Сенсорні системи початковий рівень




Скачати 116.65 Kb.
Дата конвертації19.04.2016
Розмір116.65 Kb.


СЕНСОРНІ СИСТЕМИ
ПОЧАТКОВИЙ РІВЕНЬ

1. Системою, що забезпечує сприйняття і переробку інформації, є

а) нервова; б) травна; в) видільна; г) сенсорна.



2. Автором учення про аналізатори, є

а) І. Мечников; б) К. Рульє; в) К. Лінней; г) Павлов.



3. Частини сенсорної системи — це

а) залози; б) рецептори; в) м'язові волокна; г) нервові волокна; спинний мозок; кора півкуль.



4. Функціями допоміжного апарату органу зору є

а) сприймання світла; б) зволоження; в) знезараження; г) передання збудження; д) захист.

5. Орган ока, що заломлює світлові промені, — це

а) зіниця; в) рогівка;

б) скловидне тіло; г) кришталик.

6. Світлосприймальна оболонка ока - це

а) склисте тіло; б) рогівка; в) райдужна оболонка; г) білкова оболонка; д) сітківка.



7. Фоторецептори ока — це

а) кульки; б) кришталик; в) палички; г) блюдечка; д) колбочки.



8. Порушеннями зору є

а) короткозорість; б) менінгіт; в) астигматизм; г) ревматизм; д) далекозорість.



9. Для дотримання гігієни зору слід виконувати такі правила:

а) яскраво освітлювати робоче місце; б) не читати у транспорті;

в) читати на відстані до предмета 50-55 см; г) світло має падати справа.

10. Органи середнього вуха — це

а) вушна раковина; б) завитка;

в) молоточок; г) коваделко;

д) барабанна перетинка; е) стремінце.



11. Причинами погіршення слуху є

а) зниження імунітету;

б) пошкодження барабанної перетинки;

в) ожиріння;

г) постійний шум;

д) скупчення вушної сірки.



12. Системою, що сприймає хімічні подразнення і формує відчуття запаху, є

а) зорова; б) смакова; в) слухова; г) нюхова.



13. Смакова сенсорна система складається із

а) нюхових рецепторів; г) фоторецепторів;

б) смакових рецепторів; д) провідних шляхів.

в) зони кори півкуль;



14. Орієнтацію тіла у просторі забезпечує

а) зорова система; б) слухова система; в) вестибулярний апарат; г) орган дотику.



15. Рецептори шкіри сприймають

а) дотик; г) смак;

б) температуру; д) біль,

в)запах;

16. Органи чуття, що захищають людину від можливих фізичних пошкоджень, — це

а)орган зору; г) орган рівноваги;

б)орган слуху; д) орган дотику.

в)орган нюху;



17. Органи чуття людини, які сприймають найбільше інформації, — це

а) орган дотику; г) орган смаку;

б) орган нюху; д) орган зору.

в) орган слуху;



18. Органи чуття, що мають важливе значення для трудової. діяльності, — це

а) орган дотику; б) орган смаку; в) орган нюху; г) орган зору; д) орган слуху; е) орган рівноваги.



19. Впливаючи на органи чуття алкоголь викликає

а) зорові галюцинації; б) загострення слуху; в) зменшення гостроти зору; г) порушення рівноваги.



20. Впливаючи на органи чуття нікотин викликає

а) загострення зору; б) подразнення оболонки очей; в) порушення рівноваги; г) порушення сприймання смаку.



СЕРЕДНІЙ РІВЕНЬ

1. Здатність сенсорних систем пристосовуватися до інтенсивності подразника має назву

а) акомодація; б)акселерація; в)адаптація; г) ароморфоз.



2. Зв'язок організму з навколишнім середовищем найбільшою мірою забезпечує

а) слухова система; б) зорова система; в) смакова система; г) нюхова система.



3. Оболонки очного яблука — це

а) рогівка; б) білкова; в) кришталик; г) судинна; д) райдужна.



4. Отвір ока, що рефлекторно звужується, — це

а) рогівка; б) кришталик; в) сітківка; г) зіниця.

5. Фоторецептори ока розміщені у

а) кришталику; б) білковій оболонці; в) судинній оболонці; г) сітківці.



6. Функцію очищення, зволоження і дезинфекції ока виконує

а) брова; б) повіка; в) рогівка; г) слізна залоза; д) судинна оболонка.



7. Місце на сітківці, позбавлене рецепторів, — це

а) рогівка; г) зіниця;

б) кришталик; д) сліпа пляма.

в) жовта пляма;.



8. Порушення сприймання кольорів має назву

а) куряча сліпота; г) гемофілія;

б) дальтонізм; д) цинга.

в) короткозорість;



9. Для виправлення короткозорості використовують

а) слуховий апарат; б) вібромасажер; в) двоопуклі лінзи; г) двоввігнуті лінзи.



10. Щоб надати першу допомогу при потраплянні в око хімічних речовин, треба

а) прикласти холодний компрес; б) накласти чисту пов'язку;

в) добре промити око проточною водою; г) протерти око хустинкою.

11. Кон'юнктивіт спричиняється

а) відсутністю вітаміну А; б) надлишком вітаміну А;

в) помутнінням рогівки; г) мікроорганізмами.

12. Органи внутрішнього вуха — це

а) кістковий лабіринт; б) барабанна перетинка; в) завитка;

г) мембрани; д) віконце.

13. Орган, що сприймає звукові коливання із навколишнього середовища, — це

а) рогівка; б) стремінце; в) молоточок; г) барабанна перетинка; д) завитка.



14. Виконувати правша гігієни органів слуху — це значить

а) не прочищати вуха гострими предметами;

б) слухати музику лише в навушниках;

в) під час вибуху відкривати рота;

г ) під час вибуху закривати рота і вуха;

д) уникати інфекційних захворювань.



15. На гостроту нюху впливають

а) інфекційні захворювання; б) індивідуальна чутливість;

в) імунітет; г) фізична сила організму; д) стан атмосфери; е) куріння.

16. Відчуття смаку має велике значення, бо

а) збуджує апетит; б) підвищує опірність до захворювань;

в) впливає на зміну емоційного стану; г) сприяє попередженню харчових отруєнь.

17. Є такі ознаки морської хвороби, як

а) підвищення температури тіла; б) нудота; в) запаморочення; г) збліднення;

д) короткочасне подразнення вестибулярного апарату; е) тривале подразнення вестибулярного апарату.

18. Складні рухи тіла можливі завдяки

а) терморецепторам; б) холодорецепторам; в) механорецепторам;

г) слуховій сенсорній системі; д) руховій сенсорній системі.

19. Відчуття температури забезпечують

а) терморецептори; в) хеморецептори;

б) механорецептори; г) фоторецептори.

20. Захисну і сигнальну функції виконують

а)терморецептори; г) хеморецептори;

б)механорецептори; д) фоторецептори.

в)больові рецептори;



ДОСТАТНІЙ РІВЕНЬ
1. Сприймає форму та розміри предметів аналізатор

а) слуховий; б) рівноваги; в) нюховий; г) смаковий; д) зоровий.



2. Бінокулярний зір характерний для

а) орла; б) сови; в) мавпи; г) кажана; д) людини; е) сокола.



3. Оболонка ока, утворена еластичними колагеновими волокнами та сполучною тканиною, — це

а) судинна; б) сітківка; в) райдужна; г) білкова; д) кришталик.



4. Щільною оболонкою, що захищає і пропускає промені, є

а) судинна; б) сітківка; в) райдужна; ґ) білкова; д) кришталик.



5. Живлення і зігрівання ока забезпечує оболонка

а) судинна; б) сітківка; в) райдужна; г) білкова; д) кришталик.



6. Світлове подразнення перетворюється на нервовий імпульс у

а) судинній оболонці; б) сітківці; в) райдужній оболонці; г)білковій оболонці; д) кришталику;

е) сітківці.

7. Прозора маса ока — це

а) кришталик; б)склера; в) отоліти; г)колбочки; д)палички; е) склисте тіло.



8. Акомодація ока забезпечується

а) зіницею; б) рогівкою; в) склерою; г) сітківкою; д) кришталиком.



9. Зображення предметів на сітківці ока

а) нормальне; б) справжнє; в) звичайне; г) збільшене; д) зменшене; е) перевернуте.



10. Фоторецептори, що збуджуються при яскравому світлі, — це

а)палички; 6) колбочки; в)сосочки; г) цибулини; д) великі нервові клітини.



11. Промені до сітківки проходять послідовно через такі органи:

а) склисте тіло; б) жовта пляма; в)зоровий нерв; г) кришталик; д) зіниця; е) рогівка.



12. При розгляданні предметів очі постійно рухаються, щоб

а) предмет не виходив за межі поля зору;

б) здійснювалося фокусування ока;

в) спрямувалися промені на жовту пляму;

г) світло короткочасно діяло на рецептори;

д) не відбувалась адаптація рецепторів.



13. Частина органа слуху, де фізичні коливання перетворюються на нервові імпульси, — це

а) зовнішнє вухо; б) внутрішнє вухо; в)середнє вухо; г)завитка; д)спіральний орган.



14. Збудження слухових рецепторів викликають

а) коливання барабанної перетинки;

б) коливання слухових кісточок;

в) коливання мембрани овального вікна;

г) коливання завитки;

д) коливання рідини каналу завитки;

е) вібрації основної мембрани завитки.

15. Частина слухового аналізатора, де відбувається остаточне розпізнання звуків, — це

а) зовнішнє вухо; б) слуховий нерв; в) середнє вухо; г) внутрішнє вухо;

д) слухова зона кори великих півкуль.

16. Хеморецептори характерні для

а) зорового аналізатора; б) слухового аналізатора; в) вестибулярного апарату; г) смакового аналізатора.



17. Сприймання запахів впливає на

а) працездатність; б) емоційний стан; в) дихання; г) фізичний розвиток; д) травлення.



18. Інформація до гіпоталамуса про стан внутрішнього середовища організму надходить від

а) екстерорецепторів; б)інтерорецепторів; в) вісцерорецепторів; г) пропріорецепторів.



19. У пілотів, космонавтів повинен бути добре розвиненим

а) орган зору; б) орган слуху; в) орган руху; г) орган рівноваги; д) орган болю.



20. У незрячих людей краще розвинені сенсорні системи

а) рівноваги; б) смаку; в) дотику; г) нюху; д) слуху.


ВИСОКИЙ РІВЕНЬ

  1. Поясніть термін «взаємозамінність органів чуття». Доведіть на прикладах, що вона існує.

  2. Які зміни відбуваються із світловими променями під час проходження їх через орган зору?

  3. Чому при сильному зустрічному вітрі очі наповнюються слізьми, починають щеміти? Яке це має значення?

4. Чому шкільні столи, стіни рекомендують фарбувати у зелені та жовті кольори і ні в якому разі не в червоні?

5. Розкрийте фізіологічну суть основних правил гігієни органу зору.

6. Які причини короткозорості та далекозорості?Якими способами можна поліпшити зір при цих вадах?

7. Люди старшого віку дорікають молоді за гучну музику. Чому вони це роблять?

8. На сітківці ока виникає зменшене і перевернуте зображення предметів. Чому ж людина сприймає предмети нормально?

9. Вчені вважають, що смаковий та нюховий аналізатори з'явилися в ході еволюції у тварин найраніше. Чи згодні ви з такою думкою? Чим це можна пояснити?

  1. Який взаємозв'язок існує між органами нюху, смаку та травною системою?

  2. У комах на поверхні тіла містяться чутливі волоски. Що відчувають комахи цими волосками? Як сприймає людина ці відчуття?

  3. Чому людина, яка курить, сприймає смак їжі іншим, ніж та, яка Не курить?

  4. Кожна людина намагається якнайшвидше позбутися відчуття болю. Чому ж тоді вчені стверджують, що больові відчуття мають особливе значення для виживання організму?

  5. Чи відчувають біль тварини?

  6. Чи може людина удосконалювати чутливість своїх сенсорних систем?

  1. Чи зазнають змін сенсорні системи протягом життя людини?

  2. Що означає термін «вибірковість сприймання»? Поясніть це на основі власних спостережень.

  3. Чому у хижаків нюх розвинений краще, ніж у рослиноїдних тварин?

  4. Який вплив на сенсорні системи здійснюють алкоголь, наркотики?

20. Яке фізіологічне значення мають темні окуляри?

54




База даних захищена авторським правом ©mediku.com.ua 2016
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка