Введення у хірургію. Десмургія. Асептика і антисептика




Сторінка6/6
Дата конвертації18.04.2016
Розмір1.16 Mb.
1   2   3   4   5   6

5.2. Теоретичні питання до заняття:

  1. Післяопераційний період, визначення.

  2. Які фази розрізняють в післяопераційному періоді.

  3. Які критичні показники діяльності систем та органів.

  4. Які можливі ускладнення в ранньому післяопераційному періоді.

  5. Причини пригнічення дихання в ранньому післяопераційному періоді, невідкладна допомога.

  6. Причини порушення водно-електролітного балансу в ранньому післяопераційному періоді та їх корекція.

  7. Можливі ускладнення в пізньому післяопераційному періоді.

  8. Види, техніка проведення термометрії. Медичний максимальний ртутний термометр Цельса.

  9. Техніка вимірювання АТ.

  10. Техніка катетеризації сечового міхура.

  11. Техніка зондування шлунку.

  12. Техніка проведення гіпертонічної клізми.

  13. Техніка виконання очисної клізми.

  14. Техніка виконання сифонної клізми.

  15. Класифікація клізм.

  16. Покази та проти покази до призначення клізм в післяопераційному періоді.

  17. Пролежні, причини та механізм виникнення, профілактика.

  18. Протипролежневий матрац, будова, правила використання.

  19. Покази до використання газовідвідної трубки.

  20. Принципи догляду за післяопераційною раною.

  21. Види положення хворого в ліжку.

  22. Класифікація післяопераційних ускладнень.

  23. Профілактика післяопераційного тромбозу та емболії.

    1. Практичні роботи (завдання), які виконуються на занятті:

  1. визначення фази післяопераційного періоду;

  2. визначення основних характеристик погіршення стану систем;

  3. проведення профілактики основних післяопераційних ускладнень;

  4. оцінка основних показників діяльності систем та органів;

  5. проведення профілактики пролежнів;

  6. проведення профілактики тромбемболій;

  7. проведення профілактики атонії шлунку та кишківника;

  8. проведення профілактики затримки сечі;

  9. складання плану основних обстежень хворого в післяопераційному періоді;

  10. оформлення медичної документації (історію хвороби).


5.4. Контрольні питання:

  1. Післяопераційний період, визначення.

  2. Які фази розрізняють в післяопераційному періоді.

  3. Що таке фаза зворотнього розвитку.

  4. Що таке катаболічна фаза, які зміни в організмі для неї характерні.

  5. Що таке анаболічна фаза, які зміни в організмі для неї характерні.

  6. Які ознаки закінчення катаболічної фази та початок фази зворотнього розвитку.

  7. Які критичні показники діяльності систем та органів.

  8. Які можливі ускладнення в ранньому післяопераційному періоді.

  9. Причини пригнічення дихання в ранньому післяопераційному періоді, невідкладна допомога.

  10. Причини порушення водно-електролітного балансу в ранньому післяопераційному періоді та їх корекція.

  11. Можливі ускладнення в пізньому післяопераційному періоді.

  12. Техніка проведення термометрії.

  13. Види термометрії.

  14. Види термометрів. Медичний максимальний ртутний термометр Цельса.

  15. Техніка вимірювання АТ.

  16. Техніка катетеризації сечового міхура.

  17. Техніка зондування шлунку.

  18. Техніка проведення гіпертонічної клізми.

  19. Техніка виконання очисної клізми.

  20. Техніка виконання сифонної клізми.

  21. Класифікація клізм.

  22. Покази до призначення клізм в післяопераційному періоді.

  23. Протипокази до призначення клізм в післяопераційному періоді.

  24. Пролежні, причини та механізм виникнення.

  25. Профілактика виникнення пролежнів.

  26. Протипролежневий матрац, будова, правила використання.

  27. Покази до використання газовідвідної трубки.

  28. Принципи догляду за післяопераційною раною.

  29. Види положення хворого в ліжку.

  30. Класифікація післяопераційних ускладнень.

  31. Профілактика післяопераційного тромбозу та емболії.


5.5. Тести для самоконтролю.

- тести для самоконтролю по передопераційному періоду:

  1. Момент, з якого починається післяопераційний період:

  1. початок операції;

  2. кінець операції;

  3. встановлення діагнозу;

  4. початок підготовки до операції.

Виберіть правильну відповідь: А) 1; Б) 2; В) 3; Г) 4; Д) всі відповіді правильні.

  1. На які етапи ділиться післяопераційний період:

  1. ранній та пізній;

  2. ранній, пізній та реабілітації;

  3. ранній та реабілітації;

  4. ранній, пізній та виписки;

  5. ранній, реабілітації та виписки.

Виберіть правильну відповідь: А) 1; Б) 2; В) 3; Г) 4; Д) 5; Є) всі відповіді правильні.



  1. На який час ставиться газовідвідна трубка після операції:

  1. на добу;

  2. ранком на 1 день;

  3. на 20-30 хв.;

  4. на 1-2 год.;

  5. на 6 годин після операції.

Вкажіть правильну відповідь:

А) 1; Б) 2; В) 3; Г) 4; Д) 5.



  1. Тривалість катаболічної фази післяопераційного періоду:

  1. 1-3 дні;

  2. 2-3 дні;

  3. 3-7 днів;

  4. 2-5 днів;

  5. 4-8 днів.

Виберіть правильну відповідь: А) 1; Б) 2; В) 3; Г) 4; Д) 5.

  1. Тривалість анаболічної фази післяопераційного періоду:

  1. 1-2 тижні;

  2. 2-3 тижні;

  3. 3-4 тижні;

  4. 1-3 тижні;

  5. 2-5 тижнів;

Виберіть правильну відповідь: А) 1; Б) 2; В) 3; Г) 4; Д) 5.

  1. Тривалість фази зворотнього розвитку післяопераційного періоду:

  1. 2-3 дні;

  2. 3-4 дні;

  3. 4-6 днів;

  4. 4-5 днів;

  5. 3-6 днів.

Визначить правильну відповідь: А) 1; Б) 2; В) 3; Г) 4, Д) 5.

  1. Розчин для обробки післяопераційної рани:

  1. розчин спирт-таніна;

  2. 0.5% розчин аміаку;

  3. розчин ртуті діхлориду 1:1000;

  4. 0.5% спиртовий розчин йоду;

  5. розчин гибитана чи первомура.

Виберіть правильну відповідь: А) 1; Б) 2; В) 3; Г) 4, Д) 5.

  1. Пролежні, це:

  1. гнійні рани;

  2. некротичні рани;

  3. нагноєння;

  4. змертвіння;

  5. інфільтрати.

Виберіть правильну відповідь: А) 1; Б) 2; В) 3; Г) 4; Д) 5.

  1. Ранні ускладнення зі сторони операційної рани:

  1. нагноєння;

  2. кровотеча;

  3. евентерація;

  4. грижа;

Виберіть правильну відповідь: А) 1; Б) 2; В) 3; Г) 4; Д) 1-4.

  1. Вид санітарної обробки в першу добу після операції на органах черевної порожнини:

  1. часткова санітарна обробка;

  2. повна санітарна обробка;

  3. протирання шкіри та заміна білизни;

  4. санітарна обробка не проводиться;

Виберіть правильну відповідь: А) 1; Б) 4; В) 2; Г) 3; Д) 4.

  1. Вид санітарної обробки після операції на нижніх кінцівках:

  1. протирання шкіри та заміна білизни;

  2. часткова санітарна обробка;

  3. повна санітарна обробка;

  4. санітарна обробка не проводиться.

Виберіть правильну відповідь: А) 1; Б) 4; В) 2; Г) 3; Д) 1-4.


  1. Протипокази до призначення очисної клізми в післяопераційному періоді?:

  1. операція на шлунку;

  2. операцію на тонкому кишківнику;

  3. операція на товстій кишці;

  4. люба операція на органах черевної порожнини;

  5. операція на біліарній зоні.

Виберіть правильну відповідь: А) 1; Б) 4; В) 2; Г) 3; Д) 5.

  1. Покази до призначення мікроклізми в післяопераційному періоді?:

  1. відсутність 1 добу відходження газів та стільця;

  2. відсутність 2-3 доби відходження газів та стільця;

  3. відсутність 3-4 доби відходження газів та стільця;

  4. відсутність 4-5 діб відходження газів та стільця

  5. відсутність 6 діб відходження газів та стільця.

Виберіть правильну відповідь: А) 1; Б) 4; В) 2; Г) 3; Д) 5.

  1. Профілактика нагноєння операційної рани:

А. часті шви на рану;

Б. розсмоктуючи шви на рану;

В. дренування рани;

Г. лікувальна фізкультура;

Д. герметична пов’язка.


  1. Положення голови хворого в перші 2 години після загального знеболення?

А. на рівні з тілом;

Б. нижче рівня тіла;

В. вище рівня тіла;

Г. не має значення;

Д. на бік.

Правильні відповіді на тести для самоконтролю: 1 – Б ; 2 – В ; 3 – Г; 4 – В; 5 – Д; 6 – В; 7 – Г; 8 – Г; 9 – Б; 10 – Г; 11 – В; 12 – Г; 13 – В. 14. – В. 15. – А.
- Ситуаційні завдання (задачі):
ЗАДАЧА №1 Через 1,5 години після операції під загальним знеболенням у хворого наступила зупинка дихання. Чим вірогідніше обумовлено і які Ваші дії?

Відповідь:



  1. асфіксія інородним тілом.

  2. передозування наркозу.

  3. відключення дихального центру.

  4. асфіксія слиною.

  5. асфіксія в наслідок западання язика.


ЗАДАЧА №2 В клініці у хворого 25 років, раптово на 2 добу після технічно важкої апендектомії з приводу гострого гангренозного апендициту, з’явилась виражена загальна слабкість, блідість шкіряних покривів, головокружіння. Загальний стан хворого середнього ступеню важкості. Ер – 2,5 Г/л, Нв – 76 Г/л. Рана чиста, набряку та гіперемії немає. Що на Вашу думку відбулось у хворого?

Відповідь:



  1. внутрішня кровотеча.

  2. кровотеча в рані.

  3. нагноєння рани.

  4. запалення рани.

  5. утворення абсцесу в черевній порожнині.


ЗАДАЧА №3 В післядопераційний період обстеження Ви виявили у хворого гіпопротеїнемію.

Ваші дії при корекції білкового дефіциту.

Відповідь:



  1. Переливання плазми /сухої, нативної/.

  2. Білкові плазмозамінювачі.

  3. Свіжоцитратна кров.


ЗАДАЧА №4 Хворому проведена операція на товстій кишці.

Коли можна призначити очисну клізму?

Відповідь:



  1. Ч/з 4 тижні.

  2. ч\з 2 доби.

  3. Ч/з 1 тиждень.

  4. Ч/з 3 доби.

  5. Ч/з 2 тижні

5.6. Задачі для самоконтролю:

ЗАДАЧА №5 В клініці перебуває хворий, що прооперований з приводу неускладненої правобічної пахової кили. На 6 добу хворий переніс інфаркт міокарда. Ваші роздуми про подальше ведення хворого?

Відповідь:



  1. перевести на лікування в кардіологічне відділення;

  2. продовжити лікування до зняття швів;

  3. продовжити лікування до зняття швів з виконанням терапевтичних призначень;

  4. виписати з рекомендаціями подальшого лікування в кардіології;

  5. динамічне спостереження кардіолога в хірургічному відділенні.


ЗАДАЧА №6 В клініці перебуває хворий, що екстрено прооперований з приводу перфоративної виразки ДПК. На 5 добу у хворого з’явилась набряк та гіперемія в с/3 рани. Ваші роздуми про ускладнення?

  1. нагноєння рани;

  2. кровотеча в рані4

  3. евентерація;

  4. післяопераційна грижа;


ЗАДАЧА №7 В клініці перебуває хворий, що екстрено прооперований з приводу перфоративної виразки ДПК. Розлитого гнійного перитоніту. На 4 добу у хворого з’явилось вздуття живота, відсутність відродження газів, перистальтика – поодинокими хвилями. На обзорному знімку живота – чаши Клойберга та роздуті газом петлі кишкивника. Ваші роздуми про ускладнення?

  1. гнійний перитоніт;

  2. рання злукова кишкова непрохідність;

  3. неспроможність швів;

  4. динамічна непрохідність;

  5. парез кишечника.

ПРАВИЛЬНІ ВІДПОВІДІ:



1 - 5; №2 - 1; №3 - 1; №4 - 1; №5-1; №6 – 1; №7 – 2;
Література:

7.1.Основна:

  1. Гостищев В.К. Общая хирургия. М., “Медицина”, 1997.- с. 326 – 342, 116 – 121.

  2. Гостищев В.К. Общая хирургия. М., “Медицина”, 1993.- с. 298 – 314.

  3. Стручков В.И. Общая хирургия. М., “Медицина”, 1988.- с. 365 – 371.

  4. Волколаков Я.В. Общая хирургия. Рига “Звайгзне”, 1989.- с. 338 – 360.

  5. Черенько М.П. Загальна хірургія. Київ “Здоров’я”, 1999.- с. 208 – 216.

  6. Жученко С.П. Загальна хірургія. Київ “Здоров’я”, 1999.- с. 235 – 240.

  7. Гостищев В.К. Руководство к практическим занятиям по общей хирургии. М., “Медицина”, 1987.- с. 183 – 196.

7.2 Додаткова:

  1. Григорян А.В. Руководство к практическим занятиям по общей хирургии. М., “Медицина”, 1976.- с. 151 – 167.

  2. Дегтяр Е.Г. "Що повинна знати і вміти сестра хірургічного відділення", 1979.-с.

  3. Конспекти лекцій.


1   2   3   4   5   6


База даних захищена авторським правом ©mediku.com.ua 2016
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка