Тема заняття: Характеристика царства Гриби. Обережно гриби. Фенологічні спостереження. Мета: навчапьна




Скачати 327.55 Kb.
Дата конвертації16.04.2016
Розмір327.55 Kb.
Тема заняття: Характеристика царства Гриби. Обережно -  гриби. Фенологічні спостереження.
Мета:навчапьна:. формувати знання учнів про окреме царство організмів – Гриби; ознайомити із особливостями поширення та середовищ існування грибів; дати загальну характеристику цих організмів; розкрити значення термінів “гетеротрофи”, “мікологія”, “гіфи”, “міцелій”, “макроміцети”, “мікроміцети”. Ознайомити учнів з особливостями розвитку вищих грибів, міцелій яких багатоклітинний; дати поняття “шапкові гриби”, “їстівні гриби”, “отруйні гриби”, “трубчасті гриби”, “пластинчасті гриби”, розкрити корисне та шкідливе значення грибів у природі та житті людини; особливу увагу звернути на грибів-паразитів.
розвиваюча: Розвивати уміння порівнювати ознаки рослин і грибів, грибів і тварин; уміння логічно мислити, спостерігати та робити відповідні висновки. . Розвивати уміння порівнювати будову та процеси життєдіяльності представників царства грибів між собою та з іншими організмами; уміння спостерігати, аналізувати та робити висновки.
виховна: Виховувати бережливе ставлення до оточуючого середовища; сприяти екологічному вихованню.
Виховувати бережливе ставлення до грибів, дотримуючись правил збирання їх у природі, та вміння надавати першу допомогу при отруєннях.
Тип заняття. Засвоєння нових знань.
Міжпредметні зв ́язки: ботаніка, зоологія.
Матеріали та обладнання: схеми, малюнки, таблиці, м\м дошка.
Основні поняття та терміни: мікологія, гетеротрофи, спори, міцелій, грибниця, гіфи, макроміцети, мікроміцети, хітин.
Хд заняття:

І. Мотивація навчально-пізнавальної діяльності учнів.

Світ грибів великий та різноманітний. Що ж спільного між червоним мухомором у лісі та зеленою цвіллю на шматку хліба, пакетиком дріжджів та гнилим яблуком? Які ж спільні ознаки їх об’єднують?
Сьогодні ми повинні розглянути поширення грибів у природі та дати відповідь на проблемне запитання: чому людина без знань як гриб: хоч на вигляд і міцна, а за землю погано тримається?

ІІІ. Сприймання та засвоювання учнями нового матеріалу.

Прослухати слова К.Ситника і поміркувати, чому він так говорив:


- гриби – неспокійні об’єкти біології. Вони швидше за багатьох інших організмів видозмінюються й утворюють незнайомі риси.
До сьогоднішнього уроку слово “гриби” ви пов’язували із красивими лісовими грибами, яких збирали або мухоморами, яких не можна вживати. Але цього недостатньо, щоб знати все про царство Гриби на планеті.
Гриби поділяють на одноклітинні та багатоклітинні. Їм властиві ознаки і рослин і тварин. Ознаки подібності із рослинами: прикріплений спосіб життя, необмежений ріст, міцна клітинна оболонка, наявність гіфів, що за функцією нагадують корінь рослин. Ознаки подібності з тваринами: до оболонки клітин входить хітин, відсутність хлорофілу, гетеротрофний спосіб живлення, наявність в обміні речовин сечовини та запасаючий продукт – глікоген.

І. Організаційний момент

ІІ. Вивчення нового матеріалу
1. Ми дізналися про два великі царства живої природи: царство рослин і царство тварин, і сьогодні помандруємо до третього царства живої природи, яке має спільні ознаки і з рослинами, і з тваринами, хоча не належать ні до одного з них. Багато з вас знають представників цього царства, збирали їх у природі, навіть коштували, бо багато з них дуже смачні. Але серед них є й отруйні. Щоб запобігти біді, отруєнню, вам треба навчитися їх добре розрізняти і знати важливі правила щодо їх збирання і приготування.
Ознаки грибів

  1. Щільна клітинна стінка

  2. До складу клітинної стінки входить хітин

  3. Вакуолі із клітинним соком

  4. Не здатні поглинати тверду їжу, клітини всмоктують розчини різних речовин

  5. Не здатні до активного руху

  6. Не мають хлоропластів

  7. Не здатні до фотосинтезу, вони гетеротрофи

  8. У клітинах відкладається не крохмаль, а глікоген

  9. Мають необмежений ріст


Назвати ознаки грибів, властиві рослинам

1, 3, 4, 5, 9



Назвати ознаки грибів, властиві тваринам

2, 6, 7, 8



Робота з термінами

  1. Грибниця або міцелій –

  2. Гіфи –

  3. Мікологія –

  4. Сакротрофи –

  5. Паразити –

  6. Симбіотрофи –

  7. Анаероби –

  8. Споранит –

  9. Спора –




  1. Вегетативне тіло гриба

  2. Ниткоподібні утворення, з яких складаються міцелій

  3. Наука, що вивчає гриби

  4. Живляться речовинами відмерлих органічних решток

  5. Живляться речовинами живих організмів




  1. Вступають у взаємовигідне співжиття з іншими організмами і обмінюються з ними речовинами, необхідними для життєдіяльності

  2. Живуть у середовищі без кисню

  3. Органи, у яких утворюються спори

  4. Спеціальна клітина, укрита захисною міцною оболонкою



  1. Гриби-паразити – збудники багатьох хвороб рослин, тварин і людей

  2. Будова вищих грибів

  3. Шапкові гриби – найвідоміші серед грибів

  4. Які є шапкові гриби

Гриби-паразити

Гриби-паразити часто спричиняють тяжкі захворювання рослин, тварин, чим завдають збитків сільському господарству, харчовій і лісовій промисловості. Чимало грибів є збудниками грибкових захворювань людини, що дістали загальну назву мікозу.


Сажкові гриби

Іржасті гриби

Борошнисторосяні гриби

Фітофтора

Трутовики

Гриби-паразити, які вражають шкіру, волосся, нігті, легені людини

Ахоріон

Сідіум


Спричиняє захворювання ротової порожнини людини
Укажіть, на якому хазяїні живуть указані паразити
Хазяїн Паразит

1. Яблуня фітофтора

2. Картопля ріжки

3. Дерева парша

4. Злаки сажка ,трутовики
Відповідь:


  1. Яблуня – парша

  2. Картопля – фітофтора

  3. Дерева – трутовики

  4. Злаки – листова іржа, сажка, ріжки

Плодове тіло

Шапка

Ніжка


Будова шапкових грибів

Плодове тіло складається з ниток гіфів.




Гриби



Трубчасті

Нижня частина шапочки утворена зі щільно розташованих трубочок

білий гриб, підберезовик, підосиновик,

маслюк

Пластинчасті

Шапка утворена пластинками

Сироїжки, грузді, печериці, мухомори, опеньки



Функція плодового тіла – розмноження . Із пластинками і трубочками пов’язані спорангії, із яких утворюються спори.



Гра: Зберіть у кошик їстівні гриби

Мухомор


Білий гриб +

Несправжні лисички

Підосиновик +

Рижик +


Несправжні опеньки

Підберезовик +

Маслюк +

Лисичка +

Бліда поганка

Сироїжки +

Сатанинський гриб

Вправа:Намалюй шапкового гриба

Будова вищих грибів

Мета: ознайомлення з будовою шапкових грибів та їх різноманітністю

Обладнання: набори плодових тіл шапкових грибів

Хід роботи


  1. Розглянути плодове тіло шапкового гриба

  2. Відділити шапку і розглянути за допомогою лупи

  3. Визначити назву гриба

  4. Замалювати плодове тіло шапкового гриба й підписати його складові частини

2.Значення грибів.
К о р и с н е.
1. Відіграють значну роль у колообігу речовин на планеті.
2. Вони мінералізують рослинні рештки, багаті на целюлозу та дубильні речовини.
3. Грунтові гриби беруть участь у ґрунтоутворенні.
4. Шапкові гриби складова частина живлення людини.
5. З білих грибів виділяють сполуки, які мають тонізуючі й протипухлинні властивості.
6. У народній медицині витяжкою з плодових тіл білого гриба змащують обморожені частини тіла для швидкого за живлення.
7. Маслюк застосовують при головному болю, а дощовик як кровоспинний засіб.
8. Зі смертельно небезпечної блідої поганки одержують речовину, якою лікують холеру.
9. З цвілевих грибів отримують антибіотики.
10. Ферменти грибів використовують для освітлення соків, вина, для руйнування залишків паперу, для гідролізу крохмалю.
11. Гриби використовують для біологічного методу боротьби із шкідниками с\г: буряковим довгоносиком, щитовками, комарами, сараною, хатніми мухами.
12. Із аспаргіла чорного виготовляють лимонну кислоту, вітаміни.
13. Дріжджі використовують в хлібопекарській промисловості, молочній, пивоваренні, виноробстві і спиртовій пром-ті.
14. Деякі цвілеві гриби використовують у сироварінні.

Ш к і д л и в е.

15. Цвілеві гриби шкодять харчові продукти, викликаючи гниль.
16. З цвілевих грибів відокремлюють речовини, що посилюють ріст рослин, для збільшення розмірів ягід безнасінних сортів винограду, з якого виготовляють родзинки.
17. Трутовики наносять шкоду лісам.

Вчитенль : Наприкінці літа й на початку осені самий час збирати гриби. Хто з вас ходив у ліс за грибами? Пропоную відправитися туди. Хочете? З чим ходять у ліс за грибами?

Діти: З кошиками.

Вихователь: У нас їх немає, але ми їх зробимо. (Вихователь разом з дітьми із заготовлених заздалегідь деталей кольорового паперу збирають «кошика», скріплюючи його деталі клеєм або скріпками).

Вчитель: Кожний зробив для себе «кошик». І тепер відправляємося в «ліс». (Під музику, виконуючи знайомі танцювальні рухи, діти йдуть по групі). От ми й у лісі . (на дошці і висить велика картина із зображенням дерев, кущів, пеньків, грибної галявинки, різних грибів. Оформлення лісової галявини залежить від фантазії вчителя: можна на підлозі розкласти намальовані або вирізані з журналів, книжок, дидактичних матеріалів гриби). Присядемо на галявинку й оглянемося навколо. Подивіться, скільки тут грибів! Розглянемо їх, а я зараз покличу гостя.

(З’являється гриб-Боровик)



Гриб-Боровик: Здрастуйте, діти! Угадайте, хто я? (Відповіді). Розглянули картинку? Яких моїх родичів ви можете назвати? (Відповіді). А як називається людина, що добре розуміється в грибах і вміє їх збирати?

Діти: Грибник.

Гриб-Боровик: Ви знаєте, як правильно збирати гриби? (Відповіді). А на які групи
18. Гриби руйнують дерев’яні будинки (домовий гриб), шпали, фанеру.
19. Гриби руйнують лакофарбові покриття, метали, псують книги, тканини.
20. Гриби-паразити шкодять городні культури, цим втрачається урожай.
21. Гриби можуть бути збудниками шкірних хвороб, вражають легені, викликають гайморит, захворювання очей…

Гриб-Боровик: Ви знаєте, як правильно збирати гриби? (Відповіді). А на які групи діляться всі гриби?

Діти: Їстівні й неїстівні.

Гриб-Боровик: Уявіть собі: ви знайшли в лісі гриб, але не знаєте, що це за гриб. Що ви будете робити? (Відповіді).

Вчитель: Правильно, краще такий гриб не чіпати. Він може знадобитися кому-небудь із звірів. Давайте пограємо в гру «Грибна галявинка». У ліс можна йти тільки з кошиком – це перше правило. Згодні? Слухайте уважно правило друге. Потрібно зібрати не менш трьох грибів. Їх на галявинці багато, вистачить усім. Збирайте тільки ті гриби, які знаєте, збирали раніше або бачили на картинках. За кожний знайдений і правильно названий їстівний гриб я буду нагороджувати. А ще потрібно про нього скласти розповідь. Хто розповість про всі зібрані гриби, тому я дам червоний кружечок. У кого більше правильних відповідей, у того й більше кружечків. Той і переможе.

Гриб-Боровик і діти грають у гру «Грибна галявинка». Після того, як діти зберуть всі їстівні гриби, вислухує їхні розповіді, нагороджуючи за кожне правильне завдання, підводить підсумки гри.



Гриб-лісовик: Як багато ви зібрали грибів! Що з ними можна зробити? (Відповіді)..

Гра: Грибний світлофор.

Пояснення. На початку заняття кожен учень отримує фішку, з одного боку вона зафарбована у червоний колір, з іншого — у зелений. Учні уважно слухають і кілька секунд думають. Після цього піднімають фішку і показують її зеленим боком, якщо вважають, що цей гриб корисним для людини, червоним — шкідливим і не піднімають фішку, якщо вважають, що гриб практичного значення для людини не має.

Повідомлення зачитує вчитель.

1. Березовий гриб, чага. Цей багаторічний паразитичний гриб ви могли неодноразово спостерігати на стовбурах беріз, вільхи, горобини, в'яза або клена.

Настій із цього гриба призначають людям, хворим на рак, при гастритах, виразковій хворобі, променевій лейкопенії та для запобігання розвитку променевої лейкопенії при променевій терапії. Чага містить речовини, які діють на організм людини, підвищуючи його захисні сили, регулюють діяльність серцево-судинної, нервової, дихальної систем.

2.               Білий гриб, боровик. З плодового тіла білого гриба виділено речовини, які мають тонізуючі й протипухлинні властивості. В народній медицині екстрактом із плодових тіл боровика змащують обморожені частини тіла для прискорювання їхнього загоювання. Корисно вживати білі гриби для регуляції діяльності серцево-судинної системи, підвищення життєздатності організму.

3.               Веселка звичайна. Плодове тіло цього гриба у молодому віці округле. їх смажать у жирі й вживають у їжу. За смаком вони нагадують рибу. У вітчизняній народній медицині настоянку зі свіжих чи висушених плодових тіл веселки використовують при болях у шлунку, подагрі, захворюваннях нирок, для промивання ран, які довго не гояться. Коли молоде плодове тіло росте і розвивається, з нього піднімається вгору порожниста ніжка. На верхівці ніжки міститься ребриста наперсткоподібна шапинка, вкрита зеленуватим, з запахом гнилого м'яса, слизом, що містить спори. Запах сильно приваблює мух, які сідають на шапинку гриба і цим самим сприяють його розповсюдженню.

4.               Гнойовик чорнильний. Плодові тіла цього гриба можна готувати і вживати у їжу. Вони мають приємний запах і смак. Але слід пам'ятати, що вживання цього гриба з алкоголем протипоказане. Річ у тім, що плодові тіла містять хімічну речовину — коприн, який зупиняє в організмі людини розкладання алкоголю на стадії речовини, яка називається ацетальдегід. Ацетальдегід спричиняє отруєння організму, яке проявляється в сильній нудоті, проносі, серцебитті, сильному почервонінні шкіри. Тому його застосовують у медицині як засіб, що спричиняє відразу до горілки. Через декілька годин хворий одужує, але при повторному вживанні горілки (навіть наступного дня) настає рецидив отруєння з такими самими симптомами.

5.               Мухомор червоний. Смертельно отруйний гриб. Відваром з нього з додаванням цукру отруюють мух. У народній медицині настоянку гриба на горілці використовують для розтирання при ревматизмі. В гомеопатії з мухомора червоного виготовляють препарат "Агарікус мускаріус", який застосовують при спазмах судин, епілепсії, порушенні діяльності спинного мозку. Гриб дуже отруйний! Тому, працюючи з ним, слід бути дуже обережним і підсолоджений для мух відвар ставити у місцях, недоступних для дітей.

6.               Пеніцил. Спричиняє пліснявіння харчових продуктів, кормів для худоби. Пліснява має жовто-зелений колір. З пеніцилу отримують антибіотик пеніцилін.

7.  Печериця звичайна. Плодове тіло гриба містить антибіотик кампестрин, який згубно діє на золотистий стафілокок, тифозну і паратифозну паличку. Через вміст антибіотику гриб має дезінфікуючі властивості. Кампестрин не токсичний і виявляє помітний терапевтичний ефект при лікуванні тифозних хворих.

8.      Порхавка гігантська. Плодові тіла порхавки містять антибіотик кальвацин, який має протипухлинні властивості. В народній медицині порхавку гігантську використовують як кровоспинний і дезінфікуючий засіб.

9.           Ріжки, житні ріжки. Паразитичний гриб, уражає понад 170 видів дикорослих і культурних злаків. Спора гриба заражає зернівку і з неї утворюється так званий склероцій гриба. Збирають ріжки вручну під час жнив. Склероції містять дуже отруйні алкалоїди, які викликають галюцинації, сильний біль у шлунку, судоми і смерть людини. У медицині препарати із ріжків застосовують в акушерсько-гінекологічній практиці для зупинки кровотечі у жінок після пологів.

10.            "Чайний гриб". Напевно, багато хто з вас тримав чи тримає цього гриба вдома. Його заливають слабким розчином солодкого чаю і через кілька (7-8, або менше) днів, залежно від розмірів гриба і кількості рідини, отримують приємний газований кисло-солодкий  напій, який добре втамовує спрагу, поліпшує обмін речовин і зміцнює захисні сили організму. Чайний гриб є симбіотичним організмом, поєднанням дріжджів та оцтовокислих бактерій. Настій гриба знижує артеріальний тиск і рівень холестерину в крові, регулює діяльність травного каналу, має антибіотичні, протизапальні та знеболювальні властивості. Настоєм гриба добре полоскати горло при ангіні та застудних захворюваннях.

11. Дріжджі - одноклітинні нерухомі організми овальної або витягнутої форми, завбільшки 8-10 мкм. Поширені на рослинах (на субстратах, багатих глюкозою, у нектарі квітів, на поверхні солодких плодів), у ґрунті. Багато видів (але не всі) здатні до спиртового бродіння (пивні, винні дріжджі). Деякі види використовуються для виготовлення молочних продуктів (кефір, кумис та ін.)

Загадки, прислів’я та прислів’я про гриби

1.В теплий дощик народився, парасолькою накрився.
2. Маленький, чепурненький, крізь землю пройшов, червону шапочку знайшов.
3. Стоїть при дорозі на одній нозі і шапочку має, та нікого не вітає.
4. Є шапка, але немає голови; є нога, але без черевика.
5. Маленький, біленький, а бабу з воза зсадить.
6. Під дубочком народився, парасолькою накрився, може б з лісу пострибав, якби другу ногу мав.
7. З головою та безносий, невидющий, безголосий, на одній нозі панич – не озветься, як не клич!
8. Під хвоєю ховаються, чи листям укриваються, шапки не знімають, дощику чекають.
9.Всі ми в шапочках-брилях заховались під кущі, бо як вийдемо на шлях – враз опинимось в борщі.
10. Назвався грибом – лізь у кошик.
11. Багато грибів восени – чекай неврожаю.
12. З’явились опеньки – скінчилось літо.
13. Пізній гриб – пізній сніг.
14. Літо з дощами – осінь з грибами.
15. Зацвіла калина, шипшина і суниці – скоро з’являться сироїжки.
16. Пізнє цвітіння горобини – на довгу грибну осінь.

Вікторина „Чи знаєте ви гриби?”

 1. Під осикою гриб. Шапочка у нього оранжево-червона, дуже схожа на опале листя осики. Здогадалися, що це за гриб? Якщо ні – розріжте ножем шапочку, чи ніжку гриба. М’якуш гриба – білий і враз починає синіти, і чим далі – тим більше.
(Красноголовець)
otruyni_gribi52. Згадай, у яких грибів шапочки різного кольору, але всі вони носять одне ім’я.
(Сироїжки)
3. Трухлявий пеньок допоможе вам правильно знайти дорогу до цих грибів. Які ж гриби ростуть на пеньках і руйнують їх?
(Опеньки)
4. В листяних лісах їх не знайдеш. Вони ростуть в ялинових, а частіше в соснових лісах. Та не по одному, а цілим сімейством. В хорошу погоду цей гриб сухий, шапочка шовковиста, блискуча. Шкірка на шапочці легко відділяється і шапочку можна обчистити, як яйце. А в дощову погоду шапочка гриба стає слизькою, маслянистою. Тому цей гриб називається...?
(Маслюк)
otruyni_gribi65. Його добре видно здалеку. На високій білій ніжці, в червоній шапочці, покритій білими краплинками. Але якщо гриб не ховається під деревом, а сам запрошує грибника, то тут щось не те. Напевно, це отруйний гриб. Але топтати його не потрібно. Хай собі росте, а як постаріє, краї шапочки загнуться доверху і він перетвориться в блюдце на ніжці. Пройде дощ і у блюдечко потрапить вода. Але це вже буде не проста вода, а отрута. Якщо муха захоче напитися води, вона гине не встигнувши злетіти. Тому гриб назвали...?
(Мухомор)
otruyni_gribi76. Ім’я для нього не дуже підходить. Якщо гриб росте під сосною, шапочка його має колір соснової кори. А під ялиною росте гриб з шапочкою зовсім іншого кольору – зеленувато-синього. Якщо невпевнений – обріж ножем оранжеву ніжку. На зрізі виступить краплинка оранжевого соку. Спробуй язиком на смак, і відчуєш присмак смоли. Що це за гриб?
(Рижик)
otruyni_gribi87. А оцей навіть на гриб не схожий. Все у нього не так. По-перше, з’являється раніше інших, тільки сніг зійде. По-друге, у грибів добре видно шапочки і ніжки, а у нього все зрослось, не розумієш, де що. І все-таки це - перший їстівний гриб, що виріс цього року. А тому, що він такий смішний і зморщений, його назвали...?
(Зморшок)

- Я ж не знав, що буде так!


Казка про гриби.
Учитель. Дорогі діти!

Отже, уявімо собі ліс, тиша навкруги…. Тільки чути тріскання гілочок, мабуть, білка скаче. Стукіт дятла, лісового лікаря дерев, та щебетання синичок, що дбайливо пурхають із гілочки на гілочку. Ось ми з вами тут, на лісовій галявині Лісовика.

(На лісовій галявині сидить Лісовик на пеньку, гріється на сонці. На галявину з веселою пісенькою виходить Червона Шапочка. У руках тримає повний кошик грибів).

Лісовик. Будь здорова, Червона Шапочка! Де ти була?

Червона Шапочка. Добрий день, дідусю! Ходила по лісах грибочки збирала.

Лісовик. А у яких лісах ті побувала?

Червона Шапочка. Ой хіба запам’ятаєш їх усі? Та й погано я знаю ліси Діївки!

Лісовик. Червона Шапочка любить збирати гриби, а ліси наші не знає. Помандрує з нею по лісочках та лісах, розкажіть, які гриби у них переважають.

Учень. Обійшли ми всі ліси, лісочки, переліски, посадки. садочки.

Учениця. Обійшли лісосмуги. Березові гайочки та діброви.

Учень. І вияснили, що дуже багато лісів росте на території Діївки.

Учениця. А в цих лісах росте дуже багато видів грибів.

Учениця. Найбільший ліс на території села – це мішані ліси, і грибів у ньому досить багато. Та переважають у дубовому лісі гриби-боровики. А ще ростуть сироїжки, лисички, рижики, маремухи.

Учень. Не поступаються дубині листяні ліси. Це ліси мішані, тобто тут ростуть листяні та хвойні породи дерев. Грибів тут достатньо: білі, грузді, опеньки, сморшки, підосичники.


Учениця. А ще у нас є декілька березових гайочків. Окрасою цих гаїв є гриб підберезник, а бабуся називає його бабкою.

Учениця. Та потрібно пам’ятати, що крім їстівних грибів у всіх лісах ростуть й отруйні: мухомори, бліді поганки, несправжні опеньки та сатанинські гриби.

Учень. Ось таку інформацію ми зібрали про наші ліси і гриби, що в них ростуть. Але потрібно пам’ятати: ліс – це легені планети, його потрібно берегти.

Учениця. І все, що у лісі росте та живе – це друзі наші менші, їх також потрібно берегти, щоб не були вони занесені до «Червоної книги України».

Червона Шапочка. От спасибі: тепер я без страху буду ходити у будь-який ліс.

Лісовик. Червона Шапочко, а покажи–но мені свою корзинку, хай і я полюбуюся лісовими красунчиками. Ой лишенько, та серед них багато неїстівних, отруйних.

Червона Шапочка. Оце так… мене ж ніхто ніколи не навчав грибної справи. Дай пораду, дідусю, бо ти в лісі наймудріший.

Лісовик. Гаразд, Червона Шапочко. Зараз я навчу тебе, а ти потім усім людям її повідай. Нехай і їхні оселі обминає лихо. (Розглядає в кошику гриби, потім бере одного). Ось цей гриб – бліда поганка. Бач, яка підступна!!! Але й вона, коли будеш дуже уважна, сама людину попередить (тричі плескає в долоні, і з’являється бліда поганка).

Бліда поганка. Ти мене кликав, дідусю!?

Лісовик. Кликав, кликав… що ти хотіла людям сказати?

Бліда поганка.

Я поганка. Я бліда.

І від мене всім біда.

Як побачите, то всюди

Обминайте мене, люди!!!

Майте ж розум і відвагу.

Я стерплю цю неповагу.

Сама ж гірко так горюю.

Що вам радість не дарую.

Лісовик. Ну, не сумуй, не печалься! Іди собі у лісок. Однак будь уважна! Не висовуйся з-під кущів, не просися у кошики грибників! (бліда поганка покидає сцену).

Червона Шапочка. Така ж гарна, така тендітна, а дивись – отруйна. А ще які гриби не можна збирати, дідусю? (Лісовик плеще в долоні, і виходить сірчистий опеньок).

Сірчистий опеньок.

Говорити сам не мушу,

Лісовик мене картає.

Та я в мить все забуваю,

Бо погану душу маю.

Зовні схожий на опеньок,

Та не будьте ви дурненькі:

Дуже добре роздивіться,

Щоб потім не отравиться.

Честь паплюжу я пенька –

На ліс дивлюсь з висока.

На с вій розсуд живу тихо

І приношу людям лихо…

Червона Шапочка. Невже лихо? Такий привітний і милий грибочок.

Лісовик. Лихо, лихо! (грізно). Геть, поганцю, з моїх очей. Зроби так, щоб я тебе цієї осені у своїх володіннях зовсім не бачив!!! (сірчистий опеньок тікає).

Червона Шапочка. Невже він такий підступний та зарозумілий, дідусю?

Лісовик. Поганець завжди є поганцем. Я звик жити правдою і мені у цьому допомагають лісові закони. А ось зараз подивися, кого я покличу. Оце так екземпляр! (знову плеще у долоні і з’являється мухомор).

Мухомор .

Я солідний мухомор,

Мене в лісі усі знають,

Я поважний, гордій, чуйний

Та біда лиш, що отруйний.

Лісовий господарю! Зроби ласку – хай я хоч один-однісінький сезон побуду їстівним.



Лісовик. Ой, не буде так! Не годиться синиці орлом літати. Іди мерщій до лісу та порозставляй свої кордони поблизу блідих поганок та не справжніх опеньок. Хай люди їх обминають та лиха не знають.

Червона Шапочка. Досить, дідусю, про отруйні гриби, розкажіть ще й про їстівні, будь ласка. (Лісовик знов плеще у долоні, і на сцені з’являються по-черзі гриби).

Боровик.

Я – білий гриб. Я – боровик.

Я до людей давно вже звик,

Дарую їм здоров’я й силу,

Усмішку щедру, добру, милу.

Лісовик. Ну, що скажеш, Червона Шапочко?

Красень. Який тільки красень!



Червона Шапочка. Дійсно красень, так у кошик і проситься!

Маслята.

Ми – веселії хлоп’ята,

Лісові маслята.

Є у нас меткі сестрички

Пустотливії лисички.

Є ще братики гарненькі –

Це веселії опеньки.

Лісовик. А ось і сімейка невгамовних опеньків.

Опеньки.

Ми, опеньки, поселились

На забавне низ пеньках.

Нам осінні сни наснились

У розлогих ясенках

Щоб опеньків назбирати

Повні кошики усім,

Відгрібайте добре листя

Від старих трухлявих пнів.

Червона Шапочка. Ой, які дружні та веселі грибочки. Такі привітні та милі, що самі у кошик просяться.

Підберезник.

Підберезовик гарненько

Чепуриться так раненько,

Бо краса усіх беріз

Розбентежила до сліз.

Червона Шапочка.

Щедрі подільні ліси

На чудові дари – на гриби.

Та потрібно усім знати.

Які можна в кошик брати!

Усі гриби (Разом).

Про ліс і його мешканців знай завжди і все –

Це тобі здоров’я, друже, збереже!

Червона Шапочка. Спасибі, дідусю, за науку. І вам, лісові мешканці, я теж щиро вдячна. Вже не попадеться у мій кошик жодний отруйний гриб. ( Гриби покидають сцену). До побачення. Поспішаю приготувати страви з грибочків.

Лісовик. Е-е, бачу без моїх друзів тобі не обійтися. Вони знають безліч страв, які можна приготувати з грибів. Я запрошу їх до нашого лісу, і вони тобі дещо розкажуть.

(Виходять п’ятикласники і розповідають про свій проект).

Ми – матусині помічниці.

Майбутні господині.

Уміємо гриби збирати,

Страви з них готувати,

Своїх гостей частувати.

І тобі сьогодні допоможемо,

Про страви із грибів розкажемо,

Як краще приготувати порадимо.

Отож слухай та запам’ятовуй.


  • Гриби досить поживні. Вони містять від 2% до 5% білків, трохи жирів, мінеральні солі, фосфорну кислоту.

  • У них є вітаміни А, В1, В2, С, Д, РР.

  • Збирати гриби для вживання у їжу найкраще на світанку та вранці.

  • Їх зрізують гострим ножем біля ніжки так щоб не пошкодити грибницю.

  • Не слід брати червиві та перестиглі гриби, бо вони швидко псуються і можуть викликати отруєння людського організму.

  • Принісши гриби додому їх одразу ж розкладають тоненьким шаром і в якомога коротший термін переробляються.

Наші матусі нам розповідали, що з грибів готуються багато смачних страв. Ми всі рецепти записали та виготовили свою кулінарну книгу. Ми впевнені, що за допомогою цієї книги ти зможеш приготувати смачні страви для себе, своєї родини та своїх друзів.

Ми її тобі сьогодні подаруємо. Тут ти знайдеш рецепти приготування грибних салатів, котлет, запіканок, кручеників, нашої улюбленої піци та багатьох інших страв на щодень та на свята.

Але пам’ятай, Червона Шапочка, що гриби хоч і дуже смачні, проте надзвичайно небезпечний продукт, якщо недотримуватися правил їх збирання та приготування.


  • Крім того, дітям не слід дуже часто ласувати ними, адже вони здатні накопичувати в собі шкідливі речовини з навколишнього середовища.

  • Тому збирай гриби тільки в екологічно чистих лісах, що знаходяться подалі від автомагістралей.

  • І завжди пам’ятай: не знаєш, що за гриб – не бери його.

Червона Шапочка. Дякую, дорогі друзі, за чудові поради і рецепти.

Лісовик. Які гриби потрібно збирати, ми з вами вияснили, а як же правильно потрібно збирати гриби? Давайте спробуємо дати пораду тим, хто вперше зібрався до лісу.

  • До лісу потрібно ходити з батьками чи дорослими товаришами із дозволу батьків.

  • До свого кошика потрібно брати лише ті гриби, які ви знаєте і в яких упевнені, що вони їстівні.

  • Гриби ні в якому разі не можна зривати, тому що пошкоджується грибниця. Гриби потрібно тільки зрізати ножем.

  • Перед збиранням грибів обов’язково переглянути літературу про гриби, поновити в пам'яті ознаки їстівного гриба.

Лісовик.

Хай ліс дарує вам свої плоди,

Хай сонечко всміхається усюди,

І хай ростуть лиш їстівні гриби,

Щоб радість і поживу мали люди!

До побачення! Будьте здорові!
.Вправа: Відгадай загадку.
Лікар від хвороб відмінний.

Білий гриб

(дубрівник, боровик)
Обліпили всі пеньочки

Мами – тата сини й дочки:

Наче нитки всі тоненькі,

Вишукані й чепурненькі.



Опеньки
Красень гриб цей хоч куди,

Та у руки не бери!

Кожна муха його знає,

Як побачить – геть втікає!



Мухомори
Ці грибочки невеличкі,

Із близнючок в них сестрички.

По лісах мандрують пішки,

Носять  рижі босоніжки.



Лисички

Слизьку шапку одягнув,

І під деревом заснув…

З задоволенням збирають

І на зиму закривають.

Маслюки
Взяв у назву за основу

Польську, іноземну мову,

Ще пісочником він зветься, -

Добре у пісках живеться!



Польський гриб

Добра людям помічниця:

Є їй чим в житті гордиться!

У теплицях місце має -

Йод в собі для нас тримає!

Шампіньйон (печериця)
Це справжнісінька актриса:

В капелюсі, шапці, лиса…

Різні ролі в лісі грає,

Перевтілень безліч знає!



Бліда поганка
Сирі шапки, сирі ніжки,

Можна і сирими трішки…

Видів безліч, всі смачні:

Ласі, добрі, їстівні!



Сироїжки
Під березою грибочок,

Поряд жінка і синочок…

З деревом вони куми,

Добре знаємо їх ми!



Підберезовики

 

1.  Стоїть при дорозі на одній нозі й шапочку має, та нікого не вітає.



2.  Кіндрат, мій брат, крізь землю пройшов, червону шапочку знайшов.

3. В теплий дощик народився,


    Парасолькою накрився,
    Може б з лісу пострибав,
    Якби другу ногу мав!

Відповідь на загадки 1-3: Гриб

4. Ні листя, ні гілля — у гаю зростають.




5. Всі ми в шапочках-брилях
   Заховались під кущі,
   Бо як вийдемо на шлях —
   Враз опинимось в борщі!

6. І великі, і малі


    Повдягалися в брилі,
    І дощу ці одноніжки
    Не бояться ані трішки.
    Ліс — улюблений їх край.
    А як звуться, відгадай!

Відповідь на загадки 4-6: Гриби

7. Під березою грибочок,
    Поряд жінка і синочок…
    З деревом вони куми,
    Добре знаємо їх ми!

Відповідь на загадку: Підберезники

8. Обліпили всі пеньочки


    Мами – тата, сини й дочки:
    Наче нитки всі тоненькі,
    Вишукані й чепурненькі

 Відповідь на загадку: Опеньки

9. Ці грибочки невеличкі,
    Із близнючок в них сестрички.
    По лісах мандрують пішки,
    Носять рижі босоніжки.

Відповідь на загадку: Лисички* * * 
Є шапка – нема голови,
Є нога – нема черевика.
(Гриб)

* * * 
У теплий дощик народився,


Парасолькою накрився.
(Гриб)

* * * 
Стоїть хлопчик під пеньком


Накрив голову брильком.
(Гриб)

* * * 
Хоч капелюх має,


Та нікому його не здіймає.
(Гриб)

* * * 
Є капелюх, але не має голови,


Є нога, але нема черевика.
(Гриб)

* * * 
Маленький, чепурненький,


Крізь землю пройшов,
Червону шапочку знайшов.
(Гриб)

* * * 
Стоїть при дорозі


На одній нозі
І шапочку має,
Та нікого не вітає.
(Гриб)

* * * 
Під дубочком народився,


Парасолькою накрився,
Може, з лісу б пострибав,
Якби другу ногу мав.
(Грибок)

* * *
Без голови, 


А ногу маю: 
Бриля на неї 
Одягаю. 
(Гриб)

* * * 
В теплий дощик народився, 


Парасолькою накрився. 
Може б, з лісу пострибав, 


Руханка.

Треба дружно всім нам встати,


Фізкультпаузу почати.
Руки вгору підняли
І на місці всі пішли.
Сіли – встали,
Сіли – встали,
І на місці пострибали.
Руки вгору, руки вниз,
На сусіда подивись, посміхнись

3. Обережно гриби!

Починається грибний сезон, до якого грибники вже приготували кошики. А досвідчені лікарі-реаніматологи запаслися необхідними медикаментами та інструментами, щоб багато хто з любителі в лісових дарі в дожив до наступного сезону. Статистичні дані щорічної кількості отруєнь грибами та їх наслідки – сумні.

Незважаючи на широку профілактичну роботу, численні виступи по радіо та телебаченню, у пресі, загальна кількість отруєнь грибами, особливо дітей, з року в рік не меншає.

Основними причинами отруєнь грибами є незнання відмінностей між їстівними та неїстівними, безпечність при збиранні грибів та порушення правил приготування їх.

Серед людей, які збирають гриби, побутує уявлення про певні ознаки, за якими, вони відрізняють їстівні гриби від отруйних. Як правило, це ознаки хибні.

1. „Личинки комах і равлики не їдять отруйних грибів”.
Пояснення: личинки їдять, як їстівні, такі отруйні гриби.
2. „Якщо у каструлі є отруйний гриб, срібна ложка або монета, опущена у відвар, почорніє”.
Пояснення: потемніння срібла залежить від наявності амінокислот, що містять сірку, внаслідок чого утворюється сірчане срібло чорного кольору. Такі амінокислоти є і в їстівних, і в отруйних грибах.
3. „Якщо голівка цибулі або часнику змінить колір під час приготування грибів, серед них є отруйний".
Пояснення: потемніння цибулі чи часнику можуть викликати як отруйний, так і їстівний гриби, залежно від наявності у них ферменту тирозиназу.
4. "Отруйні гриби викликають скисання молока".
Пояснення: молоко скисає під впливом ферментів типу пепсину1 і органічних кислот, якіможуть міститися як у їстівних, так і в отруйних грибах.
5. "Отруйні гриби обов'язково мають неприємний запах, а їстівні – приємний".
Пояснення: запах смертельно отруйного гриба – блідої поганки не відрізняється від запаху печериці.
6."Усі гриби молодими їстівні".
Пояснення: бліда поганка однаково отруйна як молодою, так і старою.

Отже, єдина можливість грибника виключити помилки – це знання за атласом їстівних та неїстівних грибів, а також практичний досвід. Для отруєння не обов'язково саме з’їсти поганий гриб, просто досить потримати в руках бліду поганку, а потім цими ж руками збирати і їсти ягоди. Отруєння може спричинити споживання нормальних гриб, що ростуть у несприятливих екологічних зонах: наприклад, бувають випадки отруєння печерицями, що росли уздовж транспортної магістралі (вони акумулювали у собі отрути з вихлопних газів). Навіть абсолютно їстівний гриб, будучи концентрованим білковим субстратом, може спричинити важкі кишково-шлункові розлади у дітей і дорослих з порушенням системи травлення.!


Гриби - це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом

харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Прикро, що

багато людей роблять висновки лише на основі свого гіркого досвіду
Основні причини отруєнь:
• вживання отруйних грибів;
• неправильне приготування умовно їстівних грибів;
• вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
• вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації

(навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).


Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене

потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне

сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної

недостатності.


Щоб запобігти отруєнню грибами, ми рекомендуємо Вам заходи та правила,

які необхідні для виконання кожній людині, дотримуйтесь їх.


Застерігаємо!
• Купуйте гриби тільки у відведених місцях продажу (магазинах,

теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків.


• Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони

їстівні.


• Не збирайте гриби:
o якщо не впевнені, що знаєте їх - якими б апетитними вони не

здавалися;


o поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх

смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;


o невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, біля основи якої є

потовщення "бульба", оточене оболонкою;


o з ушкодженою ніжкою, старих, в'ялих, червивих або ослизлих;
o ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під

них;
o "шампіньйони" та "печериці", у яких пластинки нижньої поверхні

капелюшка гриба білого кольору.
• Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних

довідниках, - вони не завжди відповідають дійсності.


• Не куштуйте сирі гриби на смак.
• Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі

сумнівні - викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена грунтом -

викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка

слизьку плівку.


• Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них

утворюється трупна отрута.


• При обробці кип'ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар

злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.


• Обов'язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які

використовують для соління, - грузді, вовнянки та інші, котрі містять

молочний сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову

оболонку шлунку.


• Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та

вагітних жінок.


• Гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні

речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута

розчиняється та викликає отруєння.

• Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять

мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд - також

може статись отруєння.


• Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно

Будьте уважні і вчіться надавати першу допомогу при отруєнні і собі, і тим, хто поруч.

До симптомів, що вказує на отруєння грибами, відносяться:• Ураження шлунково-кишкового тракту. Переймоподібні болі в животі, нудота, нестримне блювання, часте рідке випорожнення, іноді 20-25 разів на добу. Для отруєння блідою поганкою характерні домішки крові в калі і блювота кольору кавової гущі.

• Ураження центральної нервової системи. Проявляється по-різному, залежно від виду грибів. Наприклад, мухомор дає галюцинації і рухове збудження. Бліда поганка - схвильованість і занепокоєння, а потім загальмованість і байдужість. Можливий перехід в несвідомий стан.

• Ураження серцево-судинної системи. Виражається у вигляді пониження тиску крові, почастішання пульсу.

• Ураження печінки і нирок залежить від виду та кількості з'їдених грибів. На ранніх етапах розвивається олігурія, тобто зменшення кількості сечі. Потім настає печінкова недостатність, яка характеризується ураженням головного мозку і жовтяницею. Важка інтоксикація веде до печінкової коми. Ураження нирок може призвести до гострої ниркової недостатності.

кислоту - отрута, що викликає смертельне отруєння. Але 10-20-хвилинне відварювання

4. Перша допомога при отруенні грибами

Важкі отруєння смертельні. У легких випадках людина одужує через 1-2 доби, у більш серйозних - через кілька тижнів. Летальні результати, що досягають 30%, зазвичай наступають на 3-4-й день після вживання грибів при явищах серцевої недостатності, часто в коматозному, несвідомому стані.

Лікування грибних отруєнь необхідно почати якомога раніше. Воно зводиться до виведення токсичних речовин з організму. Спочатку потрібно переконатися, що це дійсно грибне отруєння.

При перших його ознаках слід негайно очистити і промити шлунково-кишковий тракт. Всередину слід дати кілька таблеток активованого вугілля - для зв'язування отрут. Давати його краще у вигляді водної суспензії. Промивши шлунок, хворого потрібно укласти в ліжко, перед цим зробивши очисну клізму. Якщо з якихось причин не вдалося поставити очисну клізму, можна обмежитися проносним - касторовою олією або гіркою сіллю.

При будь-якому отруєнні хворий втрачає багато рідини (з блювотою, проносами), а разом з нею з організму вимиваються і мінеральні сполуки, необхідні для нормального протікання обмінних процесів. Тому втрату рідини і солі необхідно заповнити, для чого потерпілому дають пити маленькими ковтками підсолену воду або міцний чай. Вони до того ж послаблюють почуття нудоти і блювання. Навіть при явному поліпшенні стану не можна дозволяти хворому пити спиртне. Алкоголь в будь-якої концентрації сприяє більш швидкому розчиненню і всмоктуванню отрути в організм.

Як правило, отруєна людина потребує серцево-судинні препарати. Можна ввести камфору (2 мл 20%-ного масляного розчину), кордіамін (1 мл). При судомах рекомендується дати щось з седативних ліків. Во всіх випадках отруєнь грибами обов'язковий постільний режим, при важких станах показана госпіталізація.

5. Про правила зберігання грибів

Перше: зберігати гриби в сирому вигляді не можна більше однієї доби.

Друге: перед приготуванням гриби потрібно ретельно очистити і вимити. Особливо небезпечні залишки землі, де можуть бути збудники ботулізму.

Дотримуйтесь також правил, багаторазово перевірених на практиці грибниками-професіоналами:

• якщо не хочеш постраждати, ніколи не збирай малоцінні пластинчасті гриби! Назавжди відмовся від сироїжок, волнушек-зеленушок. І взагалі від всіх грибів, схожих на смертельно небезпечну бліду поганку;

• якщо не впевнений, що гриб їстівний, не бери його! Навіть серед печериць є такі, які пахнуть карболкою і жовтіють на зрізах, ними можна отруїтися;

• ніколи не збирай гриби поблизу підприємств, промислових відвалів і жвавих трас! Гриби активно накопичують у своїх тканинах токсичні речовини. Це стосується і приміських зон. Пам'ятай: чим глибше в ліс, тим чистіше гриб;

• ніколи не купуй консервовані гриби з рук, ретельно проводь термічну обробку, призакриванні грібів у банки;

• не вір вигадкам, що на отруйність грибного супу вказує почорніння срібної ложки або потемніння цибулини. Це пустопорожні вигадки.

6.Цікава інформація про гриби: « Гриби рвуть асфальт». (А.М. Гродзинський)

7. Кулінарна сторінка(бесіда з поварем школи)
Білі гриби

Білі, або боровики, вважаються найсмачнішими і цінним грибами. Білі можна зустріти з літа до осені в листяних і хвойних лісах, їх треба шукати на вологому грунті на прогалинах, на узліссях, у молодому ялиннику. Білі гриби можна подати як основне блюдо з овочевим гарніром або салатом. Традиційне, давно усталене поєднання - гриби з картоплею.

Хоча білі гриби добре підходять до м'яса і риби, як гарнір вони виступають рідко, тому що гриби - важка їжа, і разом з м'ясом вони створять велике навантаження для шлунка. Білі гриби можна посмажити або тушкувати. Для цього краще взяти одні капелюшки.

Смажити білі гриби треба на рослинному маслі або свинячому салі, вершкове масло для смаження грибів не підійде ньому занадто багато води. При тушкуванні, навпаки, в гриби треба додати воду. Вийде особливо смачно, якщо перед тушкуванням гриби злегка обсмажити. Тушкувати білі гриби краще в тому посуді, в якому Ви будете подавати їх на стіл.

Білі гриби дають наваристий і світлий бульйон, тому з них виходять дуже смачні супи і соуси. Грибний соус підійде до м'ясних і рибних страв, овочів, рису, пасти. Білі гриби заготовляють на зиму - сушать, заморожують, маринують, солять.

Найсмачніші страви готуються зі свіжих, тільки принесених з лісу грибів. Але свіжі гриби можна замінити і сушеними або мороеними. Сушені білі перед приготуванням треба вимочити і відварити.



Опеньки

Починаючи від опеньків, запросто смажених із цибулею на сковорідці, і закінчуючи такими вивертами, як холодець, грибна ікра і різотто - опеньки будуть гарні скрізь. На смак вони трохи солодкуваті, а природа людини така, що смачніше солодкого немає для нас нічого.



Підосичники, підберезники, маслюки

Підосичники, підберезники і маслюки відмінно підходять для приготування різних страв. З свіжозібраних красноголовців і підберезників найсмачніше зварити наваристий і ароматний грибний суп. Також з красноголовців і підберезників можна зробити заготовку на зиму - засушити або заморозити (капелюшки та ніжки краще морозити окремо).

А ось маслюки перед заморожуванням необхідно злегка відварити, потім остудити і вже потім морозити. Ще з маслюків виходить смачна грибна ікра. Підосичники, підберезники і маслюки гарні й у простому блюді: гастрономічна класика - смажені гриби з картоплею. Більш креативні ідеї: грибна солянка, грибні соуси і навіть сациві з грибами.

Серпень-вересень головні грибні місяці. Саме зараз варто робити запаси грибів: сушити, солити, маринувати. Але не варто забувати і про рецепти на кожен день.


. Крем-суп з білих грибів

Що потрібно: 150 г білих грибів, 1 цибулина, 1 / 3 склянки вершків, 2 ст. ложки рослинної олії, 3 ст. ложки білого вина, 1 л бульйону, сіль, перець чорний за смаком

Як приготувати крем-суп з білих грибів: Білі гриби покришити. Лук очистити і дрібно порізати. Гриби і цибулю обсмажити на рослинному маслі, влити вино, вершки і довести до кипіння. Потім охолодити. Збити всю масу у блендері, додати овочевий бульйон або звичайну воду. Варити, помішуючи. Посолити, поперчити.

. Пиріжки з рижиками

Що потрібно:

Для тіста: 2 склянки борошна, 2 ст. ложки сметани, 2 ст. ложки вершкового масла, сода на кінчику ножа, щіпка солі

Для начинки: 500 г рижиків, 4 цибулини, перець чорний за смаком, рослинна олія до смаку

Як приготувати пиріжки з рижиками: замісити тісто, змішавши всі інгредієнти і не забувши погасити соду. Рижики і цибулю дрібно порізати. Лук пасерувати окремо, потім всипати до нього рижики і обсмажити до готовності. Поперчити. Тісто розкачати, порізати на пиріжкові порції. Додати начинку, виліпити пиріжки і випікати їх в духовці 30-40 хвилин.

Котлети з опеньками

Що потрібно: 500 г яловичого фаршу, 500 г опеньків, 2 яйця, 3 цибулини, 250 г молока, сіль, перець чорний за смаком

Для соусу: 1 морква, 1 цибулина, 1 помідор, пучок петрушки, 3 ст. ложки борошна, рослинне масло за смаком

Як приготувати котлети з опеньками: опеньки відварити до готовності, хвилин 40. Бульйон процідити і не виливати. Фарш, гриби, цибулю пропустити через м'ясорубку. Додати яйця, посолити і поперчити. Скачати не дуже великі котлетки. Викласти котлетки на деко і випікати 25 хвилин в духовці. Для соусу натерти моркву, порізати цибулю, помідор і петрушку. Все обсмажити. Окремо обсмажити борошно, додати в нього грибний бульйон. Посолити. Влити бульйон в овощі. Залити котлетки соусом і готувати ще 7 хвилин.


. Фаршировані білі гриби

Що потрібно: 250 білих грибів, 4 зубчики часнику, 5 ст. ложок мелених сухарів, 1 цибулина, пучок петрушки, сіль, перець чорний за смаком, рослинна олія до смаку

Як приготувати фаршировані білі гриби: у білих грибів відібрати тільки великі міцні капелюшки. Вирізати з них серцевину. Потім злегка підсмажити капелюшки на рослинній олії. Ніжки грибів і вирізану м'якоть подрібнити і пасерувати разом з цибулею, часником і петрушкою. В кінці додати мелені сухарі, сіль і перець. Начинити капелюшки грибів начинкою і запекти в духовці до готовності.

Смачного!


готуємо гриби


База даних захищена авторським правом ©mediku.com.ua 2016
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка