Який з гормонів шлунково кишковому тракту приймає найважливішу участь в регуляції секреції інсуліну?




Скачати 177.49 Kb.
Дата конвертації21.04.2016
Розмір177.49 Kb.
Який з гормонів шлунково - кишковому тракту приймає найважливішу участь в регуляції секреції інсуліну?

A. соматостатин

B. гастрин

C. панкреозимін

D. секретин

E. холецистокін

ANSWER: A
Який з гормонів найбільше пригнічує секрецію інсуліну?

A. соматостатин

B. адреналін

C. глюкагон

D. нормадреналін

E. пролактин

ANSWER: A
Хвора на дифузний токсичний зоб, тіреотоксикоз важкого ступеня, отримує мерказоліл по 40 мг на добу. Поступово з’явились ознаки передозування мерказолілу:брадикардія, слабкість, сонливість. Визначте тактику подальшого лікування.

A. Зменшити дозу мерказолілу

B. Призначити L-тироксин

C. Призначити седативні препарати

D. Збільшити дозу мерказолілу

E. Призначити серцеві глікозиди

ANSWER: A
Найбільш імовірною причиною сліпоти у хворого, що довгостроково страждає цукровим діабетом, є:

A. Коньюнктивіт

B. Катаракта

C. Глаукома

D. Проліферативна ретинопатія

E. Немає вірної відповіді

ANSWER: D
Яке з нижчеперахованих обстежень найбільш ефективне при оцінці тривалої компенсації цукрового діабету?

A. рівень артеріального тиску

B. рівень холестерину

C. показники глюкозурії протягом доби

D. показник гліколізованого гемоглобіну

E. клубочкова фільтрація

ANSWER: D
Цукровий діабет 2 типу характеризується:

A. початком захворювання в старшому і похилому віці

B. гострим початком

C. частими кетозами

D. лабільним перебігом

E. зниженням маси тіла

ANSWER: A
Головне показання для призначення лікування цукровознижуючими сульфаніламідними препаратами:

A. цукровий діабет 2 типу у дорослих

B. ювенільний цукровий діабет

C. лабільний перебіг цукрового діабету

D. цукровий діабет 2 типу у вагітних

E. цукровий діабет 2 типу у гладких

ANSWER: A
Який вид лікування доцільніший при цукровому діабеті вагітних?

A. пролонговані види інсуліну в поєднанні з інсулінами короткої дії

B. інсуліни протипоказані

C. бігуаніди

D. сульфаніламідні цукровознижуючі препарати

E. пролонговані види інсуліну

ANSWER: A
Які з перерахованих ускладнень можуть бути викликані прийманням терапевтичних доз сульфаніламідних цукрознижуючих препаратів?

A. всі вище означені

B. алергія

C. шлунково - кишкові розлади

D. дизбактеріоз

E. порушення гемопоезу

ANSWER: A
Факторами риску розвитку цукрового діабету 2 типу є:

A. всі вище означені

B. переїдання

C. стресові ситуації

D. атеросклероз

E. наявність цукрового діабету 2 типу у рідних

ANSWER: A
Що є головним фізіологічним стимулятором секреції інсуліну?

A. глюкоза

B. білок

C. жир


D. електроліти

E. амінокислоти (аргінін і лейцин)

ANSWER: A
Яка середня добова потреба здорової дорослої людини в інсуліні?

A. ЗО - 40 од.

B. 10 - 20 од.

C. 2 - З од.

D. 4 - 50 од.

E. 100 - 120 од.

ANSWER: A
Яка основна патофізіологічна відмінність цукрового діабету 1 типу від діабету 2 типу?

A. абсолютний дефіцит інсуліну при діабеті 1 типу

B. низький рівень, чи відсутність С - пептиду

C. відносний дефіцит інсуліну

D. патологія інсулінових рецепторів

E. стійкість до кетоацидозу

ANSWER: A
Яка основна патофізіологічна відмінність цукрового діабету 2 типу від діабету 1 типу

A. відносний дефіцит інсуліну при діабеті 2 типу

B. низький рівень С- пептиду

C. патологія інсулінових рецепторів

D. абсолютний дефіцит інсуліну

E. стійкість до кетоацидозу

ANSWER: A
Який із показників відображає функціональний стан острівцевого апарату у хворого, що приймає інсулін?

A. рівень глікозильованного гемоглобіну

B. рівень С - пептиду

C. вміст імунореактивного інсуліну в крові

D. вміст глюкагону в крові

E. рівень соматостатину в крові

ANSWER: B
Який з показників глікемії найбільш інформативний при проведенні орального тесту толерантності до вуглеводів?

A. після вечері

B. через 120 хв. після приймання глюкози

C. натщесерце

D. через З0 хв. після приймання глюкози

E. через 40 хв. після приймання глюкози

ANSWER: B
Вкажіть, що не відноситься до основних типів цукрового діабету:

A. цукровий діабет тип 1

B. цукровий діабет тип 2

C. інші типи діабету, пов’язані з певними захворюваннями та синдромами

D. тропічний діабет

E. гестаційний діабет

ANSWER: D
Який перебіг цукрового діабету ви знаєте?

A. найлегший

B. повільний

C. всі відповіді вірні

D. лабільний

E. не важкий

ANSWER: D
Цукровий діабет 1 типу рідко характеризується:

A. початком захворювання в молодому віці

B. гострим початком

C. зниженням маси тіла

D. необхідністю інсулінотерапії

E. стабільним перебігом

ANSWER: E
Лабораторною ознакою декомпенсованого діабету є:

A. глюкозурія

B. ацетонурія

C. протеїнурія

D. гіпреглікемія

E. алкалоз

ANSWER: B
Хворі на цукровий діабет 2 типу як правило:

A. худі


B. отримують інсулін

C. мають надмір ваги

D. схильні до кетозів

E. схильні до гіпоглікемії

ANSWER: C
Концентрація глюкози в плазмі крові здорової людини знаходиться в таких межах:

A. 4,4 – 6,6 ммоль/л

B. 3,3-5,5 ммоль/л

C. 4,4 – 5,5 ммоль/л

D. 3,3 – 6,6 ммоль/л

E. 4,4 – 5,5 ммоль/л

ANSWER: B

Назвіть стадію діабетичної ретинопатії:

A. доклінічна стадія

B. всі відповіді вірні

C. препроліферативна ретинопатія

D. розгорнута діабетична ретинопатія

E. термінальна стадія

ANSWER: C


Вкажіть, які ознаки не характерні для діабетичної нефропатії:

A. протеїнурія

B. артеріальна гіпертензія

C. зниження клубочкової фільтрації

D. наявність набряків

E. лейкоцитурія

ANSWER: E
Який з перерахованих заходів необхідний для виведення з гіпоглікемічної коми?

A. внутрішньовенне покраплинне введення 10% глюкози

B. внутрішньовенне струминне введення 40% глюкози

C. внутрішньовенне покраплинне введення 40% глюкози;

D. внутрішньовенне покраплинне введення 5% глюкози

E. внутрішньовенне покраплинне введення 40% глюкози з 6-8 ОД інсуліну

ANSWER: B
Який із вказаних симптомів не характерний для гіпоглікемії?

A. повільний початок

B. судоми

C. гіпертонус очних яблук

D. пітливість

E. відчуття голоду

ANSWER: A
Гіпоглікемія наступає:

A. впродовж доби

B. впродовж декількох діб

C. впродовж 10-12 год

D. впродовж місяців

E. терміново

ANSWER: E
Хворий Г., має зріст 160 см, масу тіла 100 кг. Цукровий діабет виявлено вперше. Глікемія натще 7,5 ммоль/л. Яка терапія показана?

A. Лікування не потребує.

B. Дієтотерапія.

C. Немає вірної відповіді

D. Інсулінотерапія.

E. Спостереження за місцем проживання

ANSWER: B
Хлібна одиниця відповідає:

A. 12 г вуглеводів;

B. 20 г вуглеводів;

C. 50 г вуглеводів;

D. 12 ккал;

E. 25 ккал.

ANSWER: A
Інсулін для щоденного вжитку повинен зберігатися:

A. в морозильній камері холодильника

B. за температури 18 - 25 С на сонячному світлі

C. за температури тіла людини

D. в холодильнику

E. за температури 18 - 25 С в темному місці

ANSWER: E
Яке з вказаних аліментарних порушень може приводити до патології щитоподібної залози?

A. дефіцит йоду в їжі

B. надлишок кальцію у воді;

C. надлишок фтору у їжі і воді;

D. нестача фтору у воді;

E. зловживання жирами.

ANSWER: A
Гормоном щитоподібної залози є:

A. тиреотропін;

B. тиреоліберин;

C. тироксин;

D. паратгормон;

E. тиреотропний гормон.

ANSWER: C
Вкажіть, що не характерно для гіпотиреозу:

A. відставання в рості;

B. гіперхолестеринемія;

C. гіперглікемія;

D. сухість шкіри;

E. набряки.

ANSWER: C
Які порушення шлунково-кишкового тракту не характерні для гіпотиреозу?

A. поліфагія;

B. закрепи;

C. сповільнення всмоктування глюкози;

D. зниження тонусу та моторної функції кишок;

E. метеоризм.

ANSWER: A
Для хвороби Аддісона характерні усі нижчеперераховані симптоми, крім:

A. гіперпігментації;

B. гіперглікемії;

C. гіпотензії;

D. гіперкаліємії;

E. диспептичних розладів.

ANSWER: B
Гіпоглікемія у хворого цукровим діабетом не може бути викликана:

A. Прийомом бігуанідів

B. Фізичним перевантаженням

C. Передозуванням інсуліну

D. Прийомом препаратів сульфонілсечовини

E. Невчасним прийомом їжі

ANSWER: A
Для підтверждення діагнозу первинного гіпогтиреозу найбільш інформативним є:

A. Визначення ТРГ

B. Визначення рівня ТТГ

C. Визначення рівня АКТГ

D. Визначення Т3

E. Визначення АТТПО

ANSWER: B
При виявленні у пацієнта глюкозурії в першу чергу необхідно:

A. Визначити рівень глюкози в крові натще

B. Провести глюкозотолерантний тест

C. Призначити препарати сульфонілсечовини

D. Обмежити вживання вуглеводів

E. Визначити рівень базального інсуліну

ANSWER: A
Першими клінічними ознаками цукрового діабету являються:

A. Болі в лівому підребер'ї;

B. Диспепсія, анорексія;

C. Набряки на гомілках;

D. Поліурія, полідипсія;

E. Погіршення зору, тахікардія.

ANSWER: D
Для цукрового діабету характерними є:

A. Азотурія і поліурія;

B. Глюкозурія і бактеріурія;

C. Глюкозурія і поліурія;

D. Лейкоцитурія і циліндрурія;

E. Ліпідурія і олігурія.

ANSWER: C
Ознакою гіпоглікемічної коми являється:

A. Вологість шкіри;

B. Гіпотонія м'язів;

C. Глюкозурія;

D. Кетоацидемія;

E. Олігурія.

ANSWER: A
Назвіть засіб, який не використовують для лікування аліментарно-конституційного ожиріння:

A. дієта;

B. фізичне навантаження;

C. жиромобілізуючі засоби;

D. діуретики;

E. протизапальна та розсмоктуюча терапія.

ANSWER: E
Назвіть засіб, який не використовується для лікування гіпоталамічного ожиріння:

A. протизапальна та розсмоктуюча терапія;

B. десенсибілізуюча терапія;

C. вітамінотерапія;

D. ангіопротектори;

E. інсулінотерапія.

ANSWER: E
Який з перерахованих симптомів не характерний для гіпоталамічного ожиріння:

A. зниження апетиту;

B. симптоми гіперінсулінізму;

C. спрага;

D. порушення сну;

E. трофічні порушення.

ANSWER: A

Чому дорівнює кольорний показник у нормі ?

A. 0,85-1,05

B. 0,7-0,8

C. 1,10-1,12

D. 0,9-1,0

E. 0,83-1,08

ANSWER: A


Анемія вважається нормохромною, коли кольорний показник дорівнює :

A. 0,9


B. 0,7

C. 1,1


D. 1,2

E. 1,3


ANSWER: A
Одним з клінічних проявів синдрому пухлинної інтоксикації при гострому лейкозі є :

A. Збільшення печінки

B. Лихоманка

C. Свербіння шкіри

D. Кровоточивість

E. Збільшення лімфатичних вузлів

ANSWER: B
Одним з проявів синдрому лейкемічної проліферації при гострому лейкозі є :

A. Збільшення лімфатичних вузлів

B. Лихоманка

C. Пітливість

D. Зниження маси тіла

E. Задуха

ANSWER: A
Яка лабораторна ознака є вирішальною в діагностиці гострого лейкозу:

A. Лейкопенія

B. Лейкоцитоз

C. Анемія

D. Тромбоцитопенія

E. Бластемія

ANSWER: E
Які зміни периферичної крові є характерними для хронічного лімфолейкозу ?

A. Лейкопенія

B. Еозинофілія

C. Лімфоцитопенія

D. Лейкоцитоз

E. Абсолютний лімфоцитом

ANSWER: E
Морфологічний діагноз лімфогранулематозу є достовірним при наявності в гістологічному препараті лімфовузла :

A. Клітин Пирогова-Ланганса

B. Пролімфоцитів

C. Лімфобластів

D. Клітин Березовського-Штернберга

E. Тіні Боткіна-Гумпрехта

ANSWER: D
Назвіть препарати, які застосовуються при лікуванні розгорнутої стадії мієлолейкозу:

A. Лейкеран

B. Гідреа (гідроксисечовина)

C. Сарколізин

D. Алкеран

E. Вінбластин

ANSWER: B
Які з наведених скарг є найбільш характерними для хворих на мієломну хворобу?

A. Біль в м'язах

B. Задуха

C. Біль у кістках

D. Серцебиття

E. Пітливість

ANSWER: C
Що з наведеного є характерним для мієломної нефропатії ?

A. Протеїнурія

B. Набряки

C. Гіперхолестеринемія

D. Лейкоцитурія

E. Піурія

ANSWER: A
Які з наведених проявів геморагічного синдрому є найбільш характерними для гемофілії'?

A. Кровотечі зі слизових оболонок

B. Гематурія

C. Гемартрози

D. Крововиливи у головний мозок

E. Підшкірні гематоми

ANSWER: C
Вкажіть основний метод лікування гострого лейкозу :

A. Курсова поліхіміотерапія

B. Антибіотикотерапія

C. Гаматерапія

D. Глюкокортикоїдна терапія

E. Гемотрансфузії

ANSWER: A
Які з наведених факторів можуть призвести до розвитку дефіциту заліза ?

A. Вагітність, пологи, лактація

B. Хронічні запальні процеси

C. Вплив іонізуючої радіації

D. Зниження секреції гастромукопротеїна

E. Утворення антиеритроцитарних антитіл

ANSWER: A
Клінічна картина дефіциту заліза характеризується розвитком :

A. Сидеропенічного синдрому

B. Суглобового синдрому

C. Геморагічного синдрому

D. Набрякового синдрому

E. Синдрому артеріальної гіпертензії

ANSWER: A
Які лабораторні показники мають значення у діагностиці залізодефіцитної анемії?

A. Все перераховане

B. Гіпохромія еритроцитів

C. Зниження рівня заліза сироватки

D. Мікроцитоз

E. Зменшення кількості сидеробластів кісткового мозку

ANSWER: A

пптмиораоиомод

Причиною В12-(фолієво-) дефіцитної анемії може бути:

A. Гастректомія

B. Хронічний гастрит зі збереженою секреторною функцією

C. Виразкова хвороба шлунка

D. Хронічний холецистит

E. Хронічний коліт

ANSWER: A
Основним у лікуванні В12-(фолієво-) дефіцитної анемії є :

A. Спленектомія

B. Препарати заліза

C. Глюкокортикоїди

D. Стимулятори лейкопоезу

E. Ціанокобаламін

ANSWER: E
Які з наведених клінічних синдромів найбільш характерні для гіпопластичної анемії ?

A. Гастроентерологічний

B. Нефротичний

C. Геморагічний

D. Жовтяничний

E. Сидеропенічний

ANSWER: C
Вирішальним у діагностиці гіпопластичної анемії є :

A. Дослідження стернального пунктату та трепаната здухвинної кістки

B. Дослідження білку та білкових фракцій крові

C. Дослідження рівня заліза сироватки

D. Рентгенографія кісток

E. Дослідження рівня білірубіну

ANSWER: A
Вкажіть мінімальний вміст бластних клітин у пунктаті кісткового мозку, який мас діагностичне значення для верифікації діагнозу гострого лейкозу?

A. Більший за 30%

B. Менший за 5%

C. 12-15%

D. 20-25%

E. Поодинокі бластні клітини

ANSWER: A
Які з наведених ускладнень найбільш характерні для гострого лейкозу ?

A. Деструкція кісток, спонтанні переломи

B. Бактеріальна пневмонія, стоматит, гінгівіт, ангіна

C. Гемартрози та внутрішньотканеві гематоми

D. Алергічні реакції

E. Тромбоемболії

ANSWER: B
Які з наведених ускладнень є найбільш частими при мієломній хворобі ?

A. Патологічні переломи кісток

B. Шлунково-кишкові кровотечі

C. Геморагічний синдром

D. Тромбози судин

E. Гнійно-септичні процеси

ANSWER: A
Який з наведених препаратів застосовується з метою розчинення жовчних каменів ?

A. Урсодезоксихолева кислота

B. Ліпоєва кислота

C. Ейкозопентаєнова кислота

D. Холин-хлорид

E. Усе перераховане

ANSWER: A
Які симптоми не є характерними для хронічного холецис­титу ?

A. Кера


B. Захар'їна

C. Мерфі


D. Мюссі-Георгієвського справа

E. Менделя

ANSWER: E
Причиною розвитку хронічного гепатиту можуть бути:

A. Глистні інвазії

B. Гострий вірусний гепатит В

C. Жовчнокам'яна хвороба

D. Тривале вживання алкоголю

E. Усе перераховане

ANSWER: E
Назвіть ознаки, які не є характерними для хронічного холестатичного гепатиту:

A. Сверблячка шкіри

B. Варикозне розширення вен стравоходу

C. Схильність до закрепів

D. Жовтяниця

E. Порушення зору ввечері

ANSWER: B
Яке з наведених ускладнень є найбільш характерним для хронічного активного гепатиту ?

A. Бактеріальний перитоніт

B. Інфаркт селезінки

C. Печінкова колька

D. Цироз печінки

E. Кровотеча з варикозно розширених вен стравоходу

ANSWER: D
У хворого з гепато- та спленомегалією з'явилась мелена. Назвіть найбільш часту причину її появи :

A. Неспецифічний виразковий коліт

B. Тромбоз мезентеріальних судин

C. Кровотеча з варикозно-розширених вен стравоходу

D. Поліпи прямої кишки

E. Кровотеча з виразки шлунка чи дванадцятипалої кишки

ANSWER: C
Які з наведених лікарських препаратів є найбільш ефек­тивними при аутоімунному гепатиті ?

A. Вітаміни групи В

B. Жовчогінні препарати

C. Глюкокортикоїди

D. Антибіотики

E. Амінохінолінові препарати

ANSWER: C
Назвіть морфологічну ознаку, яка дозволяє відрізнити алкогольний гепатит від вірусного :

A. Гепатоцити з "пісочними" ядрами

B. Матово-скловидні гепатоцити

C. Ацидофільна дистрофія гепатоцитів

D. Гепатоцити з тільцями Мелорі

E. Запальна інфільтрація строми

ANSWER: D
Що обмежуть в дієті при загрозі печінкової коми :

A. Жири


B. Вуглеводи

C. Вітаміни групи В

D. Білки

E. Кількість рідини

ANSWER: D
Найбільше значення для раннього виявлення первинного раку печінки має :

A. Підвищення активності лужної фосфатази в крові

B. Підвищення активності амінотрансфераз в крові

C. Підвищення рівня кон'югованого білірубіну в крові

D. Наявність альфа-фетопротеїну в крові

E. Зміни протеїнограми

ANSWER: D
Вкажіть групу препаратів з вираженим ульцерогенною дією:

A. Антибіотики

B. Антигістамінні

C. Гангліоблокатори

D. Нестероїдні протизапальні

E. Серцеві глікозиди

ANSWER: D
Який дієтичний стіл призначають при загостренні хронічного коліту:

A. Стіл 1

B. Стіл 5

C. Стіл 9

D. Стіл 10

E. Стіл 4

ANSWER: E
Біль при хронічних панкреатитах найчастіше виникає:

A. Після простуди

B. Після блювання

C. Після кави

D. При вживанні жирної їжі

E. Після тряскої їзди

ANSWER: D
Для лікування печінкової енцефалопатії найбільш ефективне призначення:

A. Тетрацикліну

B. Еритроміцину

C. Ампіциліну

D. Лактулози в сполученні з неоміцином

E. Офлоксацину

ANSWER: D
Для хронічного панкреатиту з вираженою екзокринною недостатністю характерно:

A. Стеаторея

B. Втрата маси тіла

C. Калові маси сірого і сального вигляду

D. Поліфекалія

E. Все перелічене вірно

ANSWER: E
Для лікування ХП використовують:

A. Кавінтон

B. Н2-блокатори рецепторів гістаміну

C. Все перелічене вірно

D. Трентал

E. Гастроцепін

ANSWER: C
При ХП рецидивуючих призначають:

A. Метоклопрамід

B. Анальгін

C. Мотиліум

D. Все перелічене вірно

E. Перитал

ANSWER: D
До анатомічних відділів товстої кишки не відносять:

A. Сліпу кишку

B. Обвідну

C. Сигмовидну

D. Здухвинну

E. Пряму

ANSWER: D
Основний симптом при НВК:

A. Біль в животі

B. Втрата маси тіла

C. Виділення крові та слизу при дефекації

D. Діарея

E. Тенезми

ANSWER: C
Препаратом вибору при НВК є:

A. Пеніцилін

B. Стрептоцид

C. Тетрациклін

D. Салофальк

E. Еритроміцин

ANSWER: D
Мокрота при гангрені легень є

A. Гомогенна

B. Двухшарова

C. Чотирьохшарова

D. Трьохшарова

E. Піниста

ANSWER: D
Що є найінформативніше для діагностики сухого плевриту:

A. Рентгенографія грудної клітки

B. УЗД

C. Діагностична пункція



D. Аускультація легень

E. Всі відповіді вірні

ANSWER: D
Кашель може виникати при:

A. Роздратуванні рецепторів дихальних шляхів

B. При всіх вище перерахованих патологічних станах

C. Роздратуванні n. Vagus внаслідок пухлини середостіння, аневризми аорти

D. Ні при одному із вище перерахованих патологічних станів

E. Втягненні в патологічний процес плеври

ANSWER: B
Причиною кашлю з кровохарканням, що супроводжується задишкою,

може бути:

A. Дольова пневмонія

B. Серцева лівошлуночкова недостатність

C. Тромбоемболія легеневої артерії

D. Всі вищеперераховані причини

E. Ні одна з вищенаведених причин

ANSWER: D


Задишка при пневмонії може бути обумовлена:

A. Ураженням плевральних листків

B. Інтоксикаційним синдромом

C. Всіма вищенаведеними причинами

D. Розповсюдженим набряком слизової бронхіального дерева та

гіперсекрецією слизу

E. Великою площею ураження легеневої тканини

ANSWER: C


Біль в грудній клітці при пневмонії обумовлена:

A. Запальним процесом листків плеври

B. Підвищенням тиску в малому колі кровообігу внаслідок частого кашлю

C. Гіпоксією дихальних м'язів

D. Втягненням в патологічний процес плевральних листків

E. Всіма вищенаведеними причинами.

ANSWER: D
Яке з нищенаведених змін дихання при аускультації легенів найбільш

характерне для вогнищевої пневмонії?

A. Бронхіальне дихання

B. Амфоричне дихання

C. Ослаблене везикулярне дихання

D. Жорстке везикулярне дихання з подовженим видихом

E. Свистяче дихання

ANSWER: C


Крепітація на відміну від дрібнопухирчастих хрипів:

A. Вислуховується лише на видиху

B. Вислуховується на видиху і на вдиху, переміщується при покашлюванні

C. Вислуховується лише на вдиху в вертикальному положенні

D. Посилюється при натискуванні фонендоскопом на грудну стіну.

E. Вислуховується лише на висоті вдиху

ANSWER: E
При пневмонії, що ускладнилась ексудативним плевритом при

аускультації, в проекції місця, де накопичилась рідина буде:

A. Жорстке дихання, на фоні якого є дрібнопухирчасті вологі хрипи

B. Ослаблене везикулярне дихання

C. Шум тертя плеври

D. Бронхіальне дихання на фоні якого є сухі хрипи.

E. Різко ослаблене везикулярне дихання, можливо відсутність дихання

ANSWER: E


Показання для проведення бронхоскопії за пневмонії є:

A. Повторна поява крові у харкотинні

B. Тривале нерозсмоктування запального процесу у легенях

C. Виявлення рентгенологічних ознак гіповентиляції сегментів у легенях

D. Всі вище перераховані причини

E. Ні одна з вище перерахованих причин

ANSWER: D
Якщо призначення антибіотика за пневмонії, навіть у максимально

високих дозах не призводить до позитивного клінічного ефекту, то слід

вважати, що:

A. Має місце низька біодоступність антибактеріального препарату

B. Швидке виведення препарату з організму

C. Всі вищеназвані стани

D. Ні один з вищеназваних станів

E. Має місце резистентність мікроорганізму до призначеного антибіотика

ANSWER: E
Основним представником цефалоспоринових препаратів III покоління є:

A. Цефазолін

B. Цефуроксім

C. Всі з перерахованих

D. Цефтріаксон

E. Ні один з перерахованих препаратів

ANSWER: D
Згідно сучасної класифікації розрізняють слідуючі види пневмонії:

A. Позалікарняна пневмонія

B. Все вище наведене вірно

C. Госпітальна пневмонія

D. Аспіраційна пневмонія

E. Пневмонія у осіб з важкими дефектами імунітету

ANSWER: B
Яка з наведених нижче об'єктивних ознак є найбільш інформативною для встановлення діагнозу пневмонія?

A. Дзвінкі вологі дрібнопухирчаті хрипи

B. Крепітація

C. Рентгенологічно встановлена наявність внутрішньоальвеолярної

D. Високі показники лейкоцитозу, шоє на тлі кашлю та інтоксикаційного

синдрому


E. Температура

ANSWER: C


Ви встановили, що у пацієнта має місце І категорія позалікарняної пневмонії, представників якої групи антибактеріальних препаратів доцільніше всього йому призначити?

A. Аміноглікозиди

B. Цефалоспорини ІІІ покоління

C. Тетрацикліни

D. Макроліди

E. Класичні фторхінолони

ANSWER: D
Через який час після початку антибіотикотерапм слід вважати, що вона не ефективна і необхідно вирішувати питання про заміну антибактеріального препарату:

A. Через 72 годин

B. Через 24 години

C. Через 12 години

D. Через 48 годин

E. Більше ніж через 72 години

ANSWER: A
Якими ознаками, критеріями слід керуватись щоб стверджувати, що емпірично призначений антибіотик є ефективним:

A. Всіма вищеперерахованими ознаками

B. Стійка тенденція до зниження температури тіла, що на початку

захворювання була підвищеною

C. Зменшення ознак інтоксикації

D. Позитивна динаміка аускультативної картини

E. Позитивною динамікою рентген-картини

ANSWER: A


Основним показником зупинення антибактеріальної терапії при пневмонії є:

A. Стійка нормалізація температури тіла протягом двох днів після початку антибіотикотерапії

B. Рентгенологічно доведене зникнення внутрішньоальвеолярної інфільтрації

C. Всі вищеперераховані ознаки

D. Стійка нормалізація температури тіла протягом 3-4 днів після початку

антибіотикотерапії

E. Ні одне з вищеперерахованих ознак.

ANSWER: D

Хворий скаржиться на кашель з відділенням гнійного харко­тиння до 0,5 л на добу, періодичне підвищення темпера­тури тіла. Яке обстеження буде най­більш інформативним для постанов­ки діагнозу?

A. Бронхоскопія

B. Рентгенограма легенів

C. Плевральна пункція

D. Бронхографія

E. Дослідження харкотиння

ANSWER: B
Хвора, скаржить­ся на слабкість протягом 2-х місяців, кашель з виділенням харкотиння з прожилками крові. Рентгенологічно: інтенсивна тінь трикутної форми на ділянці нижньої частки, зв'язана з се­редостінням. Про яке захворювання слід подумати?

A. Туберкульоз легень

B. Центральний рак нижньої частки справа

C. Бронхоектатична хвороба

D. Інфаркт легень

E. Пневмонія



ANSWER: B


База даних захищена авторським правом ©mediku.com.ua 2016
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка