картопля), гриби (культивовані) та овочеві суміші; продукти переробки сушених овочів

240

80

7

Фрукти та ягоди

7.1. Фрукти та ягоди свіжі, заморожені, консервовані; соки фруктові та ягідні

70

10

7.2. Продукти переробки фруктів та ягід (варення, пасти, джеми, повидло, желе та інші

140

20

7.3. Сухі фрукти та ягоди, у т.ч. продукти сублімаційної сушки, сухі суміші на фруктовій та ягідній основі

280

40

7.4. Горіхи та продукти їх переробки

70

10

7.5. Суміші соків фруктово-ягідних з овочевими

50

15

8

Цукор, кондитерські вироби (карамель, ірис, пастила, мармелад, тощо), желейні вироби, шоколад та вироби з нього; гумка жувальна

50

30

9

Гриби та ягоди дикорослі свіжі, заморожені, консервовані


500

50

10

Гриби та ягоди дикорослі сушені

2500

250

11

Насіння олійних культур (соняшнику, кунжуту, арахісу, маку та інших, за винятком сої); продукти їх переробки, за винятком рослинних жирів та олій

70

10

12

Жири та олії рослинні, продукти, вироблені на їх основі, у т. ч. маргарини, кулінарні жири, кондитерські жири, креми та інші

100

30

13

Чай байховий, пресований, ароматизований, з рослинними домішками; кава зелена, смажена (у зернах, мелена, розчинна); какао-боби, какао терте, какао-порошок; сухі розчинні напої на основі чаю, какао, кави та замінників кави (обсмажений солод, цикорій та інше)

200

50

14

Вода питна (з підземних джерел питного водопостачання вода нормується і за вмістом природних радіонуклідів)

2

2

15

Напої

15.1. Мінеральна вода (з підземних джерел питного водопостачання вода нормується і за вмістом природних радіонуклідів)

10

5

15.2. Безалкогольні та слабоалкогольні напої, у т.ч. на основі рослинної сировини; пиво, квас, морозиво соковмісне; концентрати напоїв, які не включені до інших розділів

20

20

15.3.Алкогольні напої (за винятком пива)

50

30

16

Лікарські рослини сушені; фіточаї, мате (парагвайський чай), каркаде (суданська троянда) та інші

200

100

17

Тютюн та тютюнові вироби

120

50

18

Біологічно активні добавки (БАД) усіх видів; екстракти та загущувачі харчові рослинного походження (речовини з вмістом пектину, пектинати та пектати; агар-гар та інші клеї та загусники рослинного походження)

200

50

19

Прянощі; спеції та їх суміші; приправи, у т.ч. соуси (соєвий соус, грибний та інші), за винятком томатних соусів, гірчиця (готова, гірчичний порошок), салатні заправки, майонез та інше

120

50

20

Харчові добавки та їх суміші (барвники натуральні та штучні, стабілізатори, емульгатори, ароматизатори, наповнювачі та інші); оцет; сода харчова; дріжджі; харчові концентрати для виготовлення перших і других страв, десертів, мусів, кремів та ін., які не включені до переліку в інших пунктах; супи та бульйони швидкого приготування; солодовий екстракт

150

50

21

Сіль кухонна харчова та сольові суміші

120

30

22

Мед та продукти бджільництва

200

50

23

Продукти дитячого харчування

Готові продукти дитячого харчування, сухі молочні суміші

40

5

Безпечність продуктів харчування повинна забезпечуватися на всьому шляху прямування продукту від поля (ферми, річки, моря, саду) до столу людини. Відповідно до чинного законодавства виробники, постачальники та реалізатори продукції мають забезпечити радіаційну безпеку своєї продукції. Підприємства повинні контролювати як сировину так і готову продукцію. Також радіологічний контроль продукції мають забезпечувати і організації, які безпосередньо реалізують продукти харчування населенню, а саме магазини та продовольчі ринки. З метою виконання вимог щодо радіологічного контролю продуктів харчування та води створені випробувальні центри і лабораторії, акредитовані у встановленому порядку.


До уваги виробників та споживачів!
ДП «Укрметртестстандарт», підпорядковане Міністерству економічного розвитку і торгівлі України, уповноважений державою на реалізацію державної політики у сфері оцінки відповідності (сертифікації) і випробувань продукції, чим сприяє підвищенню якості вітчизняних товарів та їх виходу на міжнародні ринки, а також захисту прав споживачів, їх життя, здоров’я, охорони та збереження навколишнього середовища.
Радіологічна лабораторія, структурний підрозділ науково-дослідного центру випробувань продукції ДП «Укрметртестстандарт», уже більше 15 років виконує роботи у сфері радіаційної безпеки, а саме випробування продуктів харчування за показниками безпеки на вміст радіонуклідів 90Sr (стронцій), 137Cs (цезій).
За довідками щодо інформації про проведення радіологічних та інших досліджень звертатись за телефоном: 526-20-03 або на сайт www.ukrcsm.kiev.ua, ел. пошта: ptdep@prodcert.org.


Компетентна думка

Володимир Юрійович Биковський, начальник радіологічної лабораторії науково-дослідного центру випробувань продукції ДП «Укрметртестстандарт»

У харчуванні важливо забезпечити найбільш повний раціон натуральних продуктів, багатих на вітаміни та мінерали: овочі, фрукти, молочні та м'ясні продукти, що, в свою чергу, зумовлює нормальний розвиток організму людини, здатність протистояти шкідливим впливам, у тому числі впливу радіації. З огляду на це не рекомендується виключати окремі продукти з цього переліку навіть, якщо вони містять певну кількість радіонуклідів, яка не перевищує допустимих рівнів, і немає можливості харчуватися більш чистими продуктами.

У деяких областях України (Рівненська, Житомирська, Волинська, Київська) рівень забруднення до цього часу залишається достатньо високим, тому мешканці цих областей мають вимагати у продавців результати радіологічного контролю продуктів особливо на ринках та не купувати продукти на стихійних ринках. Найбільш забрудненими продуктами на ринках є лісові ягоди та гриби, також трапляються забруднені молочні та м'ясні продукти.

Чорниця та журавлина дуже корисні та необхідні для профілактики та лікування деяких захворювань, не кажучи вже про необхідність молочних та м'ясних продуктів. Перед тим, як купувати ягоди, перевірте, чи відповідають вони нормам радіаційної безпеки. Для дикорослих ягід встановлено досить високі допустимі рівні вмісту радіонуклідів: 500 Бк/кг для цезію-137 та 50 Бк/кг для стронцію-90. Звичайно, бажано, щоб фактичні значення вмісту радіонуклідів були мінімальні та не перевищували зазначених. Якщо вік дитини до 6 років, краще купувати ягоди з рівнем до 40 Бк/кг для цезію-137. На ринках зазвичай контролюють лише вміст цезію-137, хоча наявність стронцію-90 не виключена, що доводять результати останніх досліджень у нашій лабораторії.

Отже, єдино ефективний і тому єдино правильний запобіжний шлях потрапляння радіоактивних елементів в організм людини - це жорсткий повсякчасний радіологічний контроль продуктів харчування та води.



Підготувала Колот Валентина, прес-служба ДП «Укрметртестстандарт»


База даних захищена авторським правом ©mediku.com.ua 2016
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка